Prevroča voda

Občina Odranci z vodovodno vodo, vročo tudi po 27 stopinj Celzija. Kdo je kriv?

A. M./STA
31. 7. 2024, 16.12
Posodobljeno: 31. 7. 2024, 16.17
Deli članek:

Občina Odranci je, ker občanom iz pip poleti teče pretopla voda, leta 2017 tožila izvajalca, projektanta in nadzornika gradnje vodovodnega omrežja na območju občine. Postopek je bil lani pravnomočno končan, sodišče pa je zapisalo, da je vzrok za pretoplo vodo to, da se takšna voda že dovaja v občinsko omrežje.

Profimedia
Voda iz vodovoda je občutno prevroča. (Fotografija je simbolična)

Občina Odranci je zaradi tega, ker tudi njihovim občanom iz pip poleti teče sicer neoporečna voda s temperaturami med 25 in 27 stopinj Celzija, tožbo zoper izvajalca, projektanta in nadzornika na Okrožno sodišče v Murski Soboti vložila "zaradi zatrjevanih napak pri izgradnji vodovoda na območju Občine Odranci". Pravdni postopek je bil lani pravnomočno končan, so za STA odgovorili z občinske uprave. Tehnične rešitve za to še niso našli.

Sodišče je na podlagi izvedenskega mnenja ljubljanske fakultete za geodezijo in gradbeništvo, ki je opravila meritve temperature vode, presodilo, da je vzrok za pretoplo vodo na območju odranske občine dejstvo, da se že na občinsko mejo dovaja voda, ki nima ustrezne temperature, so še zapisali na občini. Do segrevanja vode tako prihaja na omrežju od vodnega vira do občinske meje, in ne na vodovodnem omrežju na območju občine. V občini tako pravijo, da na težavo nimajo vpliva.

Vodovodno omrežje sicer tudi Odrancih upravlja javno podjetje Eko-park Lendava. Direktor Jožef Gerenčer kot srž problema pretople vode v pipah pomurskega vodovodnega omrežja A vidi v tem, da so vodovodni sistem predimenzionirali zaradi požarne varnosti. V okviru gradnje vodovoda so namreč postavljali tudi omrežje hidrantov in zato vgrajevali cevi prevelikega premera za obstoječo porabo.

Gerenčer je za STA pojasnil, da iz vodnega vira na Gaberju v občini Lendava, od koder se oskrbujejo tudi Odranci, voda steče z 11 stopinjami Celzija. "V vodni hram v Črenšovcih, od koder potem dobivajo vodo Odranci, nato pride s 23 stopinjami. Iz istega vira pride voda v pet kilometrov oddaljen Dobrovnik medtem s 17 stopnjami," je navedel. To po Gerenčerjevih besedah pomeni, da se voda segreje v transportnih vodih od vira do vodohrana in potem še dodatno od vodohrana do Odrancev.

Rešitev v odranški občini vidijo v tem, da se na občinsko mejo zagotovi dovod vode z ustrezno temperaturo, kar po obstoječem vodovodnem omrežju brez tehničnih rešitev trenutno ni možno. Lahko pa se, menijo, zagotovi tudi nov vodni vir z zadostno količino neoporečne vode na območju ali v bližini občine Odranci.

Ocene stroškov, ki bi jih občine imele z reševanjem težave pretople vode v vodovodnem omrežju, ni mogoče dati, so za STA še zapisali na Občini Odranci, vsaj ne do sprejetja odločitve glede možnih rešitev nastale problematike.

"Mi smo upravljavec, investitorke so bile občine. Bili so projektanti, nadzorniki, izvajalci, strokovna mnenja, glede tega, kar se je potem dejansko uresničilo. Ampak nekdo je sprejel odločitve, da se je tako naredilo, kot se je," je ocenil Gerenčer in dodal, da kot upravljavci nimajo čarobne paličice, saj je pač poraba bistveno manjša od dimenzij vodovodnega omrežja. "To je vse," je bil jasen.

"Strinjam se s tem, kar je na občinski seji dejal nek član sveta občine Črenšovci - 'to, kar smo zgradili, to imamo'. Mi žal na to ne moremo vplivati," je za STA še povedal Gerenčer.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste