© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Domače koline na tradicionalni način


lokalno
besedilo: Ljudmila Šribar foto: Anton Hruševar
14. 1. 2017, 15.40
Posodobljeno
15. 01. 2017 · 10:36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_koline__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline__08_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline__09_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_koline__17_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Rdeča zarja in zelo mrzlo jutro sta v soboto, 7. januarja 2017, spremljala prve člane Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem, ko so začeli na koline prihajati na kmetijo Meničevih v Malem Podlogu. Za gospodarja Jožeta in gospodinjo Mileno pa tudi njuni še doma živeči hčerki Majo in Nino so se priprave začele že dan prej, sobota pa že v zgodnji sivini in pri minus trinajst stopinjah, saj je v kotlih ob prihodu glavnega mesarjev, kateri so tudi člani DLSD, že brbotala voda, v loncih ajdova kaša, riž in še marsikaj, za zbrane pa niso pozabili na topel čaj, he slive v žganju, jutranjo kavo in pecivo. Kmalu zatem je krškopoljska svinja morala umreti.

Tri ducate članov je do 10. ure razkosane najlepše dele že obesilo na kavlje, v gajbice zložilo slanino za pripravo ocvirkov in masti, meso za razrez v salame, tlačenke, špehovke . Meso se je hladilo, ko so Raški č`bularji prvič zabrenkali na svoja glasbila: vodja Marjan Opalk na harmoniko, Jožica Žibert na ribežen, Silva Kral na grablje, Miran Kral na špago, Vinko Turšič na burkle, Lizika Turšič na gluho harmoniko, Ivan Žibert pa zaigral na več inštrumentov bendžo. Tedaj so članice Aktiva kmečkih žena Krško polje že vabile na malico: jetrca po mesarsko, krompir v kosih in vložene paprike, polnjene z zeljem. Prostor za malico je dišal tudi po razstavljeni domači peki; kruhi so bili na razpolago tudi lačnim: pšenični kruh, pšenični kruh s čebulo, pšenični kruh s sezamom, ajdov kruh z orehi. Razstavna miza je ponujala še orehove štručke, slane polže, pito iz prosene kaše z jabolki, burek iz pregrete skute in smetane, pletenico z orehi, ajdovo pogačo. Članica Zdenka Simončič z Gorice pa je za tajnika društva spekla še torto knjigo, saj je to bil tudi dan njegovega osebnega praznika. Ob dobri kapljici je razpoloženje ob napitnici slavljencu tako že preraslo tudi v domačo pesem. A le za krajši čas, klicalo je delo.

V kuhinji je potekala izdelava krvavic, pozneje so iz ostankov skuhali še godljo, pod kapom rezanje špeha in kasneje izdelava špehovk, na sosednji mizi oblikovanje kosov za prekajevanje, priprava salam, suhih klobas. Ob hudem mrazu so trpeli prsti na rokah in nogah, a dela vajeni člani v predpasnikih in delavskih bluzah z napisi društva so vztrajali do kosila: vroče hrbtiščne juhe z ajdovimi žganci in hrbtiščem. Vida Petkovšek in Milena Menič sta v ozadju celi dan skrbno vodili krog sodelavk, da je bilo možem ves čas na razpolago vse potrebno, posode in pripomočki pa sproti pomiti.

Popoldne se je delo kmalu prevesilo v likof. Društvo s predsednikom Jožetom Petkovškom je koline skrbno organiziralo, priznanje je članom izrekel tudi predsednik Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem Jože Olovec. Zahvala je bila namenjena vsem, ki so sodelovali in se potrudili, da se največji domači praznik na Krškem polju ohranja v izvirni obliki. Prikaza ali izdelava domačih kolin so se udeležili tudi gostje iz Hrvaške,kateri so z svojem prihodom DLSD povrnili lanskoletni obisk. Društvo se je v lanskem letu odzvalo povabilu hrvaških predstavnikov in se tako udeležilo Martinovega sejma in hkrati vsem navzočim predstavilo domači kraj,svoje domače suhomesnate dobrote in seveda PTT cviček,kateri se prileže zraven suhomesnatih dobrot. Poleg prikaza kolin na star način,so goste popeljali še v vinske gorice-Gadova Peč. In kot se za likof spodobi, so se vsi zbrani gostili s krvavicami in zeljem pa tudi pečenko, potem pa zapeli in se ob godcih veselili še v noč.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.