Na Miholovem sejmu v Veržeju razglasili najboljšo prleško tünko
Na ocenjevanju priljubljene prleške jedi je največ točk prejel izdelek Kmetije Vargazon.

V Veržeju je bil v nedeljo tradicionalni Miholov sejem, ki ga v sodelovanju pripravljata tamkajšnja občina in Zavod Marianum. V dopoldanskih urah je bil sejem rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih izdelkov, sledila je sveta maša z župnijskim žegnanjem, nato pa še povorka folklornih skupin, ko so tudi blagoslovili kostume in inštrumente. V popoldanskih urah so lahko obiskovalci spremljali še otroški folklorni festival Mihec fest ter nastop ansambla Divji muzikanti.
Eden od vrhuncev Miholovega sejma pa je vsako leto razglasitev zmagovalcev razpisa za najboljšo prleško tünko in meso iz zaseke. Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je vzorce sprejemalo v četrtek, ko je strokovna komisija na podlagi predpisov senzoričnega ocenjevanja tudi podala svoje ocene. Na razpisu so lahko sodelovali vsi proizvajalci prleške tünke in mesa iz zaseke, ne glede na to, ali so registrirani za prodajo izdelke ali ne. Na ocenjevanju pa samo proizvajalci iz zaščitenega območja.

Ocenjevalno komisijo so sestavljale Irena Kos (KGZS Celje), Ivanka Donko in Frančka Lebarič, ki so ocenile sedem izdelkov, prav tako pa opravile društveno ocenjevanje za certificirane proizvajalce. Pozorne so bile na zunanji izgled, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus.
Kot nam je sporočila Maja Škrinjar iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, je komisija glede na dosežene rezultate ugotovila, da proizvajalci dobro obvladajo tehnologije izdelave in upoštevajo priporočila strokovne komisije ter da morebitne manjše napake v postopku izdelka uspešno odpravljajo.
To so prejemniki
Zlato priznanje za certificirano prleško tünko sta pridobila Panvita Mir Gornja Radgona in Kmetija Vargazon s Cvena, za meso iz zaseke pa Zvonko Poštrak iz Veržeja. Kmetija Marjana Koroše iz Križevec je dobila srebrno medaljo za certificirano prleško tünko, Boris Rantaša in Kmetija Jožeta Rauterja, obe iz Veržeja, pa za meso iz zaseke. Bronasto priznanje za prleško tünko pa je prejela Kmetija Roberta Severja s Cvena.
Največ, 20 točk, je na ocenjevanju za naziv najboljše tünke prejel izdelek Kmetije Vargazon, z 19,50 točk se je na drugo mesto uvrstila Panvita Mir, z 19,16 točkami pa na tretje Zvonko Poštrak.
26 ton na leto
Škrinjarjeva, ki je tudi strokovna tajnica Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot, je še dodala, da imamo štiri certificirane proizvajalce prleške tünke (Panvita Mir, Kmetija Koroša, Kmetija Vargazon, Kmetija Sever), ki skupaj na leto proizvedejo okoli 26 ton tega mesnega izdelka.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se