Kraji in prebivalci

V najmanjšem naselju Žrnova v občini Radenci prebiva zgolj 18 ljudi

Ines Baler
29. 7. 2024, 21.51
Deli članek:

V Pomurju je 345 naselij in 589 ulic. Vrtno ulico v pomurski regiji najdete dvanajstkrat, v celotni državi šestdesetkrat.

Jure Kljajić
V Murski Soboti živi dobrih enajst tisoč ljudi. Na enem kvadratnem metru jih v povprečju prebiva 764. Foto: Jure Kljajić

V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) 6035 naselij, v pomurski statistični regiji jih je 345. Okoli 80 odstotkov imen naselij se v državi pojavi enkrat, preostala pa se ponavljajo. Največ naselij v državi nosi ime Gradišče in Pristava, in sicer osem. Obe imamo tudi pri nas, prvo je v občini Tišina, drugo v občini Ljutomer. Sledijo naselja z imeni Brezje, imamo ga tudi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, potem Dolenja vas, Potok in Ravne, ki se ponovijo po sedemkrat.

Zbrali smo še nekatere informacije, ki so povezana s krajevnimi imeni, naselji in številom prebivalcev. Največ prebivalcev v pomurski regiji, to je 11.075, je v Murski Soboti. Drugi največji kraj glede na število prebivalcev je Ljutomer (3256), tretji Gornja Radgona (3144), četrti Lendava (2818). Čez dva tisoč prebivalcev imajo še Beltinci (2495) in Radenci (2240). Med tisoč in dva tisoč ljudi živi v Odrancih (1592), Rakičanu (1471), Bakovcih (1420), Turnišču (1388), Černelavcih (1241), Krogu (1116), Črenšovcih (1112), Lipovcih (1026) in Gančanih (1008).

Vestnik.si
Janhova po številu prebivalcev spada med najmanjša pomurska naselja. Po zadnjih dostopnih podatkih v njej živi 45 ljudi, v občini Apače pa skupno 3580. Foto: arhiv Vestnika

Na drugi strani je najmanj prebivalcev med pomurski občinami na Hodošu (346) in Kobilju (511). Hodoško občino sestavljata dve naselji, na Hodošu je 272 prebivalcev, v Krplivniku 74, kobiljsko le eno. Najmanjše naselje po številu prebivalcev je Žrnova v občini Radenci, v katerem prebiva zgolj 18 ljudi, od tega je osem moških in 10 žensk. Največ tam živečih ljudi, 15, jih je v starostni skupini od 15 do 64 let, dva sta mlajša od 14 let, eden pa je starejši od 65 let. Ena oseba več kot v Žrnovi živi v Novem Vrhu v občini Apače, 20 jih je v Malem Moravščaku, še eden več pa v Gabrcu, obe naselji sta v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Če pogledamo še malo naprej – 31 krajanov je v Berkovskih Prelogih v občini Križevci ter v Panovcih v občini Gornji Petrovci, 32 v Brezju v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, 33 v Spodnjem Konjišču v občini Apače in Sitarovcih v občini Ljutomer, 34 v Melanjskem Vrhu v občini Radenci ter v Berkovcih v občini Moravske Toplice. Sicer je, sodeč po podatkih Sursa, v Sloveniji kar 16 naselij z le enim prebivalcem, 57 pa jih sameva in v njih ne živi nihče.

V Murski Soboti, mestu z največ prebivalci v pomurski regiji, na kvadratnem kilometru živi 764 prebivalcev, v Ljutomeru je gostota prebivalstva 403 prebivalce na kvadratni kilometer, v Gornji Radgoni 1058, v Lendavi 498. Če pa pogledamo naselja še po površini, je ta največja v Kobilju, ki meri 19,734 kvadratnega kilometra. Dobrovnik je na drugem mestu z 19,103, Šalovci na tretjem s 15,354, Murska Sobota na četrtem s 14,488 in Gančani na petem s 13,585 kvadratnega kilometra.

Profimedia
Drugi največji kraj glede na število prebivalcev v pomurski regiji je Ljutomer.

Največ Šolskih ulic

Statistični podatki, ki so jih zbrali na Sursu, se nanašajo tudi na poimenovanja ulic. V celotni državi je 10.244 ulic, od tega 589 v pomurski regiji. Skoraj polovica uličnih imen je unikatnih, najpogostejše ime pa je Šolska ulica, ki se v celotni državi pojavi celo 52-krat. Po pogostosti sledi Prešernova ulica, najdemo jih 46. Sledijo Vrtna (45), Cankarjeva (44), Gregorčičeva (39), Kajuhova (39), Prečna (36), Levstikova (34), Trubarjeva (32) in Gubčeva ulica (30). Ob prebiranju teh imen se vam takoj prikrade misel, da ulične table s temi imeni videvate tudi v naši regiji. Kako pogoste so? Šolska ulica se v Pomurju najde v treh naseljih lendavske občine, in sicer v Kapci, Hotizi in Genterovcih. Prešernovo lahko zasledite v Gornji Radgoni, Lendavi, Ljutomeru, Murski Soboti, Odrancih, Radencih in Rakičanu, Vrtno pa v Bakovcih, Beltincih, Črenšovcih, Gornji Radgoni, Gornjem Lakošu, Ljutomeru, Murski Soboti, Odrancih, Petišovcih, Radencih, Rakičanu, Turnišču. Preverili smo še, v katerih krajih v Pomurju je Cankarjeva ulica. Zasledite jo lahko v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Beltincih, Lendavi, Murski Soboti, Radencih in Rakičanu, če pa pogledamo še Gregorčičevo, pa je ta v Beltincih, Lendavi, Murski Soboti in Radencih. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste