Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kruh in pecivo na Francijev način


dolenjski-list
Besedilo in foto: A. K.
22. 10. 2010, 09.05
Posodobljeno
04. 11. 2010 · 14:26
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_8523.jpg
Zanimivo predstavitev knjige je vodila Maruša Mavsar, ki se je prelevila tudi v Francijevo pomočnico pri peki, ko je bilo to potrebno.
img_8535.jpg
Dvorana v parku je bila sinoči polna skoraj do zadnjega kotička.
img_8568.jpg
Dobrote izpod rok radeškega pekovskega mojstra.

Dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka. To je eno izmed glavnih načel, po katerih se pri svojem delu ravna pekovski mojster Franci Planinc iz Radeč. Da njegova trditev drži, s(m)o se lahko na sinočnji predstavitvi njegovega knjižnega prvenca Kruh in pecivo po domače v krški Dvorani v parku prepričali tudi obiskovalci. Pogovor o knjigi je namreč tokrat potekal kar ob pripravi različnih pekovskih dobrot, po koncu prireditve pa so jih lahko udeleženci tudi poskusili.

Franci, ki je bil vrsto let zaposlen v Prevzgojnem domu Radeče na mestu inštruktorja - mojstra pekarstva, se v zadnjih letih ukvarja predvsem s pekovskimi delavnicami, na katerih deli nasvete tako ženskam kot moškim ljubiteljem peke. Ker se mu je v 30 letih dela nabralo toliko receptov, da bi jih lahko objavil v knjigi, pa se je v dogovoru s posavsko založbo Neviodunum odločil, da bo svoje dolgoletne izkušnje delil tudi z bralci.

V knjigi je tako več kot 40 preizkušenih receptov za peko kruha in peciva brez umetnih dodatkov z bogatim slikovnim gradivom in s spremno besedo, radeški pekovski mojster pa svetuje, da pred prebiranjem receptov vsi, ki se bodo po njih lotili peke, najprej obvezno preberejo uvodni del.

"Da ne bo potem kakšnih pritožb, da kateri izmed izdelkov ni uspel," še v šali doda Franci.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.