Piment

Začimba, ki pogreje, omamno diši in plemeniti ter je tudi zdravilo

Mare Koren
13. 11. 2024, 06.45
Deli članek:

Tokrat predstavljamo precej redko uporabljeno začimbo, ki je k nam prišla s Krištofom Kolumbom in v sebi združuje vonje cimeta, klinčkov, popra in muškatnega oreščka. Takšna je tudi po okusu, sicer pa so jo pogosto zamenjevali s poprom. Govorimo o pimentu.

Dreamstime
Piment združuje vonj muškatnega oreščka, klinčkov, cimeta in popra.

Piment so v preteklosti uporabljali predvsem južnoameriški Indijanci pa tudi Maji, ki so ga prvotno dodajali v čokoladne zvarke in pripravke iz kakavovca. V Evropo je piment prvič pripotoval v 16. stoletju s Krištofom Kolumbom. Danes ga največ pridelajo na Jamajki, ki na svetovno tržišče prinaša tudi najbolj kakovostnega. Pridobivajo ga iz posušenih nezrelih plodov pimentovca, ki zraste v višino do deset metrov in uspeva zgolj v Srednji Ameriki, kljub številnim poskusom gojitve drugod po svetu.

Začimba slanih in sladkih jedi

Obrane nezrele plodove pimentovca posušijo na soncu in spravijo v vreče brez mletja, saj tako ohranijo eterično olje in značilen okus. Zato vam tudi priporočamo, da kupite cele plodove in jih meljete sproti; piment zmeraj shranjujte v stekleni posodi in temnem prostoru, saj bo tako ohranil največ izvirnega okusa in vonja. Uporabljate ga lahko tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi. Na Slovenskem se sicer najpogosteje uporablja v času kolin, mesarji ga dodajajo v domače kašnato-mesne klobase in krvavice. A tu se njegova uporaba ne konča, temveč kvečjemu začne. Cele ali mlete plodove lahko uporabljamo za omake, enolončnice, nepogrešljiv je pri pripravi divjačine ter različnih jedi z rižem in zelenjavo. Ne pozabite nanj, ko pripravljate marinado za žar ali začinjate morske sadeže, ribe ter perutnino, pripravljeno na eksotičen način.

Nepogrešljiv pri peki

Piment je zaradi edinstvenega okusa tudi odlična začimba sladkih jedi in peciva ter še posebno čokolade; kot smo že omenili, so ga v te namene uporabljali tudi Inki in Maji. A to še ni vse. Dodajte ga pudingu, narastku, medenim keksom, kolačem in piškotom. Odlično se dopolnjuje z jabolki in tropskim sadjem, recimo z ananasom, mangom, banano, kokosom.

Zdravilne lastnosti

Piment so stara ljudstva uporabljala tudi v domači lekarni. Vsebuje vitamine A, B in C ter minerale, kot so kalij, železo, selen, magnezij in baker, pa tudi številne antioksidante in eterična olja, ki krepijo imunski sistem, blažijo bolečine v mišicah (piment je spazmolitik) in spodbujajo krvni obtok. Zaradi tega je še posebno primeren za ljudi s srčno-žilnimi obolenji. Če ga boste dodali vroči čokoladi, vas bo še hitreje pogrela in obenem v ustih pustila prijeten okus, dišala pa bo po praznikih. Naj povemo še, da je piment koristen pri težavah s kožo in lasiščem. Priporočajo se predvsem eterično olje in prevretki, s katerimi si umivamo kožo ali lase. Učinkovit je pri prebavnih motnjah, saj zmanjšuje količino trebušnih plinov, blaži trebušne krče ter blagodejno vpliva na celoten prebavni trakt. Dodajte ga jedem, ki sicer povzročajo napihnjenost, oziroma v jedi pri obilnih večerjah, saj boste tako prizanesli marsikomu.

Opozorilo

Piment je začimba, s katero že tako ali tako varčujemo zaradi močne aromatičnosti (v velikih količinah bi ga težko zaužili), pa vendar si velja zapomniti pravilo zmernosti. Pri ljudeh, ki trpijo za prebavnimi motnjami in vnetji, lahko namreč povzroči resne težave. Previdni naj bodo predvsem ljudje z rano na želodcu in drugimi boleznimi prebavil. O uživanju pimenta naj se posvetujejo z zdravnikom.