Zanimivosti

Domača granola

Vera Simončič, Maja
24. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Granola je hrustljava mešanica kosmičev, oreščkov, medu (ali javorovega sirupa) in suhega sadja.

profimedia
Domača granola

Čeprav je izbira različnih granol v trgovinah res velika, skoraj vsaka vsebuje kakšno sestavino, ki nam ne prija, večina pa še preveč sladkorja. Domača granola je enostavna za pripravo, sestavine lahko izberemo po lastnem okusu, mešanica pa je tudi občutno cenejša.

Osnovni recept:

500 g ovsenih kosmičev (ali pirinih, rženih …)
150 g semen (sončnična, bučna, sezamova …)
250 g oreščkov (mandlji, lešniki, orehi, brazilski orehi, makadamija …)
1 žlička cimeta (lahko tudi več ali manj)
začimbe po želji (klinčki, mleti ingver, piment, vanilja …)
40 g masla (ali kokosovega masla ali 3 žlice kakovostnega olja nevtralnega okusa, npr. repično)
4 žlice javorovega sirupa (ali agavinega, medu …)
150 g suhega sadja (brusnice, rozine, marelice, slive, fige …)
dodatki po želji (kokos, kakavova zrna …)

Priprava:

Pečico segrejemo na 130 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

Oreščke po želji grobo sesekljamo in v skledi zmešamo s kosmiči ter začimbami.

Pri nizki temperaturi segrejemo maslo in javorov sirup, da se utekočinita. Mešanico nato prilijemo k suhim sestavinam ter dobro premešamo.

Granolo v tankem sloju razporedimo po pripravljenem pekaču in postavimo v pečico. Pečemo približno 30-40 minut. Vmes večkrat premešamo, da enakomerno porjavi. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladi, nato granolo pretresemo v skledo, ji dodamo narezano suho sadje ter shranimo v zaprti posodi.

Za zajtrk ji dodamo še sveže sadje ter prelijemo z mlekom ali jogurtom. Lahko pa jo uporabimo tudi kot hrustljav posip za sadne solate ali samostojen prigrizek.

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.