© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Praznik domačih kolin - kdo ima najboljše ocvirke, krvavice, tlačenke


lokalno
Anton Hruševar
30. 1. 2018, 14.10
Posodobljeno
31. 01. 2018 · 09:42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_koline__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline (01)
_koline__09_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline__06_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline__04_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline__13_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Tudi v letošnjem letu so v gostilni Žolnir člani Društva domače koline Kostanjevica na Krki pripravili ocenjevanje domačih dobrot ali praznik domačih kolin. Že sama beseda 'koline', kot pravi predsednik društva Franc Kovačič, je najpogostejše poimenovanje za zakol, potem izdelavo mesnih izdelkov, druženje in praznik hkrati ... Pohvalil je letošnje krvavice (svinsko črevo) ter tlačenke, za katere so se nekateri potrudili, da so jih naredili v želodcu.

Po oceni komisije, katero so sestavljali: Peter Verstovšek - predsednik, Vinko Kuntarič, Boris Kranjc, Silvo Vide in Alojz Zorič, so najboljše krvavice izmed 41 vzorcev izdelali: 1. mesto - Žabkar Alojz iz Dol. Prekope, 2. mesto Petkovšek Jože, Leskovec pri Krškem, in 3. mesto Škrbina Izidor, Šmarjeta.

Pri mesenkah (31 vzorcev): 1. mesto Urbanč Ivan, Podbočje, 2. mesto Pflege Tomaž, Mrtvice, in 3. mesto Marinček Rajko, Smrjene.

Pri tlačenkah (14 vzorcev) je bil 1. Prah Ivan, Vel .Podlog, 2. Turistična kmetija Škrbina, Šmarjeta, 3. Škrbina Izidor, Šmarjeta.

Ocvirki (7 vzorcev): 1. Škrbina Izidor, Šmarjeta, 2. Sintič Bojan, Dol. Pirošica, 3. Prah Ivan, Vel. Podlog.

Pečenice (7 vzorcev): 1. Vide Silvo, Groblje, 2. Vide Blaž in potice (7 vzorcev) 1. Vide Nataša, 2. Vodopivec Jožica, Šmalčja vas, 3. Selak Anica, Šentjernej.

Po pokušini vseh vzorcev ,podelitvi pokalov, je sledilo ob glasbi in plesu veselo druženje, ki se je zavleklo pozno v noč ali jutro. Kot je še dejal Franc Kovačič, je vesel, da njihovo društvo prispeva k prepoznavnosti, ohranjanju ter razširjenosti domačih kolin (dokaz je tako veliko število vzorcev ter množičen obisk), da bodo naši zanamci vedeli, kaj so nam predali naši starši, stari starši in da se zgodba slovenskega kulinarstva nadaljuje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.