Zanimivosti

Lahko v januar

V. S., Maja
23. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Decembra se povprečen Slovenec zredi za dva kilograma. Prazniki so mimo in čas je, da se vrnemo v ustaljen ritem prehranjevanja. Redni, malce lažji obroki, polni koristnih snovi za naše telo, bodo pomirili naš želodec in izničili posledice praznikov.

Bodi zdrava
Redni, malce lažji obroki, polni koristnih snovi za naše telo, bodo pomirili naš želodec.

Solata z brokolijem   

Za 4 osebe
pribl. 400 g ajdove kaše (kuhane)
1 brokoli (500 g)
1 šopek kodrolistnega ohrovta
200 g rdečega zelja
2 korenčka
1 mlada čebula
250 g piščančjih prsi
1 pomaranča
1 žlica tahinija
1 žlica kisa
oljčno olje
sol, poper

Pečico segrejte na 200 stopinj. Očistite in razrežite brokoli in kodrolistni ohrovt. Razporedite ju po namaščenem pekaču, pokapajte z oljčnim oljem in v ogreti pečici pecite od 15 do 20 minut, da se zmehčata in rahlo porjavita. Vmes ju enkrat premešajte.

Piščančje prsi narežite na trakove in jih na vročem olju popecite. Solite in poprajte.

Zelje in korenček narežite na rezance, rahlo solite in z rokami vtirajte sol v zelenjavo (pribl. 1 minuto), da se ta rahlo zmehča. Narežite mlado čebulo.

Pomarančo ožmite in sok gladko zmešajte s tahinijem, kisom, oljem, soljo in poprom.

Ajdovo kašo zmešajte z nekaj preliva in jo razporedite po krožnikih ali skledah. Nanjo naložite pečen brokoli in kodrolistni ohrovt ter zelje in korenje. Vse skupaj pokapajte s prelivom, potresite z mlado čebulo in dodajte še koščke pečenega mesa. Ponudite s preostalim prelivom.

Majin nasvet

Namesto z ajdovo kašo lahko solato pripravite tudi z drugo vrsto žita (ječmen, kuskus, bulgur, kvinoja, proso …).

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.