Oreh so Rimljani v Evropo prinesli iz daljne Perzije, kjer so iz listov najprej izdelovali pripravek proti zastrupitvam. Danes ga poznamo predvsem po okusnih jedrcih, ki jih zobljemo v času malice ali praznikov, ko so zmleta in pripravljena v okusen orehov nadev. A nikar ne pozabimo na njegove zdravilne lastnosti. Služi kot naravna pomoč pri različnih kožnih obolenjih, krepi in čisti kri, pomaga pri nespečnosti in je odlična hrana za naše možgane.
Zdravilne lastnosti
Lahko bi rekli, da oreh spada med najbolj zdrave oreščke, ki rastejo pri nas. V zdravilne namene uporabljamo predvsem liste in lupine, medtem ko jedrca uporabljamo zlasti za pripravo olj ali v kulinariki.
Listi za čaje in kopeli
V listih najdemo čreslovine, ki delujejo astringentno, pomagajo pri celjenju ran in drugih kožnih obolenjih. Iz posušenih listov pripravljamo čaj, ki deluje krepilno na naš organizem in čisti kri. Čaj priporočajo tudi ob zlatenici, nespečnosti in nemiru. Potrjeno je, da ugodno vpliva proti zaprtju. Čajem, ki vsebujejo veliko čreslovin, ne dodajamo medu, saj postanejo motni. Čaj lahko uporabljamo pri gnojnih izpuščajih, lišajih, krastah in potenju nog. Če se soočate s prekomernim izpadanjem las, si lahko pripravite sredstvo iz orehovih listov in si z njim masirate lasišče. Sveže orehove liste lahko polagamo tudi na gnojne rane in tako poskrbimo, da se hitreje zacelijo, saj delujejo antibakterijsko. Listi delujejo tudi kot naravni antibiotik in protiglivično.
Lupinice in jedrca za kopeli
Pri ozeblinah uporabljamo orehove lupine in iz njih pripravimo čaj, ki ga dodamo kopeli. Čaj uživamo tudi proti driski in infekcijskim obolenjem prebavil. Nikar ne pozabimo na orehova jedrca, ki dobro vplivajo na prebavo, vsebujejo veliko nenasičenih maščob, številne minerale ter vitamine in so odličen antioksidant. Uporabljajo se tudi za pripravo olja, prav tako sveži listi in zelene lupine, ki jih uporabljajo kot barvilo pri izdelavi naravnih krem in olj za sončenje. Skupaj s proteini kože juglon, ki ga najdemo v lupini, tvori obarvane komplekse in kožne celice zlato rjavo obarva. Pri težavah z aknami in ekcemih si lahko pomagamo z oblogami, in sicer tako, da kožo izpiramo s čajem iz orehovih listov. Pri glivičnih obolenjih nog uporabljamo tinkturo, s svežimi listi pa se lahko podrgnemo po koži in tako poskrbimo za naravno zaščito pred komarji.
Hrustljava francoska pita z borovnicami in orehi
Sestavine za testo: 100 g orehovih jedrc, 150 g moke, ščepec soli, 2 žlički sladkorja in 125 g masla. Sestavne za nadev: 2 skodelici svežih borovnic, 1 žlica gustina, 1 žlica limoninega soka, 50 g sladkorja, 2 žlici mleka (za premaz testa). Priprava: Orehe stresemo v ponev in jih na hitro popražimo, nato jih stresemo v skledo in ohladimo. Pest orehov pustimo za konec, preostale v mešalniku drobno zmeljemo in pomešamo z moko, sladkorjem in soljo. V mešanico dodamo na kocke narezano hladno maslo in hitro zgnetemo, da zmes postane podobna drobtinam. Dodamo toliko žlic mrzle vode, da se testo lepo sprime. Nato sploščimo v prst debel disk, zavijemo v folijo in postavimo za dobro uro v hladilnik. V tem času pripravimo nadev. Borovnice stresemo v skledo, dodamo sladkor, limonin sok, nekaj limonine lupinice in koruzni škrob. Po dobri uri vzamemo testo iz hladilnika in ga na pomokani površini hitro razvaljamo na debelino, primerno za pekač, premera približno 30 centimetrov. Testo previdno položimo na pomaščen pekač, na sredino stresemo borovnice in jih previdno razporedimo. Pustimo približno tri centimetre roba. Nato neobloženo testo zapognemo proti sredini. Testo premažemo z mlekom in potresemo s sladkorjem. Pečemo 50 minut v ogreti pečici na 180 stopinj. Na koncu povrhu potresemo zdrobljene prihranjene orehe. Pustimo, da se nekoliko ohladi, in razrežemo.