Zdravje

Recepti: Popolne poletne sladice

MAJA KRAJNC/ revija Bodi zdrava
4. 9. 2024, 17.00
Deli članek:

Poletje je čas, ko se lahko prepustimo ustvarjalnosti v kuhinji in presenetimo svoje brbončice z nenavadnimi okusi. Raziskujte nove okuse in ustvarite svoj sladki kulinarični podvig!

Shutterstock
Popoldne poletne sladice

Limonov tiramisu

 Sestavine:

- 500 g maskarponeja

- 200 g sladkorja

- 400 ml smetane za stepanje

- 24 piškotov savoiardi

- 2 skodelici sveže iztisnjenega limonovega soka

- lupinica ene limone

- malo limonovega likerja (po želji)

Shutterstock
Limonov tiramisu

 Priprava:

1. V posodi zmešajte maskarpone, polovico sladkorja, limonov sok in limonovo lupinico.

2. V drugi posodi stepite smetano s preostalim sladkorjem, dokler ne nastane čvrst sneg.

3. Nežno vmešajte smetano v mascarpone z limono.

4. V manjši posodi zmešajte malo limonovega likerja s skodelico vode.

5. Vsak piškot hitro pomočite v mešanico limonovega likerja in vode ter ga položite v pekač.

6. Na piškote nanesite plast kreme, nato postopek ponovite, dokler ne porabite vse kreme.

7. Posodo pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, idealno je za čez noč.

8. Pred serviranjem potresite s kakavom ali naribano limonovo lupinico.

Sadna pita z vaniljevo kremo

 Sestavine:

- 1 zavitek listnatega testa

- 500 g vaniljevega pudinga

- različno sadje po izbiri (npr. jagode, borovnice, maline)

- 2 žlici sladkorja

- 1 jajce (za premaz)

Shutterstock
Sadna pita z vaniljevo kremo

 Priprava:

1. Pečico segrejte na 180°C.

2. Razvaljajte listnato testo in ga položite v pekač za pite.

3. Puding skuhajte po navodilih na embalaži in ga pustite, da se ohladi.

4. Vaniljev puding enakomerno razporedite po testu.

5. Sadje operite, narežite in ga posujte po vrhu pudinga.

6. Robove testa previdno zavihajte navznoter.

7. Stepite jajce in premažite robove testa za lepši sijaj.

8. Pito pecite v ogreti pečici približno 25–30 minut, dokler testo ni zlato rjave barve.

9. Pustite, da se pita ohladi, nato pa postrezite in uživajte!

Osvežilna limonova pita

Sestavine:

- 200 g drobtin

- 100 g stopljenega masla

- 400 g kondenziranega mleka

- 4 limone (sok in lupinica)

- 400 ml sladke smetane

- 100 g sladkorja v prahu

Shutterstock
Osvežilna limonova pita

Priprava:

 1. Zmešajte drobtine z maslom in jih enakomerno porazdelite po dnu pekača.

2. V posodi zmešajte kondenzirano mleko, limonov sok in lupinico ter prelijte čez drobtine.

3. V drugi posodi stepite sladko smetano s sladkorjem v prahu in jo nanesite na limonovo mešanico.

4. Postavite v hladilnik za nekaj ur, da se strdi.

5. Postrezite in uživajte v osvežilni limonovi piti!

Jagodna panakota

  Sestavine:

- 500 ml sladke smetane

- 100 g sladkorja

- 2 vaniljeva stroka

- 4 lističi želatine

- 250 g jagod

- 50 g sladkorja

Shutterstock
Jagodna panakota

  Priprava:

1. Smetano zmešajte s sladkorjem in vaniljevima strokoma ter zavrite.

2. Želatino namočite v hladni vodi, nato jo dodajte vroči smetani in dobro premešajte.

3. Zmes prelijte v kozarce in postavite v hladilnik za nekaj ur.

4. Jagode zmešajte s sladkorjem in jih kuhajte, da nastane omaka.

5. Ohlajeno panakoto prelijte z jagodno omako in postrezite.

Sladoled z jagodičevjem

Sestavine:

  • 2 zreli banani, narezani na koščke in zamrznjeni
  • 200 g zamrznjenega jagodičevja (npr. jagode, borovnice, maline, robidnice …)
  • 200 ml rastlinskega napitka (npr. napitek iz indijskih oreščkov)
  • 2 žlici mandljev
  • 1 žlica belega mandljevega namaza
  • ½ žlice mlete burbonske vanilje
  • ½ žlice mletega cejlonskega cimeta

    Shutterstock
    Sladoled z jagodičevjem

Priprava:

Vse sestavine vstavite v zmogljiv mešalnik ali kuhinjski robot in jih mešajte pri visoki hitrosti, dokler ne dobite kremaste, polzamrznjene mase. Če je potrebno, dodajte še malo rastlinskega napitka. Sladoled lahko zaužijete takoj ali ga za nekaj časa postavite v zamrzovalnik, da se še malo strdi. Po želji dodajte sveže jagodičevje ali sladoled posujte s sesekljanimi mandlji ali kokosovimi kosmiči.

Čokoladni mousse

  Sestavine:

- 200 g temne čokolade

- 4 jajca

- 50 g sladkorja

- 250 ml sladke smetane

Shutterstock
Čokoladni mousse

 Priprava:

1. Stopi čokolado na vodni kopeli in pusti, da se ohladi.

2. Loči beljake in rumenjake. Beljake stepi v čvrst sneg.

3. Rumenjake stepi s sladkorjem, primešaj stopljeno čokolado.

4. Nežno primešaj beljake k čokoladni masi.

5. Smetano stepi in jo nežno vmešaj v čokoladno zmes.

6. Nalij v kozarce in postavi v hladilnik za nekaj ur, da se strdi.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!