Podružnična šola

Šolo v Soči bo obiskovalo sedem učencev

Neva Blazetič
12. 8. 2024, 22.10
Deli članek:

Vlada se je pred kratkim odločila, da Podružnična šola Soča v šolskem letu 2024/25 ohranja svoj status. Obiskovalo jo bo sedem otrok, trije iz matičnega šolskega okoliša Soča Lepena, štirje se bodo vozili iz Bovca.

OŠ Bovec
V šoli se veliko dogaja – utrinek iz lanske ustvarjalne delavnice.

Vlada je preučila vlogo, ki jo je poslala Občina Bovec, in se odločila, da ohrani status podružnične šole v Soči, ki edina še deluje znotraj Triglavskega narodnega parka (TNP). »Šolo bo obiskovalo sedem otrok, eden drugi razred, ostalih šest pa tretji. Oddelek bo eden, učiteljica tudi ena. Plačevalo jo bo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje,« je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Bovec Denise Šuler Rutar

Prošnja za vsako šolsko leto

Kot pravi bovški župan Valter Mlekuž, mora občina oddati prošnjo in pridobiti dovoljenje za vsako šolsko leto posebej. »Letos je šlo gladko skozi, glede odobritve ni bilo težav. Lani je bilo več negotovosti. Šoli je grozilo zaprtje. Odobritev je vlada po velikem prizadevanju občine sprejela tik pred začetkom šolskega leta.« Če se v podružnico Soča ne bi vpisali štirje učenci iz Bovca, ne bi mogla obstati, ker je kriterij za šole v TNP najmanj pet učencev. Lansko šolsko leto je podružnico v Soči obiskovalo 14 učencev.

Vlada je za šolo v Soči odločitev sprejeta na podlagi tretjega odstavka 17. člena Pravilnika o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, javnih osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javnih glasbenih šol. »Ta določa, da v primeru, ko gre za edino šolo v lokalni skupnosti, ki leži na obmejnem oziroma gorsko višinskem območju, in je njeno delovanje potrebno tudi zaradi ohranitve poseljenosti ozemlja ter slovenskega jezika, lahko vlada na predlog ustanovitelja odloči, da se status šole ne spremeni, ne glede na določbe tega pravilnika,« pojasnjuje ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Primorske novice
Podružnično šolo v Soči bo v prihajajočem šolskem letu obiskovalo sedem otrok.

Sledijo zakonodaji TNP

Vlada s tem sledi in uresničuje sedmo alinejo 10. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki med usmeritvami določa tudi podporo nadstandardnemu razvoju družbenih dejavnosti v narodnem parku in parkovnih lokalnih skupnostih, predvsem šolstva, zdravstva in socialnega varstva.

Šola v Soči je namreč veliko več kot le šola. Pripravlja različne dogodke, učencem ponuja nadstandardni program. Kot pravi predsednik sveta Krajevne skupnosti (KS) Soča-Trenta Aljoša Hosner, pozdravljajo odločitev, da šola ostane: »Z dogajanjem sicer nismo bili seznanjeni, na to temo nismo imeli sestankov. Hvala bogu, da bo šola ostala, da se trentarskim otrokom ni treba voziti 16 kilometrov daleč v Bovec in da navežejo tesnejši stik z domačim okoljem. V šoli se ves čas nekaj dogaja, pripravljajo prireditve, kar je za kraj pomembno. Število otrok seveda niha, odvisno od generacij. Žal se v trentarsko dolino mlade družine ne priseljujejo, med drugim ni gradbenih parcel in stanovanj. Poleti sicer prihajajo sezonski delavci v turizmu, vendar ne ostajajo,« dodaja Hosner.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste