Najbolj kritičen je predel Viča

Večja mesta veljajo za leglo kriminala, Ljubljana se spreminja v kritično črno točko

Andraž Zupančič
22. 9. 2023, 05.55
Deli članek:

Urbana naselja, kjer se na sorazmerno majhnem prostoru drenja veliko ljudi, med njimi pa vsak piše svojo življenjsko zgodbo, že od nekdaj veljajo za idealno »gojišče« kriminala. Dolga leta v Sloveniji nismo dosegali take kritične poseljenosti, a to se z desetletji vse bolj spreminja. Žal na slabše, dejavnikov pa je veliko.

Bobo
: Policisti si pomagajo tudi z uradnimi osebami v civilnih oblekah, nadzor že kaže določene rezultate.

Starejši prebivalci Ljubljane se lahko še spomnijo, da je to mesto dolgo veljalo za varno. Da si se lahko zvečer ali ponoči sprehajal po mestnih ulicah, pa ni bilo nobenega strahu, da bi te obstopili moški in zahtevali od tebe to ali ono. Ali se te celo fizično lotili. Zdaj pa lahko tako rekoč dnevno spremljamo, kako se ta slika spreminja na slabše. Pa ne samo v Ljubljani, kriminal in prestopniki počasi prevzemajo tudi druga mesta in kraje po Sloveniji. In tega se zavedajo tudi na policiji.

»Število prebivalstva na posameznem območju je eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na število kaznivih dejanj zoper premoženje. Vendar pa so ob tem pomembni tudi podatki o številu dnevnih migracij prebivalstva na tem območju, prav tako je treba upoštevati druge specifike, kot so večja nakupovalna središča, gneča na ulicah v okolici turističnih znamenitosti in podobno. Največji delež kaznivih dejanj zoper premoženje predstavljajo ravno 'navadne' tatvine, ko nekdo odtuji neko premično stvar največkrat v trgovinah in na krajih, kjer je več ljudi,« so zapisali pri policiji.  

Vič postaja vse bolj »vroč«

Na območju središča Ljubljane so v preteklem in tem letu zaznali povečano število kaznivih dejanj drznih tatvin in kaznivih dejanj zoper premoženje, največ slednjih pa ravno na območju Viča. Ta se počasi spreminja v vročo kriminalno točko, a policija poudarja, da so se že prilagodili in na teren pošiljajo več policistov, da bi preprečevali in, kot pravijo, v celoti preiskali dogodke ter »ustrezno procesirali storilce«. Na Viču policija beleži skoraj 60 odstotkov več kaznivih dejanj zoper premoženje v primerjavi s prejšnjim letom. Letos so sicer v celoti na področju Ljubljane zabeležili skoraj 5200 dejanj zoper premoženje, kar je za dobrih 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, med njimi pa prevladujejo navadne tatvine, kot so kraja v trgovinah in na krajih, kjer je več ljudi.

Vendar pa na policiji mirijo, da je skok števila kaznivih dejanj očiten le glede na lani. V zadnjih petih letih namreč ni bistvenega povečanja kaznivih dejanj zoper premoženje. V prvih osmih mesecih leta 2019 je bilo na primer 4475 dejanj, zaradi covida pa je potem število zelo padlo zaradi ukrepov, ki jih je vlada sprejela, da bi zajezila širjenje virusa. 

Sta
Trenutno naj bi bilo v Sloveniji 400 prosilcev za azilni dom.

Pomagajo si tudi s civilnimi patruljami, konji in psi

»Zavedamo se pomena sodelovanja policije z lokalno skupnostjo in tega, da je takšno sodelovanje pomembno za občutek varnosti ljudi, zaradi česar policija na vseh varnostno obremenjenih območjih poleg stalne prisotnosti s skupnostjo navezuje stike, pridobiva in vrednoti ter vzajemno tudi posreduje informacije, ki so pomembne za ljudi v določenem okolju,« so povedali.

Poleg klasične prisotnosti policije so tudi na področju Viča povečali stalni nadzor s civilnimi patruljami, patruljami konjenice ali vodnikov službenih psov. Posebej ponoči je ta nadzor še bolj pomemben, ob času zapiranja nočnih lokalov in na mestih, kjer pričakujejo več ljudi. Pravijo, da se jim to že obrestuje, saj beležijo večji delež uspešno preiskanih kaznivih dejanj. Letos so storilce odkrili v 30 odstotkih primerov, v primerih, ko so napadalci žrtev tudi poškodovali, pa so uspešno preiskali 70 odstotkov primerov.

»Na Policijski upravi Ljubljana se zavedamo tudi povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu. Zato v okolici azilnega doma in tudi na drugih lokacijah dnevno spremljamo razmere,« so na problematiko azilnega doma opozorili policisti. Kot enega od vzrokov navajajo število oseb v azilnem domu.

Veliko lahko naredimo sami

Policija pravi, da za varnost in preprečitev kaznivih dejanj veliko lahko naredijo prebivalci sami ter da v primeru, ko postanejo žrtev, takoj obvestijo policijo. »Pomembno je tudi takojšnje obveščanje policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. Zato pozivamo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, da o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali anonimno na 080 1200,« so opozorili na policiji.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov