Sirovi mafini
- Sestavine za 4 osebe:
- 100 g kruha (brez skorje)
- 4 žlice mleka
- 40 g rdeče čebule
- 80 g pancete
- 100 g trdega sira
- 1 žlica olja
- 4 jajca
- 2 žlici sesekljane mlade čebule
- sol, poper
- ščepec muškatnega oreščka
- maščoba za model
- 4 tanke rezine slanine za okrasitev
Priprava:
Kruh zrežite na majhne kocke in jih stresite v skledo. Dodajte mleko in namočite kruh. Potem olupite čebulo in jo tako kot slanino in sir zrežite na koščke. V ponvi segrejte olje in na njem popražite čebulo in slanino. Ponev odstavite in počakajte, da se vse skupaj ohladi. Kruhu dodajte rumenjake, slanino s čebulo, sir in mlado čebulo. Mešanico začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter jo premešajte. Na koncu previdno dodajte beljakov sneg. Namastite vdolbinice modela za mafine in jih napolnite s pripravljeno mešanico. Na vsak mafin položite tanko rezino slanine. Mafine 15–20 minut pecite v pečici, segreti na 180 °C.
Slane mini pite s paradižnikom
Sestavine za 6 kosov:
Za testo:
maslo za modelčke
- 3 jajca
- 80 ml olivnega olja
- 180 g na drobno naribanega korenja
- 150 g ovsenih kosmičev
- 200 g navadne moke
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička pecilnega praška
- ščepec soli
Za nadev:
- 2 jajci
- 200 ml polnomastnega mleka
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 125 g naribane mocarele
- 50 g naribanega čedarja
- ščepec kurkume
- sol
- 100 g suhih paradižnikov
- pistacije za posip
Priprava: - Modelčke za mini pite namažite z maslom. V skledi stepite jajca in olivno olje. Dodajte korenje, ovsene kosmiče, moko, kurkumo, pecilni prašek in sol ter zamesite testo. S pripravljenim testom obložite modelčke, tako da so pokriti celotno dno in stene. Pite pecite pri 170 °C približno 15 minut. Nato pripravite nadev. Zmešajte jajca, mleko, sesekljani peteršilj, naribano mocarelo in čedar. Začinite s kurkumo in soljo. Paradižnik odcedite in narežite na trakove. Z nadevom napolnite že pečene mini pite in okrasite s suhimi paradižniki. Pecite pri 180 °C približno 15 minut. Po peki pite potresite s sesekljanimi pistacijami in takoj postrezite.
DOMAČI SLANIKI
Sestavine:
100 ml mlačnega mleka - 180 g stopljenega masla
- 500 g ostre moke
- 100 g trdega sira
- 1 vrečka suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 1 jajce
- 3 stroki česna
- 1 jajce za mazanje
- malo naribanega sira za posipanje
Priprava:
Mlačno mleko zmešajte s stopljenim maslom, dodajte moko, na drobno nariban sir, kvas, sol, jajce in strt česen. Zamesite testo in ga takoj razdelite na tri enake dele. Vsak kos testa razvaljajte v tanek krog in ga razrežite na osem trikotnih delov. Vsak trikotnik zvijte od širše osnove do konice. Zvitke prenesite na pekače, obložene s papirjem za peko, jih premažite z razžvrkljanim jajcem in rahlo potresite z naribanim sirom in specite.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.