Praznik topliškega jabolka: Jabolčni zavitek Darje Mrvar najboljši
V Dolenjskih Toplicah je bilo konec tedna v znamenju jabolk. Domača občina je z lokalnimi društvi in organizacijami povabila na tradicionalni Praznik Topliškega jabolka.

Pestro dvodnevno dogajanje je namenjeno predstavitvi bogate lokalne pridelave, kulinarične dediščine, rokodelstva in ohranjanju tradicije. Pripravili so pester program za vse generacije, med drugim več razstav, otroške ustvarjalne delavnice, družabne igre, različne nastope …
Vrhunec Topliškega jabolka je bil včeraj, ko so podelili priznanja za najboljši jabolčni zavitek 10. državnega in 24. društvenega tekmovanja, najboljši Topliški kotliček, najtežje jabolko in naj pridelek.
V oceno prejeli 57 zavitkov
Letos je najboljši jabolčni zavitek pripravila Darja Mrvar, za njo pa sta se uvrstili Metka Zupančič in Jožica Tisovec, vse tri članice Društva podeželskih žena Dolenjske Toplice, ki tekmovanje tradicionalno prireja sklopu tega osrednjega jesenskega dogodka v občini.

Sicer so letos v oceno prejeli 57 zavitkov in podelili 14 zlatih, 25 srebrnih in 15 bronastih priznanj ter tri zahvale. Kot je povedala prva dama topliških podeželskih žena Metka Zupančič, je tokrat bilo prvič mednarodno ocenjevanje, saj so dva zavitka prejeli tudi iz pobratene občine Tuhelj iz sosednje Hrvaške, med njima je zlato pripadlo tamkajšnjemu otroškemu vrtcu. Pod drobnogled sta zavitke vzeli dve komisiji, ki jima je predsedoval topliška kuharska legenda Peter Kotar.
Dobre sestavne in ljubezen
»Zavitek je moja iz otroštva zelo draga, dragocena in najboljša sladica, ki mi jo je pripravljala mama. Tega me je tudi naučila in to ohranjam. Na tem ocenjevanju sodelujem že deseto leto in upoštevam mnenja strokovne komisije in tako napredujem. Letos sem v vlečeno testo zavila bio jabolka od sosedovega Blaža Markoviča, dodala malo pregrete smetane iz domače smetana, ki jo dobimo na kmetiji Gril v Kočevskih Poljanah, ter dodala še značilne začimbe za jabolčni zavitek – cimet, vanili sladkor in limonino lupinico,« je orisala zmagovala letošnjega ocenjevanja Darja Mrvar in zadovoljno dodala, da so jo izkušnje, ljubezen in vse te dobrote pripeljale do tega, da sem dosegla najvišje število točk.

Seveda ni bila prvič zlata, največje priznanje pa je zanjo bilo v Ivančni Gorici na letošnjem Štrudelj festu, kjer je v kategoriji tradicionalnih jabolčnih štrudljev s takšnim jabolčnim zavitkom, kot ga je pripravila za državno ocenjevanje, prišla med prve tri. Končno odločitev o zmagovalcih je nato sprejel chef in sodnik oddaje MasterChef Slovenije Mojmir Šiftar, Darja Mrvar pa je osvojila tretje mesto.
Menišani pripravili najboljši Topliški kotliček
Topliški kotliček so kuhale štiri ekipe, zmagali so Menišani, ki so tričlansko komisijo v sestavi Darinka Nardin, Berta Grmek in Boris Bele, prepričali z odličnim golažem, ekipa Dobrodih je pripravila »prstavlenu« (ali šaro), Piroćanac golaž in Tim Ragovska srbski pasulj. Vsi, kot so zagotovili, so kuhali po domačih receptih in iz domačih sestavin.

Najtežji pridelek je bila rdeča pesa, prinesel jo je Lan Turk, ki je z bratcem Svitom prispeval tudi najtežje jabolko, ki je tehtalo okroglih 500 gramov.
E-novice · Dolenjska
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se