© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Posestvo Vodlan na Trščini
Čas branja 1 min.

Od zrna do kruha: Želi in mlatili so po starem


dolenjski-list
Vaša zgodba
25. 7. 2025, 09.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na vročo nedeljo, 20.7., smo na Trščini na posestvu Milana in Helene Vodlan pripravili prireditev Od zrna do kruha. Obiskovalcem smo prikazati žetev in spravilo žita po starem. Vse zbrane je pozdravila predsednica TD Tržišče Milena Knez, ki je tudi povezovala program. Zbrane je pozdravil tudi podžupan občine Sevnice Janez Kukec.

zrnovnica, kruh-in-med, trscina
TD Tržišče
Želi in mlatili so po starem

Najprej so sklepali in nabrusili srpe in kose. Žanjice in kosci so s srpi in kosami poželi par snopov, da so obiskovalci videli, kako se požanje snop in naredi poreslo, s katerim se poveže žito v snop. Preostanek žita pa so poželi z sodobnejšimi stroji, nekaj s kosilnico z snop vezalko. Preostanek pa z modernim kombajnom.

Ko se je žito posušilo, je bila na vrsti mlatev žita s cepci. Cepce so pred desetletji zamenjale mlatilnice, ki so bile kmetom v veliko pomoč. In prav tu na posestvu Vodlan smo lahko videli zelo veliko različnih pripomočkov in strojev, ki jih Milan z veseljem zbira in ohranja za mlajše rodove. Omlateno žito so potem očistili na rehtah in s pomočjo pajkla. Na posestvu hranijo pajkl oz. vetrnik iz leta 1883.

zrnovnica, kruh-in-med, trscina
TD Tržišče
Želi in mlatili so po starem

Pri teh težkih kmečkih opravilih so si sosedje pomagali med seboj, saj je mlatenje s cepci lahko trajalo tudi več tednov. Po opravljenem delu je sledila zaslužena malica, ki so jo pripravile članice AKŽ in TD Tržišče.

Posušeno zrnje so potem zmleli in spekli kruh. Seveda pa so koristno porabili tudi slamo. Izdelavo škope za slamnato streho nam je pokazal Franci Mlakar.

Samo prireditev so s svojimi nastopi popestrili plesna skupina Mlade žurerke iz Tržišča, Ljudski pevci in godci s Trebelnega z zanimivi inštrumenti ter harmonikar Gašper Jamšek.

zrnovnica, kruh-in-med, trscina
TD Tržišče
Želi in mlatili so po starem

Na prireditvi so se predstavili še Loški zeliščarji z degustacijo različnih likerjev. In člani društva starodobnikov Hrast Tržišče, ki so pripravili in obiskovalcem ponudili pražen krompir. 

Iskrena hvala vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi prireditve, Aktivu kmečkih žena Tržišče, PGD Tržišče, Društvu vinogradnikov Malkovec, vsem nastopajočim, Franciju Mlakarju ter Cvetu Aupič. Posebna zahvala pa seveda gostiteljema, Milanu in Heleni Vodlan, ki sta nas povabila na svoje posestvo. In ostalim domačinom Trščine, ki so pomagali pri izpeljavi dogodka. 

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.