Zdravje

Indijske skrivnosti opremljanja doma

D. K. / revija Bodi zdrava
30. 7. 2024, 17.00
Deli članek:

Vsaka hiša in stanovanje imata svojevrsten energijski odtis, in ko človek živi tam, seveda ni neodvisen od njega. Prostor in ljudje, ki bivajo v njem, namreč vzajemno delujejo drug na drugega.

Shutterstock
Indijsko opremljanje doma

Prostor s svojo energijo odseva tisto, kar je v človeku, in če prostor vpliva na človeka, tudi on vpliva na prostor. Vse zunaj je namreč samo odsev tistega znotraj. Makrokozmos je enak mikrokozmosu, in ko spremenimo znotraj, se tudi zunaj vse spremeni. Zato je nadvse pomembno ustvariti dom s pozitivno energijo, svetuje vastu, starodavna indijska veda o harmoničnem oblikovanju prostora.

KAJ JE VASTU

Vastu je sanskrtska beseda, ki pomeni prostor oziroma bivalno okolje. Gre za starodavno vedsko znanje o fizičnih strukturah in naravnih zakonitostih v prostoru in človeku, ki pomaga oblikovati zgradbe in njihovo notranjost v harmoniji z naravnimi zakoni vesolja. Ne gre le za nasvete, kam vgraditi okna in vrata, ampak zajema tudi opremljanje prostora in okolice ter pokaže, katera je najprimernejša prst na vrtu za rastline in katera ograja itd.

Vastu se opira tudi na izbiro barv, materialov, blaga, pohištva in na njegovo razporeditev – vse v skladu z namestitvijo po petih elementih, glede na smeri neba in druge zakonitosti.

Filozofija vastuja izvira iz ved in je tesno povezana še dvema drugima starodavnima znanostma, džjotišem, indijsko astrologijo, in ajurvedo, medicino in načinom življenja.

Če prebivalec pozna svojo rojstno karto, lahko s krepitvijo in poudarjanjem s planeti povezanih področij doma okrepi energijo prostora in celo izniči slabe rojstne potenciale. Po drugi strani pa velja, da lahko še tako dobra rojstna karta s slabo postavitvijo in blokadami v stanovanju izniči energijo in možnosti, ki bi jih bil posameznik sicer deležen. Prav tako se vastu tesno prepleta z ajurvedo. S kombinacijo načel vseh treh ved se lahko uporabi npr. z zdravstveno diagnozo povezane določene barvne kombinacije prostora, ki človeka zdravijo.

PODROČJA V PROSTORU IN ŽIVLJENJU

Vsak del stanovanja je glede na smeri neba povezan z določenim področjem življenja. Poleg notranje urejenosti moramo najprej pogledati obliko stanovanja tlorisa. Neko področje je priporočljivo poudariti, krepiti, daljšati, spet drugega ne. Vendar je to kompleksno vprašanje, vedno je treba upoštevati tudi osebne potrebe posameznika. Uskladitev vsega tega prinaša najboljše rezultate, poudarja strokovnjakinja.

Posamezna področja in s tem področje življenja lahko aktiviramo na različne načine: s pravo barvo, s pravim elementom na njem (voda, ogenj, zemlja, zrak), o obtežitvijo ali neobtežitvijo tega prostora, pravilno urejenostjo prostora s pravilnimi oblikami vzorci na določenem delu – določeni smeri neba s postavitvijo pravih janter, ki močno podprejo prostor in ljudi v njem. Možnosti za vzpostavitev ravnovesja je veliko, pomembno je, da tudi posameznik, ki v stanovanju živi ali katerega lastnik je, doda osebno noto in pridih tem spremembam v skladu s splošnimi priporočili.

SIMBOLI V VASTUJU

Jantre so izredno močne grafike, ki s pravilno kombinacijo barv, simbolov in natančne geometrije trajno vzpostavljajo ravnovesje tako na energijski kot duhovni ravni, tako v prostoru kot nas samih. Pravilno izbrana in postavljena vastu jantra postane močno žarišče energije in hkrati zmanjšuje neravnovesja v prostoru, v nas in na različnih življenjskih področjih.

Svastika, pravilno obrnjena in ne zlorabljena v zle namene, ima pomembno mesto v vastuju kot simbol Sonca in celote, ki pomeni, da je vse celo in dobro. Če je npr. pred vhodom v hišo, prinaša srečo in harmonijo.

FENG ŠUJ PROTI VASTUJU

Feng šuj je kitajska veda o urejanju in harmoniziranju prostora, vastu pa je indijska. Pravzaprav je vastu starejši, lahko bi rekli, da je predhodnik feng šuja, ki uvaja globlje, korenitejše spremembe in poleg splošnih zakonitosti močno upošteva tudi to, kaj ustreza posamezniku, računa konkretne pomembne točke posameznika v prostoru … Oba sistema pa sta tesno povezana z znanjem o planetarnih energijah in elementih, ki jim vladajo, a se ti pri vsakem od njiju razlikujejo, tako kot izbira barv in druge značilnosti.

KO SPREMEMBE NISO MOGOČE …

Velikokrat je v prostoru/stanovanju neugoden položaj prostora, vrat, balkona, stranišča ali npr. kuhinje. Ravnovesje poskusimo v tem primeru vzpostaviti s uravnotežujočo barvo, pravilnimi oblikami in elementi (vodo, zemljo, težke stvari z ognjem, npr. rdečo barvo; svečke z zrakom; stvari, ki se premikajo, z etrom – oblika romba …). Močno ravnovesje vzpostavljajo tudi jantre, simboli …, vedno pa obstaja več možnosti za vzpostavitev ravnovesja – nikoli ena sama.

Glede na izkušnje se spremembe vedno pokažejo, vendar včasih zelo hitro, drugič pa počasneje. To je odvisno predvsem od ljudi, od njihovih življenjskih obdobij situacije in njihove odprtosti za spremembo. Prostor vpliva na nas in mi vplivamo na prostor. Povezava je vedno obojestranska.

V OKVIR: Ker naše življenje deluje po načelih, ki se izražajo kot pet elementov, nam lahko njihovo upoštevanje spremeni življenjske razmere.

· Ogenj je tudi po vastuju močno čistilno sredstvo, zato prižigajte sveče, kadila in dišeče palčke zjutraj in zvečer, in sicer ogenj na JV, kadila in dišeče palčke pa na SZ (zrak).

· Položite limono v stekleno vazo in jo vsako nedeljo zamenjajte, da se znebite negativne energije.

· Redno meditirajte, saj to spodbuja pozitivno energijo v okolju.

· Namestite sklede soli v kote hiše, saj bo sol vsrkala negativno energijo.

· Akvarij ali kateri koli drug vodni element namestite v severovzhodni kot dnevne sobe za obilje. Psi in druge živali naj bodo v severozahodnem delu hiše ali stanovanja.

· Zdravila v kuhinji privlačijo negativno energijo, zato jih odstranite.

· Znebite se zrcal v spalnici ali naj vsaj ne gledajo na posteljo oz. jih prekrijte, kadar spite – nasprotno sicer prinaša šibko zdravje in nesoglasja v družini.

· Odstranite iz bivališča vse slike jokajočih žensk, vojnih prizorov, sove in orle, saj v vastuju veljajo za nesrečne. Takoj jih snemite!

· Zlovešče znamenje je, če imamo pred vrati steber, drevo ali drugo oviro, saj to lahko ogroža življenje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste