*ŽIVA HRANA je tista, ki je narejena za našo prehrano. Takšna hrana je videti čvrsta, zdrava in živa. Nima dodanih kemikalij. Ni bila beljena ali kemično spremenjena. Ta hrana je obrana, požeta, stisnjena – ne predelana, pakirana in položena na polico.
*MRTVA HRANA je nasprotje živi. To so živila, ki so prišla v človeške roke in so spremenjena na vse možne načine, da bi imela čim daljši rok uporabe in da bi čim bolj zasvojila potrošnika. To pomeni, da jim je proizvajalec dodal velike količine sladkorja, prehranske aditive, belila, konzervanse in umetno narejene maščobe (hidrogenirane maščobe, delno hidrogenirane maščobe in transmaščobne kisline). Vse to na telo deluje kot vsiljivec in začne tvoriti obloge v žilah.
Zakaj vseeno toliko ljudi posega po »mrtvi hrani«
· Slaba hrana je navada.
· Slaba hrana je priročna.
· Slaba hrana je začarani krog. Ljudje padejo v krog uživanja sladkorja in cikel se ponavlja.
· Hormoni povzročijo, da je slaba hrana videti dobra.
· Slaba hrana daje tolažbo. Ko so ljudje pod stresom, sežejo po sladkem, škrobnem, kremastem. Nihče ne vzame brokolija ali korenja za tolažbo. Škrobna in sladka živila povečajo vrednost serotonina, ki je ena od možganskih snovi za dobro počutje.
Čezmerno prehranjevanje je najprej čustveni problem, šele potem je problem prehrane. Gre za pomanjkanje zmernosti. Mnogi ljudje, ki se borijo s čezmerno težo, doživljajo odpor do sebe, osamljenost, nizko samospoštovanje, depresijo, občutke krivde in sramu.
ČEMU SE IZOGNITI oziroma TEMNE STRANI SVETA HRANE
Prvi in zelo preprost namig
Omejite količine zaužite predelane hrane (bel kruh, instantni beli riž, krekerji, čips). Ta hranila imajo visok glikemični indeks, povečujejo vrednost krvnega sladkorja, vsebujejo malo ali nič hranil in celo izčrpavajo vaše prebavne encime.
Še nekaj glavnih mrtvih živil, ki se jih je treba znebiti ali drastično zmanjšati njihovo uporabo:
- Natrijev glutamat ali E621
Natrijev glutamat je pogosta sestavina procesirane hrane, ki okrepi okus, tako da poveča občutljivost okušalnih brbončic. Z drugimi besedami: pretenta naše možgane, da mislijo, da ima hrana dober okus, in tako povečuje tek in odvisnost od izdelka. Najdemo ga v procesirani hrani, kot so juhe, omake, prelivi za solate, jušne kocke, mleko v prahu, predelani mesni izdelki, zamrznjene predjedi, sladoled itd.
Na splošno velja: bolj ko je neko živilo slano ali predelano, več natrijevega glutamata vsebuje.
- Živila in pijače z veliko sladkorja
1. Sladkor vas naredi debele. Kadar jeste preveč sladkorja, začne vaše telo shranjevati maščobo. Sladkor ustvari krog zahtevkov po več sladkorja, kar poveča raven inzulina, ta pa ukazuje telesu, naj shrani maščobo.
2 . Sladkor slabi vaš imunski sistem, ker oslabi T-celice, ki vas ščitijo pred virusi, poleg tega začasno oslabi B-celice, ki izdelujejo protitelesa. Oslabi še bele krvničke, ki nas varujejo pred bakterijam. Zato ste bolj dovzetni za bakterijske in virusne okužbe. Poleg tega pa sladkor hrani tudi rakave celice.
3. Sladkor je povezan z vedenjskimi motnjami. Obstaja močna povezava med prevelikim uživanjem sladkorja in ADHD-jem, motnjo pozornosti. Mnogi otroci so postali odvisniki od sladkorja. Raziskave kažejo, da nekateri ljudje, ki jim upade visoka raven sladkorja, postanejo zlovoljni in razdražljivi.
4. Sladkor vodi v osteoporozo. V tkivu ustvarja kislo okolje, zato telo kar kliče po alkalni hrani. Če s prehrano ne dobite dovolj kalcija, ga telo začne črpati iz lastnih kosti in zob, da uravnovesi vaš pH. Zato pride do izgube kostne mase in končno osteoporoze.
5. Sladkor pospešuje težave s kvasovkami. Te ljubijo sladkor in so sicer naraven prebivalec prebavil, ampak po jemanju antibiotikov in uživanju preveč sladkorja se lahko v črevesju čezmerno razmnožijo in trebuh postane napihnjen. Tudi glivične okužbe pri ženskah se navadno poslabšajo, če jedo veliko sladkorja.
6. Sladkor povzroča diabetes tipa 2 in povišan holesterol.
7. Sladkor pospešuje proces staranja.
8. Sladkor povzroča odvisnost.
Viri sladkorja:
· brezalkoholne pijače
· kečap, kruh, omake, gorčica, žita za zajtrk, krekerji ...
KAJ TOREJ JESTI?
Sveže ekološko sadje in zelenjavo
Ekološko pridelana hrana zagotavlja boljša hranila brez škodljivih kemikalij, ki lahko uničujejo naše zdravje. Dokazano je, da več ko pojeste sadja in zelenjave, bolj zmanjšate možnost za razvoj bolezni srca, raka, povišanega holesterola, povišanega krvnega tlaka.
Jejte surovo sadje in zelenjavo ali kuhano na sopari. Sveža hrana ima še vse svoje encime, ki so kot vžigalne svečke v vašem telesu, ker pospešijo kemijske reakcije in vas ohranjajo žive.
Sadje in zelenjavo naj bi zaužili neolupljena, če je le mogoče, saj so številni vitamini in minerali tik pod lupino. Če nimate na izbiro svežih izdelkov, izberite zamrznjeno sadje in zelenjavo, čeprav je njihova hranilna vrednost rahlo zmanjšana.
BZ-namig: Ekološka živila so pogosto manjša in ne tako lepa, a polna hranil! Neekološka živila so večja in imajo lepšo barvo, a so kot velike žoge z vodo in manj hranili.
Jejte neškrobno zelenjavo (špinačo, zeleno solato, zelje, brokoli, stročji fižol, ohrovt, repo, blitvo in cvetačo).
Škrobna zelenjava (grah, fižol, leča, krompir) je v redu, vendar jo morate jesti v zmernih količinah, če ste pretežki.
Ena izmed pomembnih sestavin sadja in zelenjave so neprebavljive vlaknine, ki vpijajo vodo v prebavnem sistemu in počistijo nesnago na poti iz telesa. To je naravna metla za vaš prebavni trakt. Če imate prehrano z malo vlakninami, imajo paraziti večjo možnost, da se pripnejo na vaše črevo, in strupi več možnosti, da vstopijo v krvni obtok. Poznamo topne in netopne vlaknine.
Vlaknine najdemo v zelenjavi, otrobih, lupini sadja in žitih, in večja ko je vsebnost vlaknin v hrani, boljše je.
2. Cela zrna
Vsebujejo veliko vlaknin, ki so odličen lovilec strupenih snovi. Ko kupujete žitne izdelke, na seznamu sestavin iščite besedo kaljen (npr. kaljena pšenica, kaljeno proso, kaljena pira) ter polnozrnat ali polnovreden (npr. polnozrnat oves).
Omejite pa uživanje polnozrnatih izdelkov, ki vsebujejo koruzo. Mednje spada tudi pokovka. S koruzo hranimo prašiče in govedo, da jih zredimo. Mislim, da dodatno pojasnilo ni potrebno.
3. Dobre maščobe
Dobre vrste maščob zdravijo telo, krepijo celične membrane in so nujno potrebne. Za zdravje srca, možganov, kože, las in oči bi jih morali jesti vsak dan. Dobre maščobe vsebujejo:
· enkrat nenasičene maščobe (hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje, ekološko arašidovo maslo, avokado, orehi, lešniki, mandlji, makadamija in semena);
· maščobne kisline omega-3 (mastne hladnovodne ribe, morska trava).
KAJ JESTI PREUDARNO? MESO IN MLEČNE IZDELKE
Ljudje so vsejedci in meso je lahko sprejemljiv in zdrav del vaše prehrane. Toda mnogi se vedejo kot mesojedci in ne razumejo nevarnosti prehranjevanja s preveč mesa ali z napačnimi vrstami mesa.
Navajam tri glavne razloge, da meso, posebno rdeče, v svoji prehrani omejite.
1. Toksične maščobe. Rdeče meso ima večje koncentracije škodljivih snovi (hormoni, pesticidi, antibiotiki, kemikalije), ki jih žival poje in so na splošno shranjeni v njeni maščobi. Če torej jeste to maščobo in se s pomočjo vaših jeter ne izločijo iz telesa, se lahko shranijo v vašem maščobnem tkivu.
Previdnost glede maščob: pri prehrani z 2000 kcal na dan naj bi dobili največ 30 % maščob.
Izbirajte:
- puste kose mesa,
- iz ekološke reje,
- brez hormonov,
- pečeno brez oglja.
2. Odvečne beljakovine. Prehrana s preveč mesa in beljakovin iz mlečnih izdelkov preobremenjuje, posebej ledvice. Priporočljiva vrednost beljakovin je od 0,8 do 1,2 g B/TT.
Zelo dober vir beljakovin in dobrih maščob so tudi ribe. Izbirajte med tistimi, ki imajo najnižje vrednosti živega srebra: divji pacifiški losos, brancin, morski list, sardele, tuna tongol in tilapija.
3. Mlečni izdelki. Mnogi uživajo mlečne izdelke skoraj brez omejitev, ker povezujejo mleko z zdravjem, odpornostjo in splošno koristnostjo. Vendar so ti izdelki, posebno kravje mleko, povezani z vrsto alergij in preobčutljivostjo, vključno s kožnimi izpuščaji, ekcemom, utrujenostjo, s čezmerno tvorbo sluzi, z nosnimi alergijami in kroničnimi okužbami sinusov. Majhen čudež je, da je človek edina vrsta na svetu, ki pije kravje mleko še v odrasli dobi. Živalski nagon izbira boljše.
Druga težava pri mleku je, da je pasterizirano s segrevanjem na 72 °C za 15 sekund, kar denaturizira mlečne encime in spremeni zgradbo njegovih proteinov, zaradi česar ga naše telo težko prebavi.
Ali bi potem morali mlečne izdelke pregnati iz svoje prehrane? Ne nujno.
Tu navajam nekaj nasvetov za zdravo prehranjevanje z mlečnimi izdelki:
1. Razmislite o kozjem mleku ali siru, ki ima nižjo vrednost nasičenih maščob.
2. Izbirajte ekološko pridelane in posnete mlečne izdelke, ki nimajo nasičenih maščob in imajo veliko manj kalorij, zlasti jogurt.
In še ena dobra novica za ljubitelje čokolade! Raziskave kažejo, da znižuje krvni tlak, slab holesterol, odpira krvne žile in omogoča krvi lažje kroženje po telesu, kar je dobro za zdravje srca. Čokolada je dobra za vas. Kakavova zrna vsebujejo tudi veliko antioksidantov. Pri izbiri čokolade naj bo vodilo, da ima vsaj 60 % kakava, malo sladkorja, sestavine ekološke pridelave in ne vsebuje mlečnih izdelkov. IN NE JEJTE JE PREVEČ. To je še vedno čokolada, ki vas lahko poredi. Od 30 do 60 g je na porcijo dovolj.
Ko razmišljate o hrani, ki jo jeste, in želite znanje, ki ste ga pridobili, uporabiti, je treba kuhati zdravo.
KUHAJTE ZDRAVO
Če je mogoče, kupite hrano isti dan, kot jo nameravate pojesti, ali en do dva dneva prej. Sadje in zelenjava v enem tednu izgubita veliko vitaminov in mineralov. Grozdje recimo izgubi tretjino vitaminov B, mandarine pa do 50 % vitamina C, če ostanejo dlje časa na pultu.
Ne ubijte žive hrane z nepravilnim kuhanjem. Če morate kuhati zelenjavo, najprej zavrite vodo in nato za kratek čas dodajte zelenjavo. Naj se ne namaka v vodi, ker v tem primeru hranila pronicajo v vodo. S tem ste iz žive hrane ustvarili mrtvo hrano oziroma ste jo skuhali do smrti. Rajši jo kuhajte na pari.
Cvreti ali ne cvreti?
Pri cvrtju se sproščajo prosti radikali. Zato navajam nekaj boljših načinov, kako pripraviti hrano:
· popecite jo v voku, tako bo ohranila večino hranil;
· kuhajte jo na pari: to je čudovit način za kuhanje zelenjave, vendar ne predolgo;
· pecite jo na žaru in postavite meso čim višje stran od plamena.
Prav tako pomembno, kot kakšno hrano kuhamo, je, katero posodo uporabljamo za kuhanje. Uporabite nerjaveče jeklo, steklo ali posodo iz keramike. Ko jeste, si vzemite čas, da prežvečite hrano. Če jeste prehitro, pošiljate svojemu telesu napačne signale.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.