Čas branja 1 min.

Vanilijev sladoled iz odpadnih plastenk?


kl
25. 6. 2021, 08.00
Deli članek
Velikost pisave

V bodočnosti bodo vaš vanilijev sladoled morda naredili plastičnih odpadkov. Znanstveniki so našli način, da te odpadke spremenijo v aromo vanilije s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij.

V humanitarnem projektu zbrali 15 ton plastenk
Arhiv Svet
Plastenke

Če ste mislili, da vanilijeva aroma v sladoledu prihaja le iz vanilije, se pošteno motite. Vanilin, spojino, ki nosi večino vonja in okusa po vaniliji, resnično pridobivajo tudi iz zrn istoimenske rastline - vrste orhideje, vendar pa ga lahko danes pridobivajo tudi umetno.

Danes umetno pridobijo okoli 85 % vsega vanilina - in to pretežno iz spojin pridobljenih iz fosilnih goriv (nafte, premoga).

Vanililn sicer uporabljajo v široki paleti prehranskih, kozmetičnih in farmacevtskih proizvodov, čistil in herbicidov, povpraševanje pa še narašča. Ker seveda temu povpraševanju ni mogoče zadostiti s ponudbo vanilijinih zrn, vanilin ustvarjamo umetno.

Zdaj so znanstveniki našli način, kako bi ga lahko pridobivali tudi iz plastičnih odpadkov - natančneje plastenk. Te so izdelane iz polietilen tereftalata, ki ima osnovo v tereftalni kislini. Na univerzi v škotskem Edinburghu pa so znanstveniki uspeli genetsko spremeniti bakterije E. Coli, ki lahko zdaj to kislino spremenijo v vanilin, ki imata podobno kemično strukturo.

V enem izmed poskusov jim je uspelo kar 79 odstotkov tereftalne kisline spremeniti v vanilin. Če se bo način pokazal tudi kot zanimiv za proizvodnjo, je to lahko še en način, s katerim bi zmanjšali obremenjenost okolja s plastičnimi odpadki.

Boljše bi bilo biti zasut z vanilijevim sladoledom, kot pa plastenkami, kajne?

Berite brez oglasov

Trafika24 Logo

Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.

Prijava

Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se

plastenke.jpg
national geographic
Po svetu se letno uporabi bilijon (milijon milijonov) plastičnih vrečk. Vedno nakupujte s svojo vrečko za ponovno uporabo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.