Zanimivosti

To je vrhunski recept za slasten pomarančni kolač!

V. S., Maja
20. 1. 2019, 16.01
Deli članek:

Decembra se vse vrti okoli cimeta, oreščkov in čokolade. Januarja počasi preidemo na lažjo prehrano in osvežilne sladice s citrusi so prava izbira.

Revija Maja
Prevrnjen pomaranči kolač

Prevrnjen pomarančni kolač

80 minut

Sestavine za pekač premera 25 cm:

Za karamel:
2 pomaranči (eko)
150 g sladkorja
60 g masla (+ maslo za namastitev)
1/4 žličke soli
Za pecivo:
300 g moke
1 žlička pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
3/4 žličke soli
100 g masla
150 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
3 jajca
1 žlička naribane pomarančne lupinice
240 ml pinjenca (ali tekočega jogurta)

Priprava:
Namastite pekač. Pomaranče narežite čim bolj na tanko (3-5 mm) in jim odstranite pečke.

Pripravite si vse sestavine za karamel. Maslo narežite. V srednje veliki posodi s svetlim dnom zmešajte sladkor in 80 ml vode. Pri srednje visoki temperaturi segrevajte, do temno zlate barve (približno 10 minut). Posodo občasno zavrtite, da se vsebina premeša (ne mešajte s kuhalnico). Posodo odstavite in previdno dodajte maslo in sol. Obračajte posodo, da se sestavine povežejo. Nato karamel zlijte na dno pekača.

Na karamel razporedite rezine pomaranč. Začnite na sredini in nadaljujte proti robu, tako da se rezine med seboj rahlo prekrivajo.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Za testo v skledi zmešajte moko, pecilni prašek, sodo in sol.

V drugi skledi z električnim mešalnikom penasto stepite maslo, sladkor in vaniljin sladkor. Nato drugo za drugim dodajte jajca. Vsako jajce dobro vtepite, preden dodate naslednje. Na koncu dodajte še pomarančno lupinico.
Znižajte hitrost stepanja in izmenično v treh delih dodajajte mešanico moke in pinjenec. Ne stepajte preveč, le toliko, da se sestavine povežejo. Maso z žlico previdno naložite na pomaranče, pazite da se ne premaknejo. Površino peciva gladko poravnajte. Pecite, dokler ne izvlečete čistega zobotrebca, zapičenega v sredino testa (od 35 do 40 minut). Na sredini peke pekač obrnite.

Pečeno pecivo vzemite iz pečice in z nožem razrahljajte rob. Še toplo previdno prevrnite na krožnik, počakajte, da se popolnoma ohladi, nato ga narežite.

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.