Čudežna zel

Spoznajte koristi aloe vere in sami izdelajte negovalne izdelke

Mare Koren
7. 7. 2024, 17.30
Deli članek:

Aloja je primerna tako za zunanjo kot notranjo uporabo; je nepogrešljiva pri urezninah, poškodbah in ranah na koži, saj jih izjemno hitro celi, ter pomaga pri suhi koži, opeklinah in pikih žuželk. Alojin sok pa deluje kot odvajalo, spodbuja izločanje žolča, povečuje prekrvitev ter zdravi vnetje očesne veznice.

Dreamstime
Čeprav aloja za rast potrebuje drugačno podnebje od našega, to še ne pomeni, da je ne moremo vzgajati doma.

Če smo aloe vero nekoč srečevali samo v Sredozemlju, jo danes najdemo že skoraj na vsakem balkonu, kjer služi za okras ali rabo v zdravilne namene. Je tudi sestavina številnih kozmetičnih izdelkov, od krem in losjonov do dezodorantov, ličil in šamponov. Prisotna pa je tudi v domači lekarni, saj blaži otekline, pospešuje celjenje in je splošno koristna rastlina.  

Niso vse vrste zdravilne

Danes poznamo več kot 500 vrst aloje, a žal nimajo vse enakih lastnosti, nekatere so celo strupene. Najbolj razširjena in poznana pri nas je Aloe barbadensis, znana tudi kot aloe vera oziroma prava aloja. Pogosto srečujemo tudi Aloe arborescens. Alojo prepoznamo predvsem po sočnih in mesnatih listih, iz katerih, če jih prerežemo, steče želatinasta osnova, ki jo uporabljamo za različne namene. Govorili bomo o aloji oziroma pravi aloji, ki je tudi najbolj pogosta, raziskana in dostopna. Če želite gojiti to rastlino, se morate najprej odločiti, ali jo boste posadili v lončeno posodo, kjer bo rastla vse leto, ali na vrt.

Dreamstime
Aloe vera sicer izvira iz Afrike, njej sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in v Indiji.
Aloja na domačem vrtu ali v loncu

Čeprav aloja za rast potrebuje drugačno podnebje od našega, to še ne pomeni, da je ne moremo vzgajati doma. Če jo boste posadili na vrt oziroma na prosto, naj bo to na sončnem prostoru, kjer bo sonce nanjo svetilo vsaj tri ure na dan. Pazite tudi, da ne bo sonca preveč, saj ji lahko povzroči stres in se zato izsuši. Posadite jo na južno ali zahodno lego, tako ji boste zagotovili največ lagodja. Če se boste odločili za vzgojo v posodi, je ne postavljajte preblizu oken, kamor se upira sončna svetloba, saj jo lahko sonce tudi močno opeče.

Ne zalivajte prepogosto

Glede na to, da je prvotna domovina aloje Afrika, je nikar ne zalivajte preveč. Počakajte, da se njena zemlja in korenine skoraj povsem izsušijo, preden se znova lotite zalivanja. Ob vsakem zalivanju iz lončene posode odlijte odvečno vodo in tako preprečite gnitje korenin. V vročih poletnih dneh ne bo nič narobe, če jo boste zalivali enkrat na teden, sicer pa na štirinajst dni oziroma do enkrat na mesec. V zimskih mesecih se lahko doba zalivanja raztegne tudi na dva meseca. Rastlino predvsem opazujte in ne pozabite, da so listi in korenine, če je rastlina zdrava, polni vode.

Izberite zemljo za kaktuse

Če boste alojo sadili na prosto, jo posadite v mešanico navadne zemlje in specialne mešanice za kaktuse. Če bo njen dom lončena posoda, ji zagotovite dovolj prostora, da lahko ob rasti njeni listi dobijo potrebno podporo. Glede na to, da je divja rastlina, ki je navajena rasti v kamnitih in peščenih tleh, je nikar ne gnojite, saj ji lahko to prej škoduje kot koristi. Za svojo rast potrebuje le dobro zemljo, ki jo na dve leti zamenjajte, oziroma če že, gnojite v zgodnjih spomladanskih dneh. Gnojenju se čez poletje izogibajte.

Rožnate konice nakazujejo zrelost

Nabiranje in uporaba aloe vere sta priporočljiva šele takrat, ko rastlina doseže določeno stopnjo razvoja oziroma zrelosti. To lahko prepoznate po rožnato obarvanih konicah listov. Svetujemo vam, da nabirate izključno tiste liste, ki imajo obarvane konice, saj so ti najbolj primerni. A ne pretiravajte, saj je obnavljanje aloe vere dolgotrajen proces. Osredotočite se predvsem na večje zgornje liste, manjše pa pustite rasti. Pri nabiranju uporabite oster nož ali škarje ter list odrežite čim bližje steblu.

Dreamstime
Aloja hladi, deluje pa tudi razkuževalno.

Izcedite gel

Odrezane liste nato obrnite navzdol, da iz njih izteče gel, ki ga lahko shranite. List položite na desko in odrežite robove ter odstranite ovojnico, vključno z rumenkasto plastjo. Koristno je le jasno, belo in prosojno meso, ki ga dobro sperite z vodo.

Razlika med sokom in gelom

Sok aloje dobimo, če list prerežemo, nakar iz njega izstopijo rumene kapljice soka grenkega okusa. Gel pa je tekoča snov, ki je v sredini lista rastline. Med široko paleto kozmetičnih izdelkov na trgu najdemo tudi čisti zgoščeni sok aloje, ki je videti kot gel, z zdravilnimi kozmetičnimi lastnostmi. Takšen gel ni nič drugega kot stoodstotni sok aloje, ki ga želirajo s sredstvi za zgoščevanje, kar omogoči lažje nanašanje. Včasih za njegovo pripravo uporabijo suh ekstrakt aloje.

O zdravilnosti aloje

Sodobna znanost je razvozlala skrivnost učinkov aloe vere, ki ji nekateri pravijo puščavska lilija. Njen gel vsebuje več kot 160 hranil, kot so kalcij, cink, selen, železo in mangan. Bogata je tudi z aminokislinami, maščobnimi kislinami, encimi (analgetski in protivnetni) ter vitamini A, C, E (pomembni za obnovo kožnih celic) in vitamini B1, B2, B3, B6 in B12. Aloe vera ima lahko protibakterijski, protivirusni in protiglivični učinek. Glavna aktivna sestavina aloe vere je molekula sladkorja acemanan, ki krepi celično membrano in jo naredi bolj odporno na bakterije in viruse.

Nega nežne kože obraza

Naša koža obožuje izdelke iz aloe vere. Kreme za nego kože, ki vsebujejo aloe vero, so pripravljene iz brezbarvne celuloze listov aloe vere, ki vsebuje gel. Kreme in maske iz aloe vere lahko naredijo čudeže, zlasti za suho ali utrujeno kožo brez življenja. Gel, ki ga vsebujejo, zagotavlja vlago, blagodejno vpliva na regeneracijo celic in pozitivno vpliva na proizvodnjo kolagena. Izdelki iz aloe vere osvežijo kožo in jo naredijo mehko in prožno. Po daljši uporabi je koža videti mlajša in bolj sveža. Osebam s suho kožo bodo še posebej koristile vlažilne lastnosti aloe vere. Ne glede na to, ali gre le za kožo obraza ali kožo celotnega telesa, vlažilna nega z naravno kozmetiko, ki vsebuje aloe vero, deluje proti izsušitvi, neguje kožo in ji pomaga shranjevati vlago.

Upočasnjuje staranje kože

Koža obraza, ki je redno negovana, je vedno oskrbljena z dovolj vlage in zaščitena pred sončno svetlobo ter ima največ možnosti, da se "lepo postara". Aloe vera seveda ne more ustaviti naravnega procesa staranja in nastajanja gub, lahko pa veliko naredi, da ste videti sveži in negovani v vseh desetletjih življenja. Gotovo pomagajo številna hranila in encimi, ki jih vsebuje aloe vera. Preprečujejo tako imenovane proste radikale ter tako lahko pomagajo zaščititi celice. Kljub vsemu se je treba navaditi na nekaj gub: lahko se mirno soočite s tem kazalnikom življenjskih izkušenj na obrazu!

Vitaminska maska 

Z vitaminsko masko boste nahranili kožo, pospešili njeno obnovo, zožila bo pore in poskrbela za enakomernejši ten. Za pripravo potrebujete pol žličke alojinega soka, čajno žličko medu, en rumenjak, žličko ricinusovega olja, pol žličke limoninega soka in ovseno moko. Vse sestavine dobro zmešajte, da nastane kašasta zmes. Masko nato nanesite na očiščeno kožo in pustite delovati 20 minut. Izperite z mlačno vodo.

dreamstime
Kreme in maske iz aloe vere lahko naredijo čudeže, zlasti za suho ali utrujeno kožo brez življenja.

Gel proti gubam, madežem in strijam

Aloe vera odlično vlaži kožo ter pomaga preprečevati gube, madeže in strije. Prav tako uspešno blaži opekline, ki so nastale od sonca, pa tudi tiste, ki so posledica vrele vode ali ognja. Za pripravo gela potrebujete 100 g kokosovega olja, 100 g alojinega gela in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. V skledi najprej zmešajte kokosovo olje in alojin gel ter mešajte vsaj pet minut, da nastane homogena zmes. Na koncu dodajte eterično olje in vse skupaj zlijte v steklen kozarec ali posodo ter hranite na temnem mestu, pri sobni temperaturi. Gel namažite na kožo takoj po prhanju, ko so pore še odprte in se tako bolje absorbira.

Mazilo za ustnice

Najprej zmešajmo žličko vazelina in pol žličke kokosovega olja. Dodamo 1 žličko gela aloe vere. Vse skupaj segrevajmo v mikrovalovni pečici 2–3 minute. Ohladimo in nanesemo na ustnice.

Za močne in sijoče lase

Aloe vera je koristna tudi za poškodovane in suhe lase, za kar pogosto krivimo prav sonce in morsko vodo. Rastlina bo pomagala obnoviti vaše lase, tako bodo spet sijoči, močni in zdravi. Z njeno pomočjo bodo tudi hitreje rasli. Svetujemo vam, da svež alojin gel zmešate z žlico mandljevega olja, mešanico nanesete na lase in počakate približno 20 minut, nato pa lase umijete kot običajno.

Nepogrešljiva je v poletnih mesecih

Z gelom aloe vere si lahko pomagate že preventivno, da preprečite poškodbo kože zaradi škodljivih UV-žarkov, zelo koristen pa je tudi za pospeševanje celjenja kože, če se sončne opekline kljub pazljivosti pojavijo. V tem gelu med drugim najdemo glikoproteine, ki ublažijo vnetje, bolečino in zatekanje, pa tudi polisaharide, ki pomagajo pri obnovi poškodovanih kožnih celic in vplivajo na tvorbo novih. Še ena pomembna snov v tekočini v listih aloe vere je lidokain, ki deluje kot naravni anestetik, torej sredstvo, ki ublaži bolečine. Poleg tega lidokain pomaga pri tvorbi zaščitne plasti na koži in s tem pri ohranjanju njene navlaženosti. Omenimo pa lahko še avksine in gibereline, rastlinske hormone, ki prispevajo svoj delež k pospešitvi celjenja kože in k zaviranju vnetja.

Dreamstime
Z uživanjem soka aloe vere boste poskrbeli za bolj urejeno prebavo, saj ta rastlina vzdržuje ravnovesje črevesne flore.
Vlažilno mazilo za sončne opekline

Pri sončnih opeklinah je lahko izjemno učinkovita tudi kombinacija gela aloe vere in kokosovega olja, ki poskrbi za izdatno vlaženje kože. Za še boljše rezultate pa je mešanici priporočljivo dodati še nekaj eteričnega olja sivke, ki pomiri razdraženo kožo in uniči mikrobe, zato bo celjenje še nekoliko hitrejše. V posodici zmešajte 2 žlici kokosovega olja, gel aloe vere in 3 kapljice eteričnega olja sivke. Dobro premešajte, da se sestavine povežejo, nato pa mazilo nanesite neposredno na sončne opekline. Tudi v tem primeru je priporočljivo nanos ponavljati večkrat dnevno. Mazilo lahko shranjujete v hladilniku v temnejšem, dobro zaprtem kozarčku. Približno pol ure pred vsako uporabo ga vzemite iz hladilnika, da bo nanos lažji.

Zdravilna mešanica za imunski sistem 

Za pripravo mešanice potrebujete le liste aloje ter nekaj domačega medu in žganja. Svetujemo vam, izberete liste Aloe arborescens. Z velikim ostrim nožem list olupite, notranjost pa narežite na majhne koščke ter jih s papirnato brisačo dobro osušite in stresite v kozarec. Na približno 300 g narezanih notranjih delov listov nato zlijte 50 ml žganja in dodajte 500 g čebeljega medu. Mešanico dobro premešajte in shranite v hladilnik. Pripravek lahko začnete uživati že naslednji dan in ga uživate, dokler ne porabite vsega. Uživajte do trikrat na dan pred jedjo po eno žlico. Mešanica je koristna pri spomladanskem razstrupljanju telesa, odstranjuje nevarne organizme, kot so razne bakterije, virusi in glivice, ter krepi obrambni sistem telesa.

Pomirite razdraženo črevesje 

Poleg številnih zunanjih učinkov na telo lahko izpostavimo zelo podoben vpliv alojinih pripravkov na prebavo. Vsakodnevno pitje manjših količin alojinega soka vam lahko pomaga pomiriti razdraženo črevesje. Pripomogel naj bi tudi k uničevanju škodljivih bakterij in blaženju težav z zgago.

Čiščenje telesa

Če si želite privoščiti čiščenje telesa, 21 dni zaporedoma pijte en deciliter soka aloe vere na tešče. Sok bo spodbudil izločanje žolča iz jeter in žolčnika ter pripomogel, da se telo hitreje očisti nečistoč.

dreamstime
Med in aloe vera sta le dve izmed sestavin vitaminske maske za obraz.

Uravnavanje krvnega sladkorja 

Alojin sok se priporoča tudi ljudem s sladkorno boleznijo tipa dve, aloe vera namreč pomaga uravnavati krvni sladkor. A pred dolgotrajno kuro se vseeno posvetujte z zdravnikom.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste