Zdravje

Mladostna tam spodaj

D. K. / revija Bodi zdrava
15. 7. 2024, 17.00
Deli članek:

Številni besedne zveze »pomlajevanje vagine« še vedno ne jemljejo dovolj resno, saj ne vedo, da se za njo skrivajo postopki za odpravljanje urinske inkontinence, atrofije nožnice, njene suhosti in zmanjšane občutljivosti – torej težave, ki številnim ženskam slabšajo kakovost življenja. Kaj moramo vedeti?

GettyImages
O pomlajevanju vagine se izven medicinskih krogov govori bolj malo.

TESTIRAJTE ŠČITNICO

S plodnostjo je vse več težav. Preden se naročite na pregled na kaki dragi kliniki za zdravljenje neplodnosti, preverite raven hormonov ščitnice. Težava se lahko skriva tudi v spremembi delovanja ščitnice, še posebej, če je imel podobne težave kdo v vaši družini. Ščitnica neposredno vpliva na delovanje hipofize, ki je odgovorna za izločanja reproduktivnih hormonov, ti pa so odločilnega pomena, ko govorimo o plodnosti. Dobra novica je, da je težave s ščitnico dandanes mogoče že izjemno hitro izboljšati z zdravili.

KAJ LAHKO STORITE

Vprašajte mamo, kdaj se je pri njej pojavila menopavza. Obstaja časovni okvir, kdaj je tvegano, da ženska zanosi ali se pojavijo težave z reproduktivnim zdravjem: to je najpogosteje približno deset let pred menopavzo. Najboljši podatek, kdaj bo nastopila menopavza, je čas menopavze vaše matere. Obstaja več aplikacij, ki spremljajo ovulacijo, menstrualni cikel in ravni aktivnosti, zraven pa vam tudi svetujejo, katero hrano uživati, da bi zvišali lastno plodnost.

HORMONI

IZBOLJŠAJTE RAVEN ŽELEZA

Pomanjkanje železa povzroča utrujenost, neka raziskava pa med drugim kaže, da lahko dieta z veliko železa za 30–40 % zmanjša možnost za razvijanje predmenstrualnega sindroma (PMS). Železo je izjemnega pomena za izločanje serotonina, hormona, ki uravnava počutje. Ženske so ob PMS-ju veliko bolj občutljive za progesteron, hormon, ki po ovulaciji preide iz jajčnikov v kri. Eden od učinkov je tudi zmanjšanje serotonina v možganih, kar lahko pripelje do simptomov PMS-ja. Pogosto slišimo nasvete, da je nujno uživati hrano živalskega izvora, ki je bogato z železom, toda raziskave so pokazale, da ženskam veliko bolj ustreza vnos živil z veliko železa, ki niso živalskega izvora (leča, temno zelena zelenjava, suho sadje).

KAJ LAHKO STORITE

Ženske potrebujejo 14,8 mg železa na dan. To so 4 zvrhane žlice leče (4,5 mg), 4 suhe fige (4 mg), 30 g polnozrnatih žitaric (6,5 mg) in ena velika žlica humusa (1,5 mg). Če je to prenaporno, jemljite dopolnila, toda vedno je bolje, če železo vnašate z naravnimi živili.

DVA NAČINA, DA ONEMOGOČITE NAJVEČJE »MORILCE«

1. SPOZNAJTE MAŠČOBE

Bolezni srca so tudi pri nas najpogostejši vzrok smrti pri ženskah, zato je nujno, da prenehate uživati transmaščobe ali količino zmanjšate na 20 g na dan. Kaj pa dobre maščobe? Ko jeste precej mastno hrano, na primer oreščke in olja, ne pozabite na kalorije, ker je debelost eden izmed največjih dejavnikov tveganja za bolezni srca. Ne pozabite, da potrebujemo le eno pest oreščkov na dan, oljčnega olja pa le od dve do tri žlice na dan.

2. PREVIDNO S SOLJO
Ne več kot 6 g dnevno! Vse več je srčnih infarktov pri ženskah v zgodnjih štiridesetih in vse več je žensk, ki dodatno solijo hrano. Vse je stvar navade, vaše brbončice pa se lahko hitro navadijo. Preberite vse na deklaraciji izdelka, na kateri so navedeni grami soli v izdelku.

O pomlajevanju vagine se izven medicinskih krogov govori bolj malo, pa še takrat neredko šaljivo. Pozablja pa se, da ta poseg rešuje številne težave, ki jih imajo ženske različnih starosti. Pri tem ne gre za estetsko lepšanje, temveč za subtilen in pogosto nujen poseg. Izvaja se z izjemno občutljivim laserjem, podrobnosti pa so nam zaupali zdravniki, ki s svojo strokovnostjo zagotavljajo, da se bomo znebili neprijetnega občutka pred posegom, zato smo jih vprašali prav tisto, o čemer smo prepričani, da nas vse zanima.

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki jih je treba upoštevati.

Posvetovanje: Če razmišljate o postopkih pomlajevanja nožnice, je ključnega pomena, da se posvetujete o postopku, da lahko ocenijo vaše pomisleke in vam svetujejo o najprimernejših možnostih zdravljenja.

Vrste postopkov: Postopki pomlajevanja nožnice lahko vključujejo neinvazivne možnosti, denimo lasersko terapijo in radiofrekvenčno zdravljenje, ter kirurške posege, kot sta vaginoplastika ali labioplastika. Vsaka možnost obravnava različne pomisleke, zato je pomembno, da se pogovorite o najprimernejšem pristopu.

Tveganja in premisleki: Kot pri vsakem medicinskem posegu se morate zavedati možnih tveganj in neželenih učinkov.

Čustveno in psihološko dobro počutje: Obravnava teh skrbi lahko pozitivno vpliva na čustveno in duševno dobro počutje ženske, saj lahko izboljša zaupanje in udobje v vsakdanjem življenju in intimnih odnosih.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast