Storilce iščejo

Foto: Vandali krajanom Divače ponoči zvonijo in mečejo kamenje v vrata

Katja Kirn Vodopivec
20. 11. 2023, 18.33
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 08.53
Deli članek:

Skupine vandalov, ki že od pomladi razgrajajo po divaški občini, kjer uničujejo javno opremo, smetijo in čečkajo, so se spravile tudi nad posamezna gospodinjstva v Divači.

Arhiv Občine Divača
V Divači so vandali že spomladi z grafiti počečkali mrliško vežico.

»Pozimi v večernih, poleti tudi v poznih večernih ali zgodnje jutranjih urah zvonijo in razbijajo po vhodnih vratih, mečejo kamenje v vrata, uničujejo zasebno lastnino,« je v anonimnem pismu, ki je zaokrožilo v javnosti, opozorila zgrožena Divačanka.

Kot navaja avtorica pisma, ki so ga objavili na Facebook profilu skupine Divent, je policija o tem obveščena, »vendar najbrž, ker ni nobene dokončne prijave, ne morejo ukrepati«. Po njenem mnenju je težava tudi v tem, »da je policijska postaja v Divači že dolgo zaprta«. Starše mlajših mladoletnikov pa sprašuje, ali vedo, kaj počnejo njihovi otroci v času počitnic in večernih urah. »Kaj pa ponoči, ko vi mislite, da spijo,« še trka na vest staršev.

Policija storilcev do zdaj ni izsledila

Na Policijski upravi Koper so potrdili, da so prejeli nekaj prijav občanov, da nekdo ponoči zvoni, kar so policisti tudi preverjali, vendar storilcev niso izsledili. Na policijski postaji Sežana so sicer letos obravnavali več prijav vandalizma na območju divaške občine, kot so poškodovana mrliška vežica, poškodba na igrišču, grafitiranje osnovne šole, vandalizem na železniški postaji in nekatere druge. »Na vsako prijavo so se policisti odzvali, nekatere dogodke so po ogledu kraja obravnavali kot prekršek, nekatere pa kot kaznivo dejanje,« je povedala predstavnica za odnose z javnostmi na PU Koper Anita Leskovec.

Na divaški občini so nam potrdili, da so z vandalizmom seznanjeni. »Občina Divača je skupaj s policijo že poostrila nadzore na kritičnih točkah. Pristopili smo tudi k postavitvi kamer povsod, kjer se vandalizem dogaja,« je povedala županja Alenka Štrucl Dovgan, ki občane poziva, naj vsako tako dejanje nemudoma prijavijo policiji. »Policija lahko ukrepa samo, če storilce dobi pri dejanju,« poudarja županja.

V občini se z vandalizmom srečujejo že vse od pomladi, ko so objestneži, šlo naj bi za mladoletnike, z grafiti počečkali pročelje divaške osnovne šole in vežice, kjer so razbili tudi nekaj stekel na oknih in vratih. Večkrat so razgrajali na šolskem igrišču in tržnici, znesli pa so se tudi nad Muzejem slovenskih filmskih igralcev.

Arhiv Občine Divača
Objestneže bodo s kamerami odganjali tudi v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer so poleti poškodovali konstrukcijo letnega kina in prevračali kamnite kocke.

Nad objestneže tudi s kamerami

Občina je zato na tržnici, na igrišču za šolo in pri vrtcu že postavila nadzorne kamere. Kmalu jih bodo namestili še v Muzeju slovenskih filmskih igralcev in pri stari policijski postaji, kjer trenutno 2TDK ureja info točko. Nekaj storilcev so na ta način tudi že dobili. »Ker pa je naša zakonodaja taka, da ti posnetki za policijo niso obremenilni, smo se na občini samo pogovorili s starši mladoletnikov in zahtevali, da se nastala škoda sanira,« je povedala županja.

Sama sicer meni, da prisotnost policijske postaje v Divači ne bi ničesar spremenila. V občini imajo sicer že nekaj let policijsko pisarno, ki pa sameva, saj je po besedah županje nihče ne uporablja. »Policijska pisarna enkrat tedensko po dve uri ne bo rešila vandalizma v Divači,« je prepričana Alenka Štrucl Dovgan, ki rešitev vidi v večji prisotnosti policijskih patrulj in nadzoru s kamerami.

Na Policijski upravi Koper so sicer zatrdili, da je v zadnjem času teh prijav manj, policisti pa da redno nadzirajo izstopajoče lokacije in sodelujejo tudi z občino. »Operativno delo vedno prilagajamo konkretni lokalni problematiki,« je Anita Leskovec odgovorila na naše vprašanje, ali bodo v prihodnje povečali prisotnost policistov na območju divaške občine tudi v večernih in nočnih urah.

Arhiv Občine Divača
Na mrliški vežici so razbili tudi več stekel na oknih in vratih.

.......

»Stiske otrok se kažejo tudi v obliki vandalizma«

»Med mladimi ni več te zavesti oziroma je ta zelo zmanjšana, da živimo v neki skupnosti, da moramo vsi skrbeti za skupno lastnino in prispevati k temu, da bo naše skupno življenje lepše in kakovostnejše,« opaža ravnateljica OŠ Bogomirja Magajne Divača Damijana Gustinčič. Kot poudarja, v šoli ničesar ne pometejo pod preprogo, vsako nasilno dejanje ali poškodovanje šolskega inventarja poskušajo nemudoma razrešiti. Na šoli so uvedli tudi nekaj ukrepov, ki so se izkazali za zelo učinkovite. Če učenec denimo povzroči neko škodo, jo mora »popraviti« z družbenokoristnim delom. »Če na primer namerno poškoduje kljuko na vratih, bo, medtem ko jo hišnik popravlja, ta učenec pograbil listje na šolski zelenici,« pravi ravnateljica. Na šoli je dobro razvita tudi mediacija, ki je še zlasti učinkovita v primeru medvrstniškega nasilja. Čeprav so v posamezne primere vandalizma po Divači vpleteni tudi nekateri učenci šole, pa večjih primerov vandalizma na šoli niso zaznali, kar Gustinčičeva pripisuje tudi dejstvu, da je šolsko okolje precej bolj nadzorovano. Kljub temu pa še vedno ostajajo sive lise. »Težava je tudi v tem, da učencem ne smemo pregledovati šolskih torb, v katerih pa lahko prinašajo tudi kakšna rezila ali podobne nevarne predmete, s katerimi bi lahko uničevali šolsko lastnino ali ustrahovali druge učence,« izpostavi. »Zelo pomembno je, da se v teh primerih takoj odzovemo z nekimi ukrepi in pogovori. Stiske, ki jih doživljajo otroci, se lahko manifestirajo tudi v obliki vandalizma. To, kar vidimo, ta nasilna dejanja, so le tisto, kar je nad gladino, pod površjem pa se dogaja veliko več,« opomni na globlje vzroke, ki lahko privedejo do nasilnih dejanj. CITAT “Občina Divača je skupaj s policijo že poostrila nadzore na kritičnih točkah. Pristopili smo tudi k postavitvi kamer povsod, kjer se vandalizem dogaja. 

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!