Štiri kape Debeluhu, tri Repovžu, Finku, Rakarju in Vovku

Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše v Sloveniji letos podelil desetim restavracijam. Šef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske restavracije Milka, šef prihodnosti pa Ago Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu, so danes sporočili iz vodnika.

Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel šesto leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).
Poleg tega so 30 restavracijam podelili tri kape (med njimi so Gostilna Repovž iz Šentjanža, Hiša Fink iz Novega mesta, Gostilna Rakar z Gorenjih Ponikev in Gostilna Vovko z Rateža), razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Simo Komel (Bistro Grad Štanjel, Štanjel), mladega talenta Rok Smonkar (Posestvo Gjerkeš, Fikšinci), najboljšega sommelierja/natakarja pa Andrej Kurež (Restavracija Hotela Marina, Izola).
Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel Etno hiši Baščaršija (Maribor). Nagrado za najboljšega slaščičarja sta tokrat prejela Saša Mišič in Matevž Kmet (Restavracija Cubo, Ljubljana).
Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je na dogodku, ki je v torek potekal v Ljubljani, povedala, da je njihovo poslanstvo že od vsega začetka, torej nekaj več kot pol stoletja, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov. Veseli jo, da so med letošnjimi prejemniki posebnih priznanj "izjemni šefi, ki gostom vsak dan postrežejo jedi s svojo polno predanostjo".
"Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile," pa je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj. Kot je dodala, skupaj z Gault&Millau širijo glas o dosežkih, ki odsevajo bogastvo slovenske kulinarične dediščine in inovativnost slovenskih šefov.
Nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2024
I. Posebna priznanja:
Chef
leta: David Žefran, Restavracija
Milka, Kranjska Gora
Chef
prihodnosti: Ago
Špacapan, Špacapanova hiša, Komen
Chef
tradicije: Simo Komel,
Bistro Grad Štanjel, Štanjel
Mladi talent: Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
Najboljša slaščičarja: Saša Mišič in Matevž Kmet, Restavracija Cubo, Ljubljana
Najboljši POP: Etno hiša Baščaršija, Maribor
Najboljši sommelier/natakar: Andrej Kurež, Restavracija Hotela Marina, Izola
II. Najboljše restavracije:
Prejemniki 4 kap:
Hiša
Franko, Staro selo pri
Kobaridu, 18,5/20
Gostilna
Pri Lojzetu, Dvorec
Zemono, Vipava, 17,5/20
Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20
Hiša
Denk, Zgornja Kungota,
17,5/20
Ošterija
Debeluh, Brežice,
17,5/20
Restavracija
Milka, Kranjska Gora,
17,5/20
Restavracija
Strelec, Ljubljana,
17,5/20
Restavracija
Mak, Maribor, 17/20
Restavracija
Pavus, Grad Tabor
Laško, 17/20
JB
restavracija,
Ljubljana, 17/20

Prejemniki 3 kap:
DAM
restavracija, Nova
Gorica, 16,5/20
Galerija
okusov, Novo Celje,
16,5/20
Gostilna
Mahorčič, Rodik,
16,5/20
Gostilna
Repovž, Šentjanž,
16,5/20
Restavracija
COB, Portorož, 16/20
Špacapanova
hiša, Komen, 16/20
Bistro
Grad Štanjel, Štanjel,
15,5/20
Danilo
– gostilna in vinoteka,
Reteče, 15,5/20
Gostilna
Krištof, Predoslje,
15,5/20
Gostilna
Rajh, Murska Sobota,
15,5/20
Hiša
Fink, Novo mesto,
15,5/20
Hiša
Linhart, Radovljica,
15,5/20
Majerija, Slap, 15,5/20
Restavracija
Calypso, Nova Gorica,
15,5/20
Restavracija
Cubo, Ljubljana,
15,5/20
Restavracija
Harfa, Ljubljana,
15,5/20
Restavracija
Mangrt, Log pod
Mangartom, 15,5/20
Restavracija
Rizibizi, Portorož,
15,5/20
Bistro
Štorja, Postojna, 15/20
Gostilna
As, Ljubljana, 15/20
Gostilna
Jež, Jagnjenica, 15/20
Gostilna
Rakar, Gorenje Ponikve,
15/20
Gostilna
Vovko, Ratež, 15/20
Hiša
Krasna, Lokev, 15/20
Miza
za štiri, Zgornja
Polskava, 15/20
Pen
Klub restavracija,
Ljubljana, 15/20
Restavracija
Dveri-Pax, Jarenina,
15/20
Restavracija
Hotela Marina, Izola ,
15/20
Restavracija
Spargus, Špitalič pri
Slovenskih Konjicah, 15/20
Restavracija
Sophia, Portorož, 15/20
Celoten seznam vseh, ki so se uvrstili v vodnik, bo znan konec meseca z izidom tiskane izdaje vodnika.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se