Macedoni: "Prišel je čas za ukrepanje"

(Foto) Trenutek, ko je 51-letnik streljal v naselju Šmihel v Novem mestu

J.V.
9. 9. 2024, 12.31
Posodobljeno: 9. 9. 2024, 15.19
Deli članek:

Novomeški župan Gregor Macedoni, župan Brežic Ivan Molan, župan Črnomlja Ivan Kavšek in podžupan Kočevja Gregor Košir so na novinarski konferenci spregovorili o včerajšnjem strelskem incidentu v romskem naselju Šmihel.

24ur.com
Trenutek, ko je 51-letnik streljal in nehote zadel deklico.

Novomeški župan Gregor Macedoni včerajšnji dogodek, strelski obračun znotraj romske skupnosti, obžaluje. "Najbolj tragično je, da je bila žrtev streljanja otrok, mladoletna deklica, na srečo ni šlo za tragičen izid, ampak hujšo telesno poškodbo," je uvodoma spomnil. "Ob tem lahko ponovno vidimo, da so Romi sami sebi največja grožnja in da je tisti, ki je najbolj odgovoren za to, da se to dogaja, država s svojim neukrepanjem," je poudaril Macedoni. "Floskule, da gre za nestrpnost večinskega prebivalstva nad Romi, tukaj ne delujejo več. Floskule, da so v Prekmurju znali urediti zadeve, tukaj ne delujejo več," je še dejal.

"Ali ima storilec še kak drug vir prihodka, kot so socialni transferji?"

Macedoni je spomnil na nenamensko porabo socialnih transferjev in ilegalno posedovanje orožja. "Ali ima storilec še kak drug vir prihodka, kot so socialni transferji?" se je vprašal. "Želimo si, da si vsi v Sloveniji nalijemo čistega vina, da z nekaj terenskimi obiski vladnih predstavnikov, ki bodo poskušali pomiriti vzdušje problematike, ki ima globoke sistemke vzroke, ne bo odpravljena," je dejal. "Vladni koaliciji želimo sporočiti, da je prišel čas za ukrepanje, za nadgradnjo sistemskega okvirja za reševanje romske problematike," je še dejal novomeški župan. Macedoni je prepričan, da problematika ne bo rešena z nekaj zakoni in v zgolj nekaj letih, da pa je potrebno stvari začeti premikati.

Jure Klobučar
Novomeški župan Gregor Macedoni.

"Nekateri hodijo iz trgovin, ne da bi kaj plačali"

Dokaz zatiskanja oči države je za župane četrtkova seja v državnem zboru. Podžupan Kočevja Košir je med drugim poudaril, da je potrebno najprej urediti varnostno situacijo. "Nekateri hodijo iz trgovin, ne da bi kaj plačali," je dejal. Košir obžaluje, da se morajo župani občin, v katerih živijo Romi, zbirati vedno takrat, ko gredo zadeve že čez rob. Po poročanju STA je zagotovil, da bodo občine pri reševanju romskih vprašanj opravile svoje naloge, predvsem še dodatno pritiskale, da bodo romski otroci obiskovali šole in skozi socialna podjetja pomagale pri zaposlovanju romske populacije, "vendar pa je treba najprej urediti osnovni varnostni položaj".

V ta namen je treba po njegovi oceni nujno spremeniti zakonodajo, zato je apeliral na notranjega ministra in ministrico na pravosodje, da po hitrem postopku preučita, katere spremembe bi bile potrebne. Nujno je treba nasloviti predvsem bagatelno krajo, opraviti razpravo o tem, ali je socialna pomoč res nedotakljiva tudi za kršitelje zakonov, ter povečati pooblastila policiji. "To so tri ključne zadeve, ki jih moramo rešiti, če želimo, da prime kakršen koli integracijski ukrep," je pozval.

Župan Občine Črnomelj Kavšek je izpostavil nekaj varnostnih dogodkov v občini minuli konec tedna, med njimi gorečo streho v naselju. Kavšek meni, da mora država ukrepati in dati večja pooblastila policiji: "Meni kot županu se policisti smilijo. Nimajo pooblastil in tam se lahko vsakdo, ki ima pet minut, iz njih dela norce." Župan občine Brežice Molan je, podobno kot ostali trije kolegi, kritiziral četrtkovo izredno sejo v parlamentu in stališč, ki jih glede problematike imajo v Ljubljani.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste