Zdravje

Preventivni pregledi lahko rešijo vaše zobe in denarnico

NINA KRAJNC/ revija Bodi zdrava
19. 7. 2024, 17.00
Deli članek:

Ste že kdaj odlašali z obiskom zobozdravnika, dokler ni bilo prepozno, in vas je bolečina prisilila, da ste vendarle šli? Verjetno – skoraj vsi smo že izkusili to. Vendar zobozdravstveni pregledi niso samo še ena neprijetna obveznost. Pravzaprav so lahko najboljša obramba pred resnimi zobozdravstvenimi težavami.

Dreamstime
zobozdravnik

Vsi se spomnimo tistega občutka, ko smo kot otroci sedeli na zobozdravniškem stolu, zadrževali dih in upali, da ne bo nič hujšega kot »samo čiščenje«. Z rednimi obiski zobozdravnika lahko naredimo veliko za svoje oralno zdravje. Zobozdravnik lahko namreč s sodobno tehnologijo zazna težave takoj, ko se pojavijo – še preden postanejo resnejše in zahtevajo bolj invazivne in tudi drage postopke. Kaj to pomeni za nas? Manj bolečih posegov, manj stresa in seveda manj izdatkov.

Pogosto se tega ne zavedamo, a ustno zdravje je tesno povezano s splošnim zdravjem. Raziskave so pokazale, da lahko bolezni dlesni vplivajo na razvoj resnejših zdravstvenih stanj, kot so srčno-žilne bolezni in diabetes. Ameriško združenje za zobozdravstveno raziskovanje je ugotovilo, da lahko redni zobozdravstveni pregledi zmanjšajo tveganje za bolezni srca za kar 20 odstotkov. Prav tako so ugotovili, da je verjetnost za poslabšanje sladkorne bolezni pri ljudeh z nezdravimi dlesnimi trikrat večja. Zdrava ustna votlina je osnova tudi za pravilno delovanje prebavnega sistema, saj se proces prebave začne že v ustih. Bakterije, ki se nabirajo v ustih, lahko vstopijo v krvni obtok in povzročijo vnetja ter okužbe v drugih delih telesa. Redni zobozdravstveni pregledi omogočajo zgodnje odkrivanje in zdravljenje številnih bolezni zob in dlesni, s čimer zmanjšujejo tveganje tudi za druge zdravstvene zaplete.

Zobozdravnica in ortodontka Gordana Čižmek iz zobozdravstvene ordinacije OrthoDental poudarja: »Redna ustna higiena je izjemno pomembna za preprečevanje številnih težav. Priporočam ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan, nitkanje in redne obiske pri zobozdravniku. Tudi zdrava prehrana in izogibanje sladkim ali gaziranim pijačam sta pomembna za ohranjanje močnih in odpornih zob ter dlesni.« Po njenem mnenju zavedanje o povezanosti med ustnim in splošnim zdravjem spodbuja boljše navade in preventivne ukrepe, ki lahko izboljšajo kakovost življenja in zmanjšajo tveganje za razvoj drugih zdravstvenih težav.

Dreamstime
pri zobozdravniku

Prej ko zobozdravnik odkrije težave, lažje jih reši

Karies je ena najpogostejših zobnih težav, ki se pogosto razvije neopaženo. Luknjice v zobeh lahko hitro prerastejo v večje poškodbe, če jih ne zdravimo pravočasno. Zobozdravnik lahko z rednimi pregledi zazna karies v zgodnji fazi, ga odstrani in da zalivko, preden se razvijejo hujši zapleti in bolečina. Poleg tega vam lahko tudi svetuje o pravilni ustni higieni, ki pomaga preprečiti nastanek kariesa.

Bolezni dlesni so prav tako pogosta težava, ki jo je lažje zdraviti v začetni fazi. Gingivitis, začetna oblika bolezni dlesni, se lahko hitro razvije v parodontitis, če ga ne zdravimo pravočasno, parodontitis pa lahko vodi do izgube zob, krvavenja dlesni in drugih zobozdravstvenih težav. Redni obiski pri zobozdravniku omogočajo zgodnje odkrivanje in zdravljenje gingivitisa, kar preprečuje napredovanje bolezni in ohranja zdrave dlesni.

Tudi poškodbe zob, kot so zlomi ali odlomljeni deli zob, so lahko zelo boleče in zahtevajo kompleksno zdravljenje, če jih ne obravnavamo takoj. Zobozdravnik lahko s pravočasnim ukrepanjem prepreči, da bi se poškodbe poslabšale ali vnele in zahtevale obsežnejše posege, kot je zdravljenje koreninskih kanalov ali celo ekstrakcija poškodovanega zoba.

Redni zobozdravstveni pregledi niso pomembni le za naše zdravje, ampak so tudi prijaznejši do denarnice. Marsikdo odlaša z obiskom zobozdravnika zaradi stroškov, a ironično je prav ta odločitev tista, ki lahko privede do še večjih stroškov. Manjše težave, kot so začetni karies ali rahlo vnetje dlesni, se lahko hitreje in ceneje rešijo, če jih odkrijemo zgodaj. Če pa jih pustimo brez nadzora, se lahko razvijejo v večje težave, ki zahtevajo dražje in bolj invazivne posege.

Kako pogosto je priporočljivo obiskovati zobozdravnika

Dr. Gordana Čižmek pravi: »Na splošno priporočam obisk zobozdravnika vsakih šest mesecev, saj je to obdobje, ko lahko optimalno zaznamo morebitne nastajajoče težave. Vendar se lahko ta interval prilagodi glede na vaše individualne potrebe. Če imate težave z zobmi ali dlesnimi, vam bomo morda priporočili pogostejše obiske.«

Pomislite na skrb za zobe kot na vzdrževanje avtomobila – redni servisi in pregledi preprečujejo draga popravila. Podobno velja tudi za naše oralno zdravje. Majhna investicija v redne zobozdravstvene preglede se dolgoročno izkaže za veliko bolj gospodarno rešitev.

Naslednjič, ko boste omahovali pred obiskom zobozdravnika, pomislite na vse prednosti, ki jih prinašajo redni zobozdravstveni pregledi. Naj postanejo del vaše rutine in stalnica na koledarju. Zdravi zobje in dlesni pomenijo manj bolečin, nižje stroške zdravljenja in vam prinašajo lepši nasmeh, dolgoročno pa tudi boljše splošno telesno zdravje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast