Solata z brokolijem
Za 4 osebe
pribl. 400 g ajdove kaše (kuhane)
1 brokoli (500 g)
1 šopek kodrolistnega ohrovta
200 g rdečega zelja
2 korenčka
1 mlada čebula
250 g piščančjih prsi
1 pomaranča
1 žlica tahinija
1 žlica kisa
oljčno olje
sol, poper
Pečico segrejte na 200 stopinj. Očistite in razrežite brokoli in kodrolistni ohrovt. Razporedite ju po namaščenem pekaču, pokapajte z oljčnim oljem in v ogreti pečici pecite od 15 do 20 minut, da se zmehčata in rahlo porjavita. Vmes ju enkrat premešajte.
Piščančje prsi narežite na trakove in jih na vročem olju popecite. Solite in poprajte.
Zelje in korenček narežite na rezance, rahlo solite in z rokami vtirajte sol v zelenjavo (pribl. 1 minuto), da se ta rahlo zmehča. Narežite mlado čebulo.
Pomarančo ožmite in sok gladko zmešajte s tahinijem, kisom, oljem, soljo in poprom.
Ajdovo kašo zmešajte z nekaj preliva in jo razporedite po krožnikih ali skledah. Nanjo naložite pečen brokoli in kodrolistni ohrovt ter zelje in korenje. Vse skupaj pokapajte s prelivom, potresite z mlado čebulo in dodajte še koščke pečenega mesa. Ponudite s preostalim prelivom.
Majin nasvet
Namesto z ajdovo kašo lahko solato pripravite tudi z drugo vrsto žita (ječmen, kuskus, bulgur, kvinoja, proso …).