Estrada

Za razkošni praznični obed: Imenitni pogrinjki

Mateja Bevk
24. 12. 2017, 14.01
Deli članek:

Da vam olajšamo delo z dekoracijo mize, ponujamo nekaj imenitnih idej za pogrinjke - tako za navdušence nad tradicijo kot za sledilce sodobnih trendov.

Revija Maja

Na praznični dan ni nič pomembnejšega, kot je urejenost mize. Hrana je seveda na vrhu lestvice prioritet, a vendarle je pogrinjek tisti, ki da celotnemu obedu piko na i. 

Nadgradnja viktorijanske klasike

Rdečo, zeleno in belo barvno shemo nadgradite z dekoracijo iz vej na sredini mize ali ob krožnikih in z drobnimi storži na namiznem prtu ali tekaču. Na vsak krožnik položite lično napisan jedilni list in miniaturno darilo, s katerim pokažete gostom, da vam resnično veliko pomenijo. Takšni pogrinjki so bili zelo priljubljeni v viktorijanskih časih, ko na mizi niso smele manjkati sveče in srebrn jedilni pribor.

Revija Maja

Luksuzno zlato

Stavite na dramatičen luksuz, ki ga dosežete z dodatkom pozlačenih elementov. Krožniki z zlato obrobo ali pozlačeni podstavki za kozarce so dobra izbira. Zlati odtenki pričarajo eleganco, ki jo lahko dopolnite še s čajnimi svečkami, razporejenimi po sredini mize.

Revija Maja

Rustikalni podeželski pogrinjek

V podeželskem slogu ni kompliciranja, krožniki so preprosti, beli, ravnih linij, brez gravur ali potiskov, ravno tako je zelo minimalističen jedilni pribor. Na mizi ne smejo manjkati dekorativni dodatki iz lesa, morda storži ali smrekova vejica, ki jo skupaj s prtičem zavežete s trakom in položite na krožnik. Preprosto, a zelo estetsko!

Revija Maja

Stavite na glamur

Kombinirajte zlate odtenke in globoko moder žamet (ali druge tkanine) za najbolj glamurozni pogrinjek teh praznikov. Indigo barva ustvari odličen kontrast z zlatom, sploh če izberete rdeče zlato. V kozarce lahko položite majhne okrasne bunkice, ki poživijo pogrinjek.

Revija Maja

Pravljični sijaj

Za »vintage« navdušence je primeren pogrinjek na leseni retro mizi brez prta in v kombinaciji s srebrnimi, kovinskimi dodatki. Krožniki so z drobnim vzorcem, na mizi pa ne manjka sestavljanka iz smrekovih vej, rdečih bunkic in storžev. Kot iz pravljice!

Preberite tudi: Ali vam vaš dom diši tako, kot si želite? Kliknite TUKAJ!

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu