SPLETNA SLAVA

Zlorabe otrok, laži in umori: vse za denar

Urban Klančnik / Novice Svet24
6. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Po svetu še zmeraj odmeva napad 38-letne Nasim Aghdam na poslopje podjetja Youtube v Kaliforniji. Nasim pa je samo ena izmed mnogih, ki želijo postati spletne zvezde.

Youtube
Sam in Nia Rader sta svoje oboževalce prevarala z novico o splavu.

Na stotisoče ljudi po vsem svetu upa, da bodo postali spletne senzacije. Upajo, da bodo postali slavni in posledično bogati. Nekaterim redkim sicer to uspe, na stotisoče pa je takšnih, ki propadejo. In naj se sliši še tako neverjetno, mnogi so za možnost uspeha pripravljeni tvegati svoja življenja, nekateri pa so za to pripravljeni celo moriti ali si vsaj uničiti življenje.

nasimesabz
Nasim Aghdam je bila razjarjena zaradi ukinitve monetizacije njenega YouTube profila.

Od frustracij do strelskega pohoda

Nasim Aghdam je trdila, da ji na youtubu blokirajo račun in ji onemogočajo večje število sledilcev, všečkov in tako naprej. A dejstvo je, da si je Nasim na vse pretege želela pridobiti privržence z bizarnimi videi, zaradi katerih so se ji ljudje bolj smejali, kot jo oboževali. Ko je videla, da ne bo dosegla slave, kot si jo je želela, pa je očitno izgubila razum in odšla na strelski pohod. Kot kaže, so jo frustracije, da ne bo dosegla slave, pripeljale do skrajnosti.

Knjiga na prsih

Prejšnji mesec je bila 20-letnica iz Minnesote obtožena uboja svojega fanta Pedra Ruiza. Njen fant je bil znan po svojih nenavadnih videih na youtubu, s katerimi je šokiral svoje oboževalce. Imela sta 218 sledilcev, ko se je fant odločil, da bo tvegal življenje. Naročil je svojemu dekletu (Monalisi Perez), ki je bila v času uboja noseča z njegovim drugim otrokom, da ustreli s pištolo v enciklopedijo, ki jo je imel na prsih. Ruiz je pred snemanjem testiral knjigo in ugotovil, da krogla knjige ne more prebiti. Ko pa sta snemala video, je krogla knjigo prebila in zaradi strelne rane je Ruiz umrl.

Youtube
Mike Martin in njegova žena sta izvajala praktične šale na svojih otrocih, ki so šle predaleč.

Zloraba otrok

Eden najbizarnejših primerov je bil primer Mika Martina, ki je imel popularen kanal, imenovan DaddyOFive. Martin je objavljal posnetke, v katerih je preizkušal praktične šale na svojih petih otrocih. Še posebej se je spravljal na sina Codyja. Več mesecev so mnogi obtoževali Martina, da je to, kar počne, že zloraba otrok, a se je Martin na vse skupaj požvižgal, saj je imel več kot pol milijona oboževalcev. Videi so se pogosto končali tako, da so bili otroci objokani, prestrašeni ali tako jezni, da so razbijali stvari. V enem izmed videov Cody celo zavpije, da ne zdrži več in da se bo ubil. Bili so tudi primeri, ko so se šale končale s krvavimi nosovi, pri čemer pa je Martin trdil, da je šlo v vseh primerih za umetno kri. Vse skupaj se je končalo tako, da je družino začela preiskovati socialna služba. Martin je nato izgubil skrbništvo nad dvema otrokoma, ki sta odšla živet s svojo biološko materjo.

Lažen splav

Leta 2015 sta naslovnice ameriških časnikov polnila Sam in Nia Rader iz Teksasa. Celotna zgodba se je začela s posnetkom, na katerem Sam sporoči svojemu dekletu, da je noseča. Sam v roki drži test nosečnosti. Kmalu za tem pa sta objavila tudi drugi video in v njem dejala, da je Nia žal splavila. Posledično sta pridobila več tisoč ogledov in sledilcev. Mnogi pa so o celotni zgodbi posumili, saj sta Sam in Nia kmalu po objavi nazdravljala velikemu številu novih sledilcev. Kasneje se je izkazalo, da sta si vse skupaj izmislila, da bi dobila čim več sledilcev. Čeprav ne gre za kriminalno dejanje, pa je vsekakor neokusno za vse, ki se jim je kaj takšnega v resnici zgodilo. Prav bolno je, kaj vse so ljudje pripravljeni storiti za denar in slavo, in žal mnoge na koncu to tudi veliko stane.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan