Zanimivosti

Puhaste palačinke z matcha čajem v prahu

M.K.
22. 4. 2021, 14.00
Deli članek:

Pred nekaj leti se je ta privlačni zeleni prah začel pojavljati povsod – v kavi, sladoledu, smutijih, in še kje. Kaj sploh je matcha in kaj so njene prednosti?

Shutterstock
/

Gre za japonski zeleni čaj v prahu, narejen iz fino zdrobljenih posušenih čajnih listov. Ima rahlo grenak, rastlinski okus in živahno zeleno barvo, ki je posledica visoke ravni klorofila v čajnih listih. Ta okusni prah je že stoletja temelj tradicionalnih japonskih čajnih slovesnosti, v zadnjem času pa se je njegova uporaba kot blisk razširila po vsem svetu.

Običajen zeleni čaj pogosto oglašujejo kot antioksidant, matcha pa ima pred njim še nekaj drugih cenjenih lastnosti. Ko pripravimo običajen zeleni čaj, liste potopimo v vročo vodo in jih nato zavržemo – pri matchi pa vse ostane v čaju in tako zaužijemo celotne čajne liste – le da so ti v prahu. Uživanje matche naj bi tako nižalo krvni tlak, zmanjševalo tveganje za bolezni srca in ožilja ter krepilo našo presnovo. 

Matcha vsebuje tudi več kofeina od običajnega zelenega čaja, vendar manj kot kava. Po uživanju nam da nekaj energije, a nas ohrani umirjene. 

Shutterstock
/

Puhaste palačinke

SESTAVINE:

  • 2 veliki jajci
  • 30 ml polnomastnega mleka
  • ¼ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
  • 30 g moke za peko
  • 1 čajna žlička čaja matcha v prahu
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 26 g sladkorja
  • 1 žlica olja
  • 2 žlici vode

PRIPRAVA:

  1. Ločimo beljake od rumenjakov. Posodo z beljaki postavimo za 15 minut v zamrzovalnik.
  2. Rumenjakom dodamo mleko in vaniljev ekstrakt in stepamo, dokler ni gosto in puhasto.
  3. Presejemo moko, pecilni prašek in matcho v posodo z rumenjaki. Dobro premešamo.
  4. Beljake vzamemo iz zamrzovalnika in začnemo stepati. Ko postanejo bele barve, postopoma dodajamo sladkor. Stepamo do čvrstega.
  5. Na štedilniku segrejemo večjo ponev na najmanjšem ognju. Rahlo naoljimo. 
  6. Po tretjinah vmešamo stepene beljake v zmes z rumenjaki in moko. Vse skupaj rahlo in nežno vmešamo. 
  7. Na segreti ponvi naredimo z večjo žlico tri kupčke oziroma visoke palačinke. Počakamo nekaj sekund in na vsako dodamo še dve žlici mase. Tako bodo palačinke ohranile zunanji rob in bodo dovolj visoke.
  8. V prostor okrog palačink dodamo žlico vode, pokrijemo in nastavimo alarm za 6-7 minut.
  9. Po dveh minutah odstranimo pokrovko in na vsako palačinko dodamo še žlico mase. Če je prvotna voda izparela, je dodamo še malo. Nazaj pokrijemo. 
  10. Po 6-7 minutah palačinke obrnemo. Dodamo žlico vode in kuhamo še 4-5 minut.