Kulinarična pika na i

Čili vodnik: različne sorte in okusi za različne jedi

Z.R.
17. 5. 2019, 21.30
Deli članek:

Pikantni čiliji dodajajo piko na i številnim jedem. Ker tudi v naši kuhinji vse pogosteje preizkušamo jedi z Orienta, iz azijskih dežel in Srednje Amerike, kjer so čiliji obvezen dodatek, tudi vse več Slovencev na svoje gredice dodaja sadike te pikantne »paprike«.

Profimedia
Spoznajmo nekaj najbolj priljubljenih in v kulinariki uporabnih sort čilija.

Moč pekočine čilijev merimo s Scovillovo lestvico. Določil jo je Wilbur Scoville v začetku 20. stoletja, število Scovillovih vročičnih enot (SHU) pa nakazuje količino kapsaicina v čiliju. Višje ko je število SHU, bolj pekoč je čili. Kapsaicin je namreč kemična spojina v čiliju, zaradi katere naši možgani dobivajo signale kot takrat, ko jemo zelo vročo hrano. Da bi se telo ubranilo bolečine ob opeklinah, začne sproščati endorfin, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Zato se ob čiliju počutimo dobro, čeprav peče, in tako je zelo preprosto razložiti, zakaj toliko kulinaričnih uživačev ne more brez pekočine v hrani. Spoznajmo tri uporabne kategorije ter znotraj njih nekaj najbolj priljubljenih in v kulinariki uporabnih sort čilija.

SLADKI ČILIJI

Sladki čiliji so večinoma v svoji pekočini zelo nežni in imajo izrazit okus, ki nekoliko spominja tudi na sadje. Njihov SHU lahko izmerimo na lestvici od 1 do 5000. Tako kot pri drugih sortah čilijev tudi v tej skupini najdemo zelo pestro izbiro, morda najbolj priljubljene pa so naslednje tri.

Dreamstime
Čili peppadew ima značilen okus, v katerem se mešata sladkoba in kanček pekočine. Je kot miniaturna paprika, včasih pa spominja tudi na češnjev paradižnik.

ČILI PANCA (500 SHU)

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Ta čili prepoznamo po temno rdeči, že skoraj vinski barvi ploda, ki je velik od 8 do 12 centimetrov. Okus je dokaj sladek, jagodni s priokusom dimljenosti. Je zelo nežen in vsestransko uporaben. Plod lahko posušimo in zmeljemo ter ga tako uporabljamo kot začimbo, lahko pa iz njega tudi pripravimo sladko pasto.

AJI HABANERO (5000–10.000 SHU)

Ta blago pekoči čili ima koničast plod z nežnimi gubami, velik približno 7 centimetrov. Njegov okus je izrazito saden, z dodatkom dimljenosti. Plodove lahko obiramo, ko so še zeleni, ali pa počakamo, da se razvijejo do konca in se obarvajo v rumenooranžno barvo.

ANAHEIM (500–1000 SHU)

To je nežen, srednje velik čili, ki zraste tudi do 25 centimetrov. Lahko ga uporabljamo, ko je še zelenordeč, če dovolimo, da dozori do konca, pa pridobi polno rdečo barvo. Njegova uporaba v kulinariki je zelo vsestranska, lahko ga tudi posušimo.

POBLANO OZIROMA ANCHO (1000–2000 SHU)

Poblano je v svetu nadvse priljubljen čili. Njegov plod je dolg približno 10 centimetrov, temno zelene barve, ko polno dozori, pa se obarva v temno rdečo ali celo rjavo barvo. Prepoznamo jih po obliki, ki spominja na srce, njihov okus pa spominja na papriko in je precej sladek. Kožica je debela, zato so odlični za polnjenje, dobro pa se obnesejo tudi pri pečenju v pečici. Lahko jih tudi cvremo ali pa posušimo. Posušena oblika poblana se imenuje ancho čili.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025