Prvo četrtletje

Kateri so bili letos najbolj obremenjeni avtocestni odseki v Sloveniji?

S.R./STA
24. 7. 2024, 12.14
Posodobljeno: 24. 7. 2024, 12.14
Deli članek:

Nepresenetljivo so bili tudi v prvem četrtletju letošnjega leta najbolj obremenjeni odseki slovenskih avtocest v okolici Ljubljane, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije (Surs)

Sašo Švigelj
/

Po zadnjih podatkih Sursa, ki so bili objavljeni v ponedeljek, se je v Sloveniji avtomobilski promet v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani najbolj povečal na avtocestnem odseku pri Gruškovju, in sicer kar za 16 odstotkov. V primeru prometa z motorji so 79-odstotno povečanje zabeležili na odseku pri Malečniku, medtem ko se je tovorni promet najbolj (za 18 odstotkov) povečal na odseku s števcem Čatež.

Sicer pa so največ potniškega prometa na avtocestah tudi v prvem letošnjem četrtletju zaznali na števcu Šmarje - Sap v bližini Grosupljega. Tam je števec naštel približno 4,6 milijona potniških vozil, kar je za 4 odstotke več kot lansko leto. Najmanj potniškega prometa je bilo na odseku s števcem Lendava na pomurski avtocesti, kjer so zaznali pol milijona potniških vozil ali medletno za 5 odstotkov več.

Število avtomobilov je sicer naraslo na vseh odsekih z opazovanimi števci, najbolj na odseku s števcem Gruškovje (za 16 odstotkov), najmanj pa na odseku s števcem Lipce (za 2 odstotka). V primeru avtobusov se je promet najbolj povečal na odseku s števcem Zagorica, zaznal je 20.500 teh vozil ali za 21 odstotkov več, najbolj upadel pa na odseku pri Lendavi, kjer jih je števec naštel 8100 ali za 4 odstotke manj.

Surs
Promet potniških vozil glede na enako obdobje lani.

Tovorni promet

Na področju tovornega prometa je števec na najbolj obremenjenem odseku pri Drenovem griču zabeležil 1,4 milijona tovornih vozil, kar je bilo za nekaj več kot odstotek nad številom iz začetka 2023. S tovornim prometom najmanj obremenjen odsek je bil medtem tisti pri Gruškovju, kjer so našteli 237.000 tovornih vozil ali za devet odstotkov več.

V primerjavi s prvim četrtletjem lani so statistiki daleč najizrazitejšo rast tovornega prometa ugotovili na odseku Čatež v bližini avtocestnega mejnega prehoda Obrežje na meji s Hrvaško, in sicer nekaj manj kot 18-odstotno. Po drugi strani pa je promet teh vozil najbolj upadel na odseku pomurske avtoceste s števcem Vučja vas, in sicer za skoraj devet odstotkov.

Pri kategoriji priklopnikov in vlačilcev, ki pomenijo največjo obremenitev avtocestnega omrežja, je bil najbolj obremenjen odsek s števcem Ravbarkomanda pri Postojni, ki je zaznal okoli 806.000 tovrstnih najtežjih tovornih vozil ali za dva odstotka več kot lani. Največjo rast prometa teh vozil je prav tako izmeril števec pri Čatežu. Naštel jih je skoraj 300.000 ali za petino več kot v 2023.

Surs
Promet tovornih vozil glede na enako obdobje lani.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast