Zanimivosti

Tradicionalno grško: Avgolemono - RECEPT

M. K.
23. 3. 2021, 16.48
Deli članek:

Avgolemono (Αυγολέμονο) je tradicionalna grška piščančja juha z jajci in limono. Naše brbončice bo razvajala s kombinacijo okusov, ki jih nismo vajeni.

Shutterstock
Tradicionalni grški avgolemono.

Za pripravo slastne grške juhe avgolemono bomo potrebovali naslednje sestavine:

SESTAVINE (za 8 porcij)

  • 150 g dolgozrnatega riža
  • cel piščanec (približno 1,5 kg)
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • 1 por
  • sol
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 jajci
  • 120 ml svežega soka limone
  • poper


Postopek priprave je enostaven, le sledite naslednjim navodilom:

PRIPRAVA

  1. Riž in piščanca operemo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Olupimo in drobno nasekljamo čebulo. Korenčka operemo in ostrgamo, prerežemo na polovico. Por operemo in narežemo na štiri dele. 
  2. Pristavimo velik lonec vode (približno dva litra) in vanjo potopimo piščanca, dodamo sol (približno dve žlički). Pokrito segrevamo, dokler ne zavre, nato odkrijemo in z vrha odstranimo peno. Dodamo korenčka, lovorjeva lista, por in na manjšem ognju kuhamo še 45 minut. Kuhano meso vzamemo iz lonca in ga odcedimo. Ko se ohladi, odstranimo kožo in kosti, meso piščanca pa raztrgamo na večje kose.
  3. Čebulo v ponvi popražimo na olivnem olju dokler ne postekleni, nato odstavimo. 
  4. Tekočino, v kateri se je kuhal piščanec, precedimo in vlijemo nazaj v lonec, ki ga pristavimo na kuhalnik. Dodamo riž in praženo čebulo, pustimo, da zavre, in nato kuhamo še 20 minut na manjšem ognju. Občasno pomešamo. 
  5. V lonec dodamo natrgane kose piščanca in kuhamo še 10 minut, nato juho odstavimo. 
  6. V skledici razžvrkljamo jajci ter dodamo limonin sok in poper. Dobro premešamo. Iz lonca zajamemo dve zajemalki juhe in ju počasi vmešamo v jajčno zmes. Mešanico nato počasi vlijemo v juho in dobro premešamo.