© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Okusite Posavje
Čas branja 2 min.

Tatarski sulc, dimljeni som in penina? Riba in vino v eni zgodbi


dolenjski-list
Vaša zgodba
2. 10. 2025, 11.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Z novo brošuro Okusite posavje se je zaključila I. faza projekta Pocavje na dlani, v krožniku in kozarcu.

okusite-posavje
CPT Krško
Z novo brošuro Okusite posavje se je zaključila I. faza projekta Pocavje na dlani, v krožniku in kozarcu.

CPT Krško je skupaj s partnerji projekta (Akval d.o.o., Domačija Repovž d.o.o., Restavracija in hotel Tri lučke, KD Svoboda Brestanica) uspešno zaključil prvo fazo projekta, s katerim želijo prispevati k razvoju trajnostnega prehranskega sistema z vključitvijo lokalne ribe v gostilne, restavracije in turizme na kmetiji skozi že zelo dobro uveljavljeno blagovno znamko Okusi Posavja.

Aktivnosti so zaključili na gradu Rajhenburg, kjer so organizirali izobraževalni dan z delavnico o kvaliteti ribjega mesa, ki jo je izvajala Biotehniška fakulteta iz Ljubljane, ter delavnico spajanja ribjih jedi in posavskih vin.

Obiskovalci so okušali naslednje kombinacije: Restavracija A3 je poleg hladno dimljene postrvi iz lastne proizvodnje (Akval d.o.o.) postregla - Vertovšek estate 'Rose' in poleg mariniranega fileja postrvi - Vina Huba Martinčič 'Blanc the Blanc'. Gostilna Repovž je k postrvini zloženki postregla - Domaine Slapšak 'Rose brut' in zraven postrvinega namaza - Vino Kozinc 'Sauvignon 2024'. Ribe so dobavili iz Ribogojstva Akval in Goričar. Restavracija in hotel Tri lučke je navdušila s tatarcem iz sulca, poleg katerega so kombinirali Isteničev 'Prestige ter dimljenega soma z Albiano 'Brut'. Ribe so dobavili v Ribogojstvu Goričar.

okusite-posavje
CPT Krško
Z novo brošuro Okusite posavje se je zaključila I. faza projekta Pocavje na dlani, v krožniku in kozarcu.

Seznam ribogojcev v Posavju:

-RIBOGOJSTVO GORIČAR, Slivje 2, 8312 Podbočje

Preberite še

-RIBOGOJSTVO RIBON, Koprivnica 29, 8282 Koprivnica

-RIBOGOJNICA PAJK, Gorenji Leskovec 30, 8283 Blanca

-RIBOGOJNICA BLANCA, PODJETJE AKVAL, Blanca 89A, 8283 Blanca

-EKO-LUČ, AZALEJA, Okroglice 56, 1434 Loka pri Zidanem Mostu

-RIBON, RIBOGOJSTVO MARTIN STARC, Koprivnica 29, 8282 Koprivnica

-RIBOGOJNICA KRANJČIČ, Silovec 1a, 8254 Sromlje

okusite-posavje
CPT Krško
Z novo brošuro Okusite posavje se je zaključila I. faza projekta Pocavje na dlani, v krožniku in kozarcu.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi čisto novo knjižico Okusite Posavje kjer so gostinci vključili novo pripravljene ribje jedi, ki jih dopolnjujejo ostali ponudniki blagovne znamke Okusi Posavja. Tekste za brošuro je pripravil Uroš Mencinger iz Šole VIVI, fotografiral Tomo Jeseničnik in oblikovala Nina Zadravec.

Zelo intenzivna prva faza projekta je poleg omenjenih aktivnosti vključevala ostala izobraževanja, dogodke in kreativna znanja. CPT Krško je v sodelovanju z Ribiško družino Kostanjevica na Krki organiziral predstavitev ribiškega društva in ribiške opreme na Tržnici Videm, poleti pa se je na ribniku Slivje odvilo šolanje mladih za ribolov ter sejem rabljene ribiške opreme.

okusite-posavje
CPT Krško
Z novo brošuro Okusite posavje se je zaključila I. faza projekta Pocavje na dlani, v krožniku in kozarcu.

Partnerji projekta, ki se ukvarjajo z gostinstvom, so razvili nove degustacijske menije s poudarkom na ribah in v spajanju s posavskimi vini/peninami. Prav tako so kreirali različne hladne predjedi iz rib in izdelkov akvakulture, ki so primerne za različne sprejeme in stoječe dogodke. V svojih obratih so nadgradili opremo za pripravo in shranjevanje ribjih jedi in izdelkov iz akvakulture.

Partner KD Svoboda Brestanica pa je v prvi fazi projekta pripravljal čisto novo dramsko igro na temo uživanja sladkovodnih rib. Z malce hudomušnosti so člani društva združili kulinarično tematiko v krajšo igro, ki si jo boste lahko ogledali v naslednjem letu, saj pridno vadijo in pripravljajo scenografijo.

okusite-posavje
CPT Krško
Z novo brošuro Okusite posavje se je zaključila I. faza projekta Pocavje na dlani, v krožniku in kozarcu.

CPT Krško je kot nosilec projekta redno obveščal javnost o izvedenih aktivnostih preko spletnih strani, strokovnih člankov in objav v lokalnem časopisu in vas vabi, da jih spremljate tudi v bodoče.

Projekt je sofinancira Evropska Unija, evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo preko Ribiškega LAS Posavje.

CPT Krško

E-novice · Dolenjska

Svet24

Prijavite se na e-novice in bodite vedno na tekočem z novicami, dogodki in zgodbami iz vašega okolja.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.