Svet

Ali veste, kaj vsebujejo?

Lara Jelen
15. 2. 2016, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Raziskava v ZDA je skoraj vsak dan v letu posvečen tudi določeni hrani ali pijači. Včeraj so recimo praznovali dan čokolad, polnjenih s kremo, jutri praznujejo dan mandljev, danes pa je dan žele bombonov. Ta praznik pri nas sicer ni tako znan, vseeno pa smo žele bombonom posvetili nekaj več pozornosti. Preverili smo sestavine in cene, po katerih jih prodajajo v trgovinah.

Profimedia
Dokazano je, da imajo prečiščeni sladkorji v naši presnovi podoben učinek kot alkohol.

Ker po žele bombonih večinoma posegajo naši otroci, se nam zdi toliko bolj pomembno, da je sestava te sladke pregrehe vsaj približno sprejemljiva. Primerjali smo sestavine najbolj priljubljenih žele bombonov pri nas. Med te nedvomno spadajo žele bomboni v obliki medvedkov Haribo, ki v sebi skrivajo naslednje: glukozni sirup, sladkor, želatino, dekstrozo, sadne koncentrate (2 %) – ananas, jabolko, jagode, maline, pomaranča, limona; citronsko kislino, sadne in zelenjavne koncentrate – limona, pomaranča, jabolko, kivi, bezeg, črni ribez, aronija, grozdje, pasijonka, mango, špinača, kopriva; aromo, sredstva za glaziranje  čebelji vosek, beli in rumeni, karnauba vosek, bezgov ekstrakt, fruktoza, sirup iz invertnega sladkorja.

V ravno tako popularnih sadnih žele bombonih Šumi smo medtem opazili veliko več E-jev; vsebujejo sladkor, glukozni sirup, vodo, sredstvo za ohranjanje vlage – sorbitol, sadni sok (limona, mandarina, breskev, malina) iz zgoščenega soka (6 %), želirno sredstvo – pektin, mlečno in citronsko kislino, sredstvo za uravnavanje kislosti – natrijev citrat, arome in barvila: E100, E120, E150d, E160a, E163.

Opazili pa smo tudi bistveno razliko v sestavi bio žele bombonov v primerjavi s tistimi, ki se ne ponašajo s sestavinami iz ekološke pridelave. Bomboni Biobi fruto (proizvajalec Medex) vsebujejo: nerafinirani trsni sladkor (58 %), koruzni sirup, zgoščene sadne sokove, 3,27 % (limona 1,08 %, malina 0,87 %, jabolko 0,84 %, črni ribez 0,47 %), želirno sredstvo (agar), sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina), naravne arome, sadno-zelenjavne izvlečke (buča, jabolko, alge, žafranika, bezgove jagode); sestavine so pridelane ekološko. Tudi če se bolj malo spoznamo na posamezne sestavine, je razlika več kot očitna.

Profimedia
2 odstotka sadnih koncentratov vsebujejo sadni žele bomboni v obliki medvedkov Haribo.

Droga za otroke

Morda se sliši nekoliko pretirano, vendar lahko sladkarije nasploh, in ne samo žele bomboni, na otroke delujejo kot droga. Glavni krivec je seveda sladkor, ki ga je v teh pregrehah največ. Če jih otroci zaužijejo preveč naenkrat, postanejo razdražljivi, nemirni, jokavi, tisti, ki slabo prenesejo sladkor, so lahko dejansko videti, kot da bi bili omamljeni. Dokazano je, da imajo prečiščeni sladkorji v naši presnovi podoben učinek kot alkohol, na naše možgane pa delujejo podobno kot droge (na primer morfij, kokain). Od sladkorja lahko postanemo tudi odvisni. Zato je zdrava mera pri uživanju sladkarij priporočljiva že samo zaradi te glavne sestavine. Ob primerjavi žele bombonov smo opazili, da bomboni Biobi fruto vsebujejo nerafinirani trsni sladkor, kar je njihova velika prednost. Čeprav je tudi pri tej vrsti sladkorja priporočljiva zdrava mera, je v telesu lažje prebavljiv.

Želatina – škodi ali koristi?

Večina žele bombonov vsebuje tudi želatino, za katero nekateri trdijo, da je škodljiva, spet drugi pa ravno nasprotno – da je lahko koristna. Želatina je proizvod živalskega izvora in se pridobiva pri predelavi veznega tkiva velikih rogatih živali (tetiv, vezi, hrustanca). Ravno zaradi pridobivanja iz teh živalskih delov nekateri trdijo, da gre za kolagen v najčistejši obliki, ki ima pozitiven vpliv na obnovo vezivnega tkiva pri človeku. V kolikor bi se tej snovi vseeno raje izognili, raje posezite po žele bombonih, ki namesto želatine vsebujejo pektin, ki se danes večinoma pridobiva z ekstrakcijo iz jabolk in plodov citrusov, ali agar, želirno sredstvo, ki se pridobiva iz morskih alg.

E160a in E163 spadata v skupino naravnih barvil oziroma aditivov naravnega izvora in sta neškodljiva. 

Sorbitol lahko povzroči slabost

Sorbitol (E420), sestavina, ki smo jo ravno tako našli v enih izmed žele bombonov in se nahaja še v marsikaterih drugih izdelkih, se lahko pridobiva na dva načina. Eden izmed teh načinov, pridobivanje na naravni način iz sadja (češenj, hrušk, sliv ...), je popolnoma neškodljiv, kar pa žal ne moramo reči za sorbitol, ki se pridobiva iz glukoze, s hidrogenizacijo pod visokim pritiskom ali z elektrolitsko redukcijo. Tako pridobljeni sorbitol je prepovedan v hrani in pijači za dojenčke, saj lahko večji odmerki (30 g pri otrocih in 60 g pri odraslih) povzročijo slabost in težave s prebavo. Žal velja, da neškodljivi sorbitol, torej tisti, pridobljen iz sadja, uporabljajo le v ekoloških, certificiranih izdelkih.

Kaj pa vsi ti E-ji?

Treba je vedeti, da vsaka oznaka, ki se začne s črko E, še ne pomeni, da gre za škodljivo sestavino. Vseeno smo preverili, kakšen sloves imajo E-ji, ki so dodani nekaterim žele bombonom. E100 je oznaka za kurkumin, ki se v izdelkih uporablja kot barvilo. Gordana Toth, uni. dipl. inž. živ. teh., opozarja, da lahko omenjeno barvilo povzroča alergije, astmatične napade in hiperaktivnost pri otrocih. Tudi E120 je barvilo, sicer znano pod imeni karmin, karminska kislina in košenil, ki pa velja za nekoliko manj škodljivo, čeprav mu nekateri kljub temu pripisujejo vpliv na hiperaktivnost pri otrocih. Se sprašujete, zakaj proizvajalci kljub temu v svoje izdelke dodajajo ta in druga barvila? Preprosto zato, ker se zavedajo, da morajo biti njihovi izdelki privlačni tudi na pogled, da si jih bodo otroci zaželeli. A kot smo omenili, obstajajo tudi E-ji, ki so naravnega izvora in niso škodljivi. Takšna sta recimo E160a (karoten) in E163 (antocianin), ki spadata v skupino naravnih barvil oziroma aditivov naravnega izvora.

mercator.si
Za sadne žele bombone Šumi boste v slovenskih trgovinah odšteli od 1,99 pa do nekaj več kot 3 evre.

Prednost dajmo žele bombonom iz ekološke pridelave

Ti so sicer malo dražji, a večinoma ne vsebujejo spornih sestavin, ki so včasih popolnoma brez potrebe dodane konvencionalnim izdelkom. V kolikor kljub vsemu dajete prednost ceni, smo za vas primerjali cene sadnih žele bombonov Šumi (400 g). Cene slednjih se v slovenskih trgovinah gibljejo od okoli 2 pa do nekaj čez 3 evre. Cena 100-gramskega pakiranja žele bombonov Biobi Biofruto se medtem v različnih trgovinah giblje okoli 2 evra. Vendar pustimo cene in sestavine za trenutek ob strani. Kot smo že omenili, je danes dan žele bombonov, in če se že nameravate pregrešiti, je ta dan kot nalašč za to.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste