Kulinarični večer »Lokalno je modro«



V kulinariki in gastronomiji se vse bolj uveljavlja uporaba lokalnih in regionalnih živil in jedi, kar - v nasprotju z globalizirano "vsiljeno" prehrano - omogoča pristnost in izvirnost prehranjevanja, spodbuja kulinarično ustvarjalnost in obenem pomembno prispeva k večji človekovi kakovosti življenja v njegovem bivalnem okolju. Sledeč temu namenu je samostojni podjetnik, gostilničar Srečko Kunst, v četrtek, 24. aprila 2014, v organizaciji KŠTM Sevnica, pripravil v Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli kulinarični večer z naslovom "Lokalno je modro". Na njem so predstavili in pripravili izbrane lokalne jedi z vrhunskimi vini sorte modra frankinja.
Tako so gostom ob prihodu postregli kozjanske pogače »pršjače« z različnimi oblogami. Prisotnim so spodbudile tek in brbončicam napovedale svojevrstno kulinarično doživetje. Naziv naslednje jedi v meniju "Ni ga ptiča, čez prašiča!" je napovedal naslednjo, nekoliko drznejšo kombinacijo jedi. Dimljene prsi krškopoljskega prašiča, puding modre frankinje, divja solata in hren s hišnim jogurtom so v kombinaciji z mlado modro frankinjo ustvarili usklajeno paleto okusov. Sledila je jed, imenovana "Iz juhe je pomigal volov rep". To je bila izjemno okusna juha s tortico iz volovskega repa, rumenjakom šempetrske kokoši in redukcijo modre frankinje. Kopuni so hišna kulinarična posebnost Gostilne Šempeter. Zato ni bila presenetljiva naslednja jed s kopunovim ragujem, pri katerem je kuharska ekipa poleg kopunovega mesa uporabila še ješprenj in hmeljeve vršičke. Za glavno jed je bilo kuhano volovsko, pire peteršilja in kozjanske jabke in mlinčev kipnik. K jedi so se prilegle že starejše, tudi barikirane modre frankinje. Sladica je spet sledila kulturni dediščine prehrane na tem delu Slovenije. Kuharji so uporabili pregreto smetano in naredili okusno kremo. K njej so postregli ajdov drobljenec in sladoled sladke frankinje. Jed je zaokrožila paleto lokalnih in regionalnih okusov, kar so prisotni potrdili tudi ob degustaciji "Fantazije" - modre frankinje iz sušenega grozdja. Pred odhodom so gostje okušali še likersko vino modre frankinje.
Jedi je pripravljal kuharski mojster Branko Podmenik in izurjena ekipa Gostilne Šempeter pod vodstvom Sreča Kunsta. Kulinarično popotovanje po lokalnih jedeh in modrih frankinjah pa je s pripovedmi osmislil etnolog prof. dr. Janez Bogataj.
Modre frankinje, ki so jih prispevali vinogradniki in vinarji Vina Štemberger, Vina Püst, Vina Kozinc, Vinarstvo Kerin, Kmetija Kobal, Anton Vinopivec, Vinska klet Šuklje, KZ Krško in Hiša vin Emino, so ponovno dokazale, da ta sorta zmore in premore cel vinski spekter (od penine, rosejev, svežih suhih, staranih, barikiranih, kakor tudi bolj sladkih vin iz sušenega grozdja in celo likerska vina) in se lahko odlično vključuje v različne načine postrežbe lokalne in regionalne kulinarike. Torej, prireditev je opravičila njen naslov: Lokalno je modro!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se