Zanimivosti

Za prste obliznit': čokoladna rulada s pomarančami

M. O. Ž., Zarja
23. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Ko nam sredi januarja spet prija nekaj sladkega, si spečemo rulado. V čokoladni biskvit zavijemo začinjeno stepeno smetano, v katero smo potopili koščke pomaranč. Te s svojo kislostjo uravnotežijo sladkost in dajo sočnost ruladi, ki nas takoj vrne v otroštvo, ko smo ob nedeljah grizljali piškote jafa.

Revija Zarja
Sladka rulada

Za rulado

Priprava: 40 minut

Pečenje: 12 minut

Sestavine:

Za testo: 4 jajca, sol, 125 g sladkorja, 4 žlice vode, 100 g moke, 50 g temne čokolade, sladkor v prahu za posip.

Za nadev: 3 pomaranče, 400 ml sladke smetane, 1 zavoj utrjevalca za smetano, ½ zavoja vaniljinega sladkorja, ½ žličke cimeta, 1 noževa konica mletega janeža.

Priprava: Ločimo rumenjake od beljakov ter slednje skupaj s ščepcem soli in 50 g sladkorja stepemo v sneg. Rumenjake kremasto stepemo s preostalim sladkorjem in vodo. Čokolado naribamo in dodamo rumenjakom, potem pa previdno vmešamo še moko in sneg. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zlijemo testo in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 10–12 minut. Na čisto kuhinjsko krpo stresemo nekaj sladkorja v prahu, nanj zvrnemo pečeno testo, odstranimo papir za peko in testo zvijemo v zvitek. Pomaranče olupimo in krhlje filiramo. Smetano skupaj s trdilcem in vaniljinim sladkorjem stepemo, dodamo cimet in janež. Rulado odvijemo in jo namažemo z dvema tretjinama stepene smetane in obložimo s krhlji pomaranč. Nekaj krhljev narežemo na manjše koščke in jih prihranimo za okras. Testo zvijemo v zvitek, potresemo s sladkorjem v prahu, okrasimo s kupčki smetane in prihranjenimi koščki pomaranč.

Objavljeno v reviji Zarja št. 3, 15. 1. 2019.