© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

To zelenjavo raje prej skuhajte


A.K.
19. 7. 2016, 11.17
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekatera zelenjava je sicer res bolj zdrava surova, a ne ta.

paradižnik šparglji.jpg

To so 4 različne zelenjave, ki so bolj zdrave, če jih pred zaužitje skuhate.

Špinača

špinača.jpg

Špinača je polna kalcija, železa in magnezija, pogosto se jo dodaje surovo v smutije. Če jo prej skuhate, se količina kalcija potroji.

Ohrovt

ohrovt 1.jpg

Kuhan ohrovt je lažje jesti in je bolj zdrav kot surov. Poln je vlaknin, ko ga skuhamo ima večjo moč zniževanja holesterola v krvi.

Korenje

korenje.jpg

Verjeli ali ne, korenje je bolje jesti kuhano, saj je v surovi obliki težko razgradljiv. S kuhanjem mu le še povečate raven folne kisline in bela-karotena.

Paradižnik

paradižnik.jpg

Paradižnik je zdrav tako surov kot kuhan, a med kuhanjem se poveča raven likopena. Ta antioksidant zmanjšuje tveganje za srčno kap in je odličen borec za visok tlak in nekatere vrste raka. Paradižnikova omaka je še posebej zdrava, zato je vključite v svojo prehrano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.