© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

V Šturmovcih so spet kose pele, pa tudi "trčkali" so


tednik
Estera Korošec
30. 6. 2025, 05.31
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kosci so se zbrali ob zori in se s čolni zapeljali čez reko Dravo v Šturmovce. Tam so jih furmani prepeljali do travnika, kjer so začeli s košnjo. Pod njihovimi zamahi so padali kupi orošene trave. Tak prizor je bil pred desetletji nekaj običajnega, danes pa ga lahko vidimo le še na etnografsko-turističnih prireditvah. Eno takih že 25 let prireja Konjeniško društvo Nova vas ob pomoči gasilcev, gospodinj in vaškega odbora.

EK_kosnja trave 2.jpg
EK
Južina

Idilični prizori v Krajinskem parku Šturmovci so starejšim priklicali spomine na čase, ko so travnike kosili še ročno. Kosci so v jutranji rosi zamahovali s kosami, oblečeni kot nekoč – v modrih predpasnikih oz. »šurcih«, na glavah pa so imeli klobuke. Košnjo so vzeli resno in zavzeto, pri tem pa so pazili tudi na varnost. Kose so namreč zelo ostre in hitro bi se lahko zgodila nesreča. Večina sodelujočih prime koso v roke samo ob tej priložnosti, torej enkrat na leto. Tokrat niso bili pozorni na vsako travico, kot je bil nekoč gospodar, so pa vseeno poskrbeli, da so travnik temeljito pokosili. Košnja je seveda v veliki meri odvisna od tega, kako dobro je pripravljena kosa – ta mora namreč rezati brez napora.

EK_kosnja trave 4.jpg
EK
Mladi kosec

Vsak si je moral koso pripraviti sam. Bistveno je, da je dobro sklepana, kar so po navadi opravili starejši možje oziroma gospodarji. Eden izmed koscev je prikazal, kako se kosa sklepa s klepcem, posebnim kladivom. Stari kosci so znali izbrati pravo koso že ob nakupu: prijeli so jo za peto, jo udarili ob trd material in po zvenu prepoznali kakovost. Čim tanjši je bil zvok, tem bolj trda in kaljena je bila kosa, kar je pomenilo boljše rezilo – a jo je bilo zato težje sklepati. Ob nakupu je bilo koso običajno treba dvakrat sklepati: prvič za stanjšanje rezila, drugič za končno ostrenje.

Veliko smeha je prineslo t. i. »trčkanje«, neke vrste krst vseh, ki se košnje udeležijo prvič.

Več v Štajerskem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.