Zanimivosti

Eksotika po domače

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
24. 1. 2019, 11.01
Deli članek:

Za dober obrok, ki diši po eksotiki, ni treba v daljne kraje. Celo pot v kitajsko restavracijo si lahko prihranite, če si priskrbite nekaj sestavin, ki so na voljo v vseh bolje založenih trgovinah, stopite za štedilnik in segrejete vok. No, zadoščala bo tudi kakšna teflonska ponev, da bo iz nje zadišalo po azijski kuhinji.

Shutterstock
Juha

Juha s kozicami in lignji

Za 4 osebe

Priprava: 60 minut

Sestavine: 200 g lignjev, 250 g kozic, 300 g stebelne zelene, 2 stroka česna, nastrgana lupina limete, 6 žlic olivnega olja, ½ žličke čilija v nitkah, sol, poper, 100 ml belega vina, 750 ml čiste zelenjavne juhe (lahko iz kocke), 3 žličke škroba (npr. hitri gustin za omake).

Priprava: Lignje in kozice odmrznemo ter splaknemo z mrzlo vodo. Lignje narežemo na obročke. Zeleno očistimo in narežemo na koščke. Česen olupimo in pretlačimo. V skledi zmešamo lignje, kozice, koščke zelene in česen, dodamo nastrgano limetino lupino, olivno olje in čili. Premešamo, pokrijemo in za pol ure postavimo na hladno. Medtem segrejemo vok in v njem popražimo vse sestavine. Solimo, popramo, zalijemo z vinom, nekaj časa kuhljamo, dodamo še juho in zavremo. Nazadnje vmešamo škrob oziroma sredstvo za zgoščevanje in kuhljamo še minuto. Solimo, popramo.

Objavljeno v reviji Zarja št. 3, 15. 1. 2019.