FOTO: Dan, ko ima glavno besedo "modra kri"




Na festivalu žametnega vina posavske dežele, ki je bil iz sevniškega gradu zaradi slabega vremena letos prestavljen v tamkajšnjo kulturno dvorano, se je spet pretakala "modra kri". Tudi tako bi namreč lahko modri frankinji, žametnemu vinu, s katerim želijo Posavci postati eno od prepoznavnih slovenskih in evropskih vinarskih središč.
Najboljše ocene za modro frankinjo redne trgatve, letnik 2013 so prejeli: 1. Martin Pečarič (18,28 točke), 2. Vina Zajc (18,22), 3. Vinogradništvo Plut (17,94). Med vzorci frankinje starejših letnikov in barikov je zmagala madžarska klet HETÉNYI PINCÉSZET (letnik 2009, 18,36) pred Kobal family wines (2012, 18,36) in Vinsko klet Metlika (2012, 18,28). In še rezultati za modro frankinjo - posebna vina: 1. Kmečka zadruga Krško (letnik 2012, suhi jagodni izbor, 18,68 točk), 2. Vinska klet Kerin (2006, Fantazija sladko iz sušenega grozdja, 18,48) in 3. Vinska klet Metlika (2012, sladko iz sušenega grozdja, 18,34).
Modra frankinja je perspektivno vino te dežele, o katerem so z raziskavami dokazali, da vsebuje tudi največje stopnje resveratrola, pomembnega antioksidanta, ki znižuje holesterol in preprečuje rakava obolenja. Festival pod organizacijsko taktirko sevniškega javnega zavoda KŠTM se lahko pohvali z zanimivim celodnevnim programom, obogatenim z različnimi strokovnimi predavanji, degustacijami in kulinaričnimi delavnicami.
"Da je festival uspešen, dokazujejo obiskovalci iz celotne Slovenije in tudi iz sosednjih držav. Pa tudi to, da je vsako leto ocenjenih veliko vzorcev in da se njihovo število še povečuje," poudarja prva dama sevniškega zavoda KŠTM Mojca Pernovšek.
Mednarodna komisija pod vodstvom Jožeta Simončiča je tako v Vinski kleti Mastnak v Krakovem pri Sevnici že pred festivalom ocenila rekordnih 148 vzorcev v treh kategorijah. Zmaga je prvič odšla v tujino, saj je absolutni zmagovalec ocenjevanja postala vinska klet HETÉNYI PINCÉSZET iz mesta Mecseknádasd na Madžarskem z modro frankinjo, letnik 2009.
Na festivalu pa se ni le dobro pilo - obiskovalci so poleg vrhunskih vin lahko okušali tudi izvirne koktajle na osnovi modre frankinje, ampak so na svoj račun so na festivalu prišli tudi ljubitelji vrhunske kulinarike. Na kulinaričnem večeru Lokalno je modro je moči združilo pet »modrih« kulinaričnih mojstrov iz gostišča Dolinšek in gostilne Repovž, kuhali pa so še Branko Podmenik, Jure Tomič iz gostilne Debeluh in Tomaž Kavčič iz dvorca Zemono.
Prijetnega druženja tako ni pokvarilo niti slabo vreme, organizatorji pa so ob slovesu od letošnjega festivala že napovedali dobrodošlico njegovi peti izvedbi.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se