Brez plina

Stanje v Mežici po poplavah še daleč od normalnega

M.G./STA
16. 8. 2023, 19.30
Posodobljeno: 16. 8. 2023, 19.46
Deli članek:

V Mežici, ki je zaradi poplav utrpela precejšnjo materialno in gospodarsko škodo, še nekaj časa ne bo tako, kot je bilo.

Občina Mežica
Otvoritev mostu do Cablex-a na dan solidarnosti v Mežici.

Zvoki preletavajočih helikopterjev, gasilskih siren in bučanje Meže so v Mežici iz dneva v dan redkejši in šibkejši, vendarle že kratek sprehod po mestu da videti, da popoplavna tragedija še ni in še nekaj časa ne bo pozabljena. Mnogi ljudje so izgubili streho nad glavo, nekateri sicer začasno, nekateri pa za vedno.

V občini je 14 razseljenih oseb in glavna prioriteta občine je, da jim poišče nastanitve, je povedal župan Mark Maze. Občina je dala na voljo sicer svoji dve stanovanji, ki pa sta neprimerni za starejše, saj sta v 5. nadstropju. Strokovni sodelavec civilne zaščite Občine Mežica Nenad Donau pa je dodal, da imajo trenutno vsi razseljeni urejeno začasno nastanitev.

V mestu je nastanjenih tudi mnogo pripadnikov Slovenske vojske, ki so večinoma nastanjeni v prostorih Osnovne šole Mežica, ki pa jo bodo izpraznili do 24. avgusta, da jo bodo lahko pripravili za novo šolsko leto, ki že trka na vrata. Zaradi tega so vojaki prejšnji teden postavili tudi samooskrbno bazo nad Mežico, saj nameravajo ostati tukaj še več mesecev in nuditi pomoč tudi ostalim občinam, predvsem pri vzpostavitvi najnujnejše infrastrukture.

Velik problem ostaja še vedno voda za pitje, ki jo morajo občani prekuhavati, plazovi in pa predvsem pretrgani plinovodi. Glede plina je župan dejal, da ga zagotovo še nekaj časa ne bo. "Govorimo o mesecih", se je izrazil Maze na današnji izredni seji občinskega sveta, saj so danes na terenu ugotovili, da so napeljave uničene, za sanacijo pa je treba najprej pripraviti načrt.

Donau je na seji uvodoma izpostavil zelo velike izzive s katerimi so se soočali, saj so bile pretrgane prometne poti (nekatere so denimo še vedno), odsotnost signala mobilne telefonije, porušeni mostovi, ampak je ocenil, da so zadeve obvladovali vse od začetka in da imajo vse pod nadzorom, čeprav se nekateri svetniki s tem niso strinjali.

Vsi pa so se strinjali in poudarili ogromen pomen vsakršne pomoči, ki so jo prejeli, predvsem pomoči okoliških kmetov, lastnikov gradbene mehanizacije, domačih in tujih gasilcev ter ostalih prostovoljcev, ki so nesebično priskočili na pomoč in opravili veliko dela.

Za koordinacijo prostovoljcev je župan 8. avgusta pooblastil Luko Krofa, kateri je danes predstavil svetnikom potek koordinacije. Skupno so s prostovoljci izvedli kar 209 akcij v katerih je sodelovalo kar 1181 posameznikov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste