Hladno

Dobro poskrbite za mokre čevlje, pelerine in dežnike

Mare Koren
14. 10. 2023, 21.12
Posodobljeno: 12. 6. 2024, 07.46
Deli članek:

Čeprav uživamo v toplih in sončnih dnevih, bo kmalu prišlo hladno vreme. Takrat nastane težava z mokrimi čevlji ali dežniki.

Profimedia
/

Sivina, hlad in dež so pregnali tople, sončne dneve, ki so nas razveseljevali poleti. Na hitro smo morali iz omar izbrskati prehodne jakne, pelerine, dežnike, usnjeno obutev in škornje. V predsobah in na hodnikih pa so se že začele nabirati lužice od mokre obutve in dežnikov. Kaj lahko storimo, da bi se izognili umazaniji in preprečili uničevanje tal?

Vse mokro naj roma v kopalnico

»Poplavo« na hodniku ali v predsobi bomo preprosto preprečili, če dežnik pred vstopom v stanovanje dobro otresemo, obrišemo čevlje, pelerino pa previdno slečemo že pred vhodom. Dežnik je nato najbolje odložiti v kopalno kad oziroma kabino za prhanje, da se povsem posuši, čevlje pa položimo na plastično podlogo ali mokro vpojno krpo. Pelerino na obešalniku obesimo v kabini za prhanje ali pa na balkonu, če jo bomo ta dan še potrebovali.

Dreamstime
Parket ali laminatna tla zaščitite s tanko plastično podlogo ali gumijastim predpražnikom.

Zaščitimo tla

Če je v predsobi položen parket ali laminat, vlaga ni ravno dobrodošel gost, saj lahko hitro povzroči poškodbe. Zato je prav, da tla zaščitimo s tekači ali preprogami.  Najbolje bi bilo, da enega položite pred vhodna vrata, kjer boste pustili večino umazanije in vlage, drugega pa na notranjo stran; tako preprečite, da bi se umazanija raznašala po stanovanju. Strokovnjaki priporočajo tudi plastične folije ali podloge, ki se sicer uporabljajo pod pisarniškimi stoli oziroma so namenjene oblaganju predalov ali polic omaric v kuhinji. Te lahko kupimo v trgovinah s pohištvom in so običajno shranjene v zvitkih, da jih lahko narežemo na želeno dolžino. Rešitev pa je tudi v gumiranih podlogah, ki jih lahko položimo pod omarice s čevlji.

Plastični pladnji z robom

V bolje založenih trgovinah s pohištvom in trgovinah z gradbenim materialom so na voljo tudi plastični pladnji z dvignjenim robom, ki so namenjeni mokri obutvi. Smiselno je imeti vsaj en tak pladenj, ki ga boste položili pred vhodna vrata, in tako bosta vlaga in umazanija ostali pred vrati vašega doma. Smiselno je o taki podlogi razmisliti tudi v prostoru, v katerega prihajamo z vrta in odlagamo vrtno orodje in škornje, ter morda v kleti, shrambi ali prostoru, kjer shranjujemo tekaške, smučarske čevlje in čevlje za sneg. Tudi otrok navadite reda, da ne bo obutev končala pod omaro ali pa sredi hodnika oziroma predsobe.

Pri starostnikih razmislite o dodatnih klopeh in stojalih

Nikar ne pozabimo na starejše. Tudi oni imajo opravke, ki so neizbežni, ne glede na vremenske razmere, pri gibanju pa imajo lahko težave, še posebno če v rokah nosijo težke nakupovalne vrečke, dežnik in morda še palico. Ne pozabite, da lahko slabo vreme predstavlja nevarnost, možni so namreč zdrsi, zvini in zlomi. Zato bi bilo morda primerno, da pred vrata stanovanja namestite stol ali manjšo klop, kamor bodo lahko odložili vrečke in dežnik ter v miru poiskali ključe vhodnih vrat in odklenili. Razmislite morda o manjši omarici za čevlje, kamor bodo lahko odložili vse našteto in si hkrati pomagali ob obuvanju in sezuvanju.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste