© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 9 min.

Pivka perutninarstvo d. d. s prenovo odpira obrat prihodnosti


kum24
Oglasno sporočilo
13. 10. 2025, 08.51
Posodobljeno
10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pivka potrjuje zavezanost slovenski prehranski samooskrbi in ohranjanju blagovnih znamk – v času, ko večina slovenskih prehranskih podjetij prehaja v tuje lastništvo.

DSC_8121.JPG
Pivka perutninarstvo d. d.
Trak so slavnostno prerezali predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, predsednik uprave Janez Rebec in član uprave podjetja Aleksander Debevec, vodja investicije Ernest Sokić ter zaposlena delavka Gordana Grlj.

Podjetje Pivka perutninarstvo d. d. je na Kalu pri Pivki slovesno zaključilo strateško investicijo v prenovo osrednjega obrata za proizvodnjo mesa, vredno več kot 10 milijonov evrov.

Gre za prvo večjo prenovo po letu 2003, ki prinaša najsodobnejše tehnološke rešitve, višjo učinkovitost in izboljšano kakovost izdelkov. Investicija bo podjetju omogočila nadaljnji razvoj, večjo konkurenčnost ter ohranitev slovenskih blagovnih znamk na domačih policah.

Kot edino perutninsko podjetje izključno v slovenski lasti Pivka z vlaganji dokazuje, da prihodnost gradi tu – blizu doma in blizu potrošnikom.

DSC_8225.JPG
Pivka perutninarstvo d. d.
Pivka perutninarstvo d.d. je od leta 2024 v procesu velikih investicij

V procesu velikih investicij

Pivka perutninarstvo d.d. je od leta 2024 v procesu velikih investicij. Največje investicije so potekale v enoti Industrije mesa na sedežu podjetja na Kalu pri Pivki v t.i. »Objektu prihodnosti«.

Investicija predstavlja prvo večjo prenovo tega obrata v zadnjih dobrih 20-ih letih. Investicija (2024 - 2025) nudi nove možnosti razvoja prehranske verige vrednosti. Obrat je bil zgrajen leta 1975.

Vlaganja so postala nujna za prihodnji razvoj in sledenje tržnim situacijam. Predsednik uprave mag. Janez Rebec: »Izziv s katerim se soočamo živilska podjetja so nizka produktivnost, ki ne sledi dvigu plač.«

Nove pridobitve so oprema in konstrukcija hladilnega tunela, dodatna filetirna linija in linija razseka piščancev - skupaj z rekonstrukcijo prostorov, energetsko infrastrukturo, sistemom za izkoriščanje odpadne toplote, sistema za hlajenje in opreme za komprimiran zrak in transportnimi trakovi. Nova je tudi linija za zbiranje živalskega odpada. Vse zaokroži tudi prenovljena zunanja podoba stavbe.

DSC_8300.JPG
Pivka perutninarstvo d. d.
Minuli petek so slavnostno otvorili prenovljeni obrat na Kalu pri Pivki.

Boljša varnost in kakovost za večji napredek

Izgled industrije mesa se je po zagonu zdaj popolnoma spremenil. Pridobitve povečujejo kapacitete, optimizirajo delo, izboljšujejo kakovost in varnost procesov in prinašajo napredek na področju pretočnosti in ergonomije.

V Pivka perutninarstvo od leta 2018 vsako leto v povprečju investirajo približno 3 milijone evrov v posodobitev opreme. Dodatna skupna vrednost investicij pa je v letu 2024-2025 znašala 14 milijonov evrov. Od tega je največji delež v obratu Industrije mesa, kar 10 milijonov evrov, v Kromberku 4 milijone evrov.

Z investicijami nadaljujejo tudi v prihodnjih mesecih, in sicer v opremo za proizvodnjo živil kot tudi za nove rejne površine. V prihodnjih petih letih pa načrtujejo vlaganja v višini 6 milijonov evrov letno. »Prehranska industrija je namreč delovno intenzivna panoga z veliko ročnega dela, zato je nujno, da z vlaganji in investicijami nadaljujemo tudi v smeri večje digitalizacije in avtomatizacij,« dodaja prvi mož Pivke perutninarstva d.d. mag. Janez Rebec.

Preberite še

Odprtje obrata prihodnosti

Slavnostna otvoritev prenovljenega obrata je bila v petek, 10. oktobra 2025. Dogodek, ki je potekal v duhu slogana »Tu. Blizu ljudem. Za razvoj. Za prihodnost.«, je povezal glasbo, pogovor in simbolne trenutke.

V kulturnem programu so nastopili pevka Nuška Drašček in Postojnska godba 1808, voditelj Sandi Morel pa je skozi tri tematske sklope – povezanost in tradicija, znanje in pogum ter vztrajnost in inovativnost – vodil pogovor z gosti.

DSC_7987.JPG
Pivka perutninarstvo d. d.
Nastopila je Postojnska godba 1808

Zbrane so nagovorili član uprave Aleksander Debevec in predsednik uprave mag. Janez Rebec, ki družbo skupaj vodita več kot 20 let ter predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič.

Vrhunec dogodka je bil slavnostni prerez traku, ki so ga simbolično opravili predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, predsednik uprave Janez Rebec in član uprave podjetja Aleksander Debevec, vodja investicije Ernest Sokić ter zaposlena delavka Gordana Grlj, kot predstavnica sodelavcev, ki vsak dan soustvarjajo zgodbo Pivke. “Želim si, da bi se spoštovanje in lepi odnosi prenesli tudi na nove generacije,” je dejala ob odprtju.

Dogodek se je zaključil s pogledom v prihodnost – ogledom prenovljenega obrata, druženjem zaposlenih, poslovnih partnerjev in gostov podjetja.

Navdahnjeni s primorskimi dobrotami

Po uradnem delu so gostje uživali v kulinaričnem doživetju, ki ga je pripravil Gostinstvo Jezeršek – z jedmi, navdahnjenimi z okusom Pivke, Delamarisa, primorskih vin, rib in piščančjega mesa.

Na dogodek odprtja so bili povabljeni predstavniki različnih deležnikov verige vrednosti: zaposleni, rejci, izvajalci investicij in drugi poslovni partnerji, med drugimi tudi direktorica GZS - ZKŽP ga. dr. Tatjana Zagorc, in predsednik Zadružne zveze Slovenije g. Borut Florjančič ter predsednik uprave skupine Jata Emona g. Stojan Hergouth.

Udeležili so se ga tudi župan Občin Pivka Robert Smrdelj, župan Občine Ilirska Bistrica Gregor Kovačič in župan Občine Postojna Igor Marentič. Prav iz teh občin prihaja večina zaposlenih.

Povedali so :

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič:»Danes v Pivki ne odpiramo le prenovljenega objekta, temveč poglavje odgovornosti – do ljudi, narave in države. V tem okviru velja preprosta resnica: kmetijstvo je temelj prehranske varnosti in del naše identitete; brez kmeta ni hrane in brez hrane ni varne države. ‘Obrat prihodnosti’ Pivka – Delamaris je zgled agroživilskega podjetja: krepi samooskrbo, delovna mesta in izvoz, dviguje dodano vrednost ter utrjuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Močna podjetja pomenijo močno državo – naloga države pa je jasen, predvidljiv okvir: stabilne javne finance, razumno davčno okolje ter vlaganja v znanje in infrastrukturo. Ključno vlogo imajo zaposleni in rejci, ki vsak dan držijo verigo hrane. Posebej izpostavljam vlogo slovenskega lastništva in uprave: pogumna investicija in dosledno uresničevanje poslovne vizije sta omogočila ta korak naprej.«

Mag. Janez Rebec, predsednik uprave o novem obdobju razvoja: »Po triindvajsetih letih smo temeljito prenovili srce naše proizvodnje mesa – prostore smo opremili z najsodobnejšo tehnološko opremo in posodobili energetske sisteme. To je ena največjih investicij v zgodovini podjetja – vredna več kot 10 milijonov evrov – in jasen znak, da smo pripravljeni na novo obdobje razvoja. Že več kot šest desetletij gradimo na tradiciji dobrega pivškega piščanca, na kakovosti, ki ji ljudje zaupajo, in na odgovornosti do okolja in skupnosti, v kateri delujemo. Še posebej smo ponosni, da smo edino perutninsko podjetje izključno v slovenski lasti. To pomeni, da so naše odločitve povezane z našimi ljudmi in z našim prostorom. To je odgovornost – a hkrati tudi velika prednost. Naše podjetje je vitalno, rezultati so trdni, a prava moč niso bilance in zgradbe. Prava moč so ljudje – sodelavke in sodelavci, ki vsak dan dokazujete, da smo skupaj močan in povezan tim. Nova oprema in posodobljeni sistemi nam bodo omogočili večjo učinkovitost, trajnostno poslovanje in konkurenčnost.«

Aleksander Debevec, član uprave o veliki zavzetosti zaposlenih in izvajalcev: »Naša prva skrb so zagotavljanje varne in kakovostne hrane ter dnevna oskrba trgovinskih polic. V času investicij je bilo zato zelo veliko prilagajanja, selitev. Skrbeli smo, da tržišče ne bi občutilo nobenega primanjkljaja in da hkrati ne bi povzročali dodatnih prevelikih stroškov. Zato gre zahvala vsem zaposlenim, posebej naši interni ekipi, ki smo jo poimenovali »GO-LIVE ekipa«, ki je dnevno skrbela za vse uskladitve. Vse sodelavce bo težko našteti. Vsakdo je pomemben, vsak prispevek šteje. Hvala tudi zunanjim izvajalcem. Vsi smo si prizadevali za skupen cilj, predvideti izzive, rešiti probleme vnaprej.«

Ernest Sokić, vodja investicij: »Prenova obrata je bila eden najzahtevnejših projektov zadnjih desetletij. V okviru investicije smo popolnoma posodobili tehnološke procese. Hkrati smo obnovili prostore, energetsko infrastrukturo in transportne trakove, kar je bistveno izboljšalo pretočnost in varnost dela. Največji izziv je bil vse to izvesti v delujoči proizvodnji, z le dvema dnevoma prekinitve. To je bil pravi preizkus znanja, načrtovanja in povezanosti ekipe.«

Odzivi zaposlenih

Na vprašanje kaj zaposlenim pomeni delo v živilskem obratu, t.i. obratu prihodnosti kot so ga poimenovali ob otvoritvi, le-ti odgovarjajo:

Gordana Grlj, zaposlena v proizvodnji mesa: »Podjetje vlaga v prostore in opremo. Prihajajo in odhajajo tudi novi obrazi. Kar si želimo zaposleni, je, da bi nove generacije v prenovljene prostore prenašale tudi spoštovanje, lepe odnose in skrb za kakovost. Lepo je, ko s ponosom položiš dober izdelek na pladenj. In lepo je, ko smo na delu pozorni drug do drugega, ko kdo vpraša: ‘Kako vam gre? Bo šlo?’«

Ljuba Batista, zaposlena v Industriji mesa: »Poti in način dela so zdaj po prenovi nekoliko drugačni. Slovenska živilska industrija ima stroge standarde, dnevne dobave, ni zalog. Izzivov ne manjka, a smo vztrajni. Delo je lažje ko imamo red in disciplino. V podjetju sem zaposlena 30 let in lahko potrdim, da nas ravno to dela močne, zadovoljne. Na današnjem dogodku pa je tudi lepa priložnost, da povemo na glas, da znamo in moramo podjetje ohranjati tudi v prihodnje.«

Razvoj novih izdelkov

Spreminjajo se trendi in prehranske navade potrošnikov. Vse več je povpraševanja po pripravljeni hrani in temu trendu z inovativnimi alternativami sledijo tudi v Pivki.

Razvili so piščančjo suho salamo in na trg ponudili konzervirane piščančje jedi s stročnicami in žitaricami Njami, ki so kot polnovreden obrok prejele v tem letu že več nagrad za inovativnost.

Uvajajo tudi program pečenega mesa in high protein izdelke pod blagovno znamko Njami.

O skupini Pivka – Delamaris

Skupina Pivka – Delamaris je del slovenske lastniške skupine Jata Emona, ki zaposluje več kot 1000 ljudi in ustvari preko 186 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje (2024).

V skupini Pivka – Delamaris (Primorsko - notranjska regija) imajo lastni razvoj in proizvodnjo, ki temelji na celovitem nadzoru – od pridelave krme, reje, klavnice, do predelave in trženja lastnih blagovnih znamk.

V štirih večjih obratih zagotavljajo 552 delovnih mest. Sodelujejo s 50 lokalnimi družinskimi kmetijami in iščemo nove. Z izdelki so prisotni v več kot 30 državah sveta

V letu 2024 je skupina Pivka – Delamaris prodala 8.077 ton mesa, 3.629 ton mesnih izdelkov in 21,3 mio konzerv.

Nagrade v 2025

Štiri nagrade za inovatorstvo NJAMI v letu 2025 :

- Septembra letos 2025 so prejeli 1. nagrado Websi za vplivneže leta; nagrado so prejeli v sklopu nagradne igre »Lajf je Njami: Greš na hotdog okoli sveta?«, ki so jo ustvarili skupaj z Yootree Creative ter popotniškima bratoma @bit_sever in @sever_achi.

- avgusta letos so na slovesni podelitvi medalj in priznanj Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov AGRA prejeli tudi posebno priznanje za inovatorstvo.

-  aprila letos je Pivka, skupaj z blagovno znamko Njami, zmagala tudi na izboru 12. Agrobiznis konferenci v Celju – kot Najboljši agropodjetnik, in sicer v kategoriji NAJ IZDELEK.

- februarja letos je Inštitut za nutricionistiko že enajsto leto zapored podelil nagrade za inovativna živila, s katerimi spodbuja razvoj prehransko kakovostnih in trajnostnih izdelkov. V kategoriji konzerviranih živil sta letos prestižno priznanje prejela tudi dva Pivkina Njami izdelka – Njami piščančja in Njami Veggie solata Mexicana.

Novi izdelki v letu 2025

Pivka je že vrsto let sinonim za kakovost, zanesljivost in inovativnost na področju perutninskih izdelkov.

Z močnim razvojnim oddelkom in jasno usmeritvijo v potrebe sodobnega potrošnika Pivka nenehno širi svojo ponudbo ter ustvarja izdelke, ki združujejo okus, kakovost in sodobne prehranske trende.

V zadnjem obdobju se lahko pohvalijo z več novostmi, ki potrjujejo njihovo inovativnost:

  •  Njami High Protein – nova linija izdelkov, ki sledi trendom visoko beljakovinske prehrane in je namenjena aktivnim posameznikom,
  • Suha piščančja salama v kosu in narezku in piščančji kulen – inovativna izdelka, ki prinašata povsem nov okusni segment v kategoriji perutninskih izdelkov,
  • piščančja pečenica – sodoben in lahek izdelek, ki s svojo kakovostjo in okusom prepriča najširši krog potrošnikov.

Nov obrat v Kromberku

V podjetju Pivka nadaljujejo z vlaganji v razvoj in sodobne proizvodne procese. V Kromberku so vzpostavili nov obrat in novo linijo za proizvodnjo pečenega zamrznjenega mesa, s katero širijo svoj proizvodni program in ustvarjajo dodatno vrednost v segmentu pripravljenih jedi.

Gre za pomemben korak v strategiji razvoja, saj jim nova linija omogoča večjo prilagodljivost tržnim zahtevam, krajše reakcijske čase ter razvoj novih, kakovostnih in sodobnih izdelkov, ki sledijo prehranskim trendom in potrebam potrošnikov.

Nova proizvodna linija v Kromberku potrjuje zavezanost inovacijam, kakovosti in trajnostnemu razvoju, hkrati pa krepi Pivkin položaj med vodilnimi proizvajalci perutninskih izdelkov v regiji.

Prvi in edini s skrbno rejo 100% brez antibiotikov

Pivka svojo konkurenčno prednost gradi na kakovosti mesa in odgovorni pridelavi. S sistemom skrbne reje brez antibiotikov – 100 % “Brez antibiotikov” utrjuje svojo pozicijo zaupanja vredne in napredne blagovne znamke.

Njihova reja temelji na visokih standardih dobrobiti živali, nadzorovani prehrani in sledljivosti od farme do končnega izdelka.

Ponosni so, da smo edini proizvajalec v Sloveniji s certifikatom “Brez antibiotikov” tudi na mesnih izdelkih. Potrošnikom tako zagotavljajo meso preverjenega izvora in vrhunske kakovosti – rezultat odgovorne reje, strokovnosti in predanosti vrednotam.

Lokalna skupnost

Vlagajo tudi v lokalno skupnost in širše. Tako letos sodelujejo na največjem slovenskem festivalu za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem ter gospodarstvom – UNI.MINDS 2025. S svojo prisotnostjo želijo prispevati k povezovanju akademskega sveta in gospodarstva, pokazati inovativne rešitve ter se navdihniti z idejami drugih. 

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.