© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Otroci proti prevelikim količinam zavržene hrane


dolenjski-list
M. Ž.
8. 1. 2019, 11.50
Posodobljeno
01. 02. 2019 · 12:33
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

hrana.jpg
program Ekošola
Utrinek z lanskega zaključnega dogodka projekta Hrana ni za tjavendan (Foto: program Ekošola)

##IMAGE-3795648##

Program Ekošola in Lidl Slovenija že peto leto zapored izvajata projekt »Hrana ni za tjavendan«, s katerim nagovarjata otroke, mladostnike, učitelje in starše k zmanjševanju količin zavržene hrane ter k razmisleku o socialnih, okoljskih in ekonomskih problematikah, povezanih z zavrženo hrano. V šolskem letu 2018/2019 se je v projekt prijavilo rekordnih 111 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije, od tega 24 vrtcev, 71 osnovnih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami ter 16 srednjih šol, med prijavljenimi je tudi 13 izobraževalnih ustanov iz Jugovzhodne regije, so sporočili iz Ekošole.

V projektu tako sodeluje sedem osnovnih šol (OŠ Bršljin, OŠ Drska, OŠ Grm Novo mesto, OŠ Trebnje in POŠ Šentlovrenc, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki in OŠ Mirana Jarca Črnomelj), štiri srednje šole (Gimnazija in srednja šola Kočevje, Ekonomska šola Novo mesto, GRM Novo mesto – SŠ za gostinstvo in turizem ter Srednja šola Črnomelj) in dva vrtca (Vrtec Krkine lučke pri OŠ Vavta vas in Otroški vrtec Metlika).

Kot so pojasnili v programu Ekošola, vsako leto sodelujoče izobraževalne ustanove pripravijo različne ukrepe, s katerimi pripomorejo k zmanjšanju količin zavržene hrane, hkrati pa otroke in mladostnike osveščajo o bolj odgovornem ravnanju s hrano. Lani je v projektu sodelovalo več kot 5.000 otrok, v povprečju pa so kar za 30 odstotkov zmanjšali količine zavržene hrane. Letos veliko šol z aktivnostmi nadaljuje, kar nekaj pa je tudi takšnih, ki bodo projekt izvajale prvič.

Letos v središču domača gospodinjstva

Za sodelujoče ustanove so pripravili različne aktivnosti, od posebej ustvarjenih likov v obliki gospe Kuhle in gospoda Polentnika za najmlajše, do možnosti snemanja kratkih filmčkov ali video dnevnikov na temo zavržene hrane za starejše otroke. Vse sodelujoče šole so prejele »Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane«, ki ga bodo otroci izpolnjevali doma skupaj s svojimi starši. Dnevnik bo krožil med družinami, v njem pa bodo poleg meritev ugotavljali, zakaj prihaja do tolikšnih količin zavržene hrane, kaj narediti s preostankom jedi, zapisali pa bodo tudi družinsko zavezo za zmanjševanje zavržene hrane, so zapisali v sporočilu za javnost.

Reciklirana kuharija

V okviru projekta bo tudi letos potekal natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo otroci, učenci in dijaki raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in oblikovali nove recepte iz ostanka živil ali obrokov. Snovalci projekta bodo zmagovalne recepte poustvarili, jedi fotografirali in jih izdali v priročni kuharski knjižici, so še dodali v programu Ekošola. Knjižice iz zadnjih treh let so na voljo na spletni strani Ustvarimo boljši svet, trajnostne pobude Lidla Slovenije, v okviru katere tudi izvaja in podpira projekt Hrana ni za tjavendan.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.