NEVZDRŽNO

FOTO: Bivati morajo v takšnih razmerah, ne pomaga jim nihče

Žiga Kariž
19. 12. 2022, 13.33
Posodobljeno: 19. 12. 2022, 17.07
Deli članek:

Eden od stanovalcev naj bi že več kot tri leta prosil stanovanjski sklad, naj odpravijo zdravju škodljivo plesen, zgodilo se ni nič.

Facebook
Plesni povzročajo astmo, kihanje (alergijski rinitis), lahko povzročijo vnetje v organizmu (poleg bakterij in virusov).

V preteklih dneh smo na družbenih omrežjih opazili fotografije stanovanjskih stavb, ki jih je delil uporabnik iz Kopra. Stavbe so v katastrofalnem stanju. Plesen je prekrila zunanjost blokov. Kot je zapisal eden od stanovalcev, ki je fotografije delil z javnostjo, je plesen prodrla tudi v notranjost stavbe. Glede na zapis so bloki stari komaj 15 let, v njih pa naj bi pretežno živele mlade družine. To so neprofitna stanovanja, katerih lastnik je republiški stanovanjski sklad, upravlja pa jih Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper.

Tri leta prošenj

Stanovalci naj bi za ureditev razmer prosili že dalj časa. Avtor zapisa trdi, da že več kot tri leta kliče in piše tako na Občino Koper, občinski stanovanjski sklad kot na republiški stanovanjski sklad. O odzivih odgovornih je zapisal: »Kot je pričakovati, se po telefonu in e-pošti 'delajo budalo' in ne pomagajo nič. Noben ni odgovoren, prevežejo te 10-krat, dajo 20 različnih kontaktov in tako dalje …« 

Na republiškem stanovanjskem skladu so nam povedali, »da so bili o pojavu plesni na fasadi v predmetnem objektu  obveščeni s strani upravnika«. A za neodzivnost naj bi bila kriva epidemija koronavirusa. »V letu 2021 in 2022 je sklad v plane zaradi ukrepov, vezanih na covid-19, uvrščal le nujna vzdrževalna dela in ureditve stanovanj po prenehanju najemnega razmerja,« so zapisali v odgovoru, ki so nam ga poslali.

Facebook
Na Stanovanjskem skladu so dejali, da težav niso uspeli urediti zaradi epidemije.

Plesen hudo škodljiva za zdravje

Kot vemo, so bila gradbena in vzdrževalna dela skoraj ves čas epidemije dovoljena, zato si je težko predstavljati, zakaj jim zaradi virusa na stanovanjskem skladu ni uspelo urediti težav, za katere je znano, da lahko močno vplivajo na zdravje stanovalcev. Plesni namreč povzročajo astmo, kihanje (alergijski rinitis), vnetje v organizmu (poleg bakterij in virusov). V kombinaciji z drugimi boleznimi lahko krepko zagreni življenje tistim, ki so ji izpostavljeni. Največjemu tveganju za razvoj raznovrstnih zdravstvenih težav zaradi plesni so najbolj izpostavljeni dojenčki, otroci, starejše osebe, osebe, okužene z aidsom, bolniki, ki prestajajo kemoterapijo, noseče ženske, ljudje, ki imajo kakršnekoli respiratorne težave (kronični bronhitis, astmo …) in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Facebook
Glede na videno bo imel tisti, ki se bo lotil tega projekta kar veliko dela.

Rešitev naslednje leto?

Ob hudih posledicah za zdravje bi sanacijo tako obsežne plesni zagotovo lahko uvrstili med nujna vzdrževalna dela, ki bi jih upravljalec bloka, torej koprski občinski stanovanjski sklad, verjetno moral izvesti, ne glede na epidemijo. Dobra novica je sicer, da so nam z republiškega stanovanjskega sklada sporočili, da poteka priprava novih izvedbenih načrtov za leto 2023, kamor bo vključena tudi ureditev fasade na naslovu Dolinska cesta 60. Držimo pesti. Glede na fotografije, bo imel tisti, ki se bo projekta lotil, veliko dela. Strokovnjak, ki smo mu posredovali fotografije, je za naš časnik ocenil, da je fasada napačno izvedena in da je edina rešitev odstranitev stare fasade ter izdelava nove.

Facebook
Strokovnjak, ki smo mu posredovali slike, je za naš časnik podal oceno, da gre za napačno izvedeno f

Nižjih najemnin ne bo

Stanovanjski sklad smo povprašali tudi, ali so najemniki v tem bloku, medtem ko čakajo na sanacijo in je ogroženo njihovo zdravje, upravičeni do nižje najemnine, a so nam suhoparno birokratsko odgovorili: »Znižana najemnina se najemniku prizna le v primerih izkazane nefunkcionalne uporabe stanovanja ali posameznega prostora. V evidencah Sklada ne beležimo pisne prijave najemnikov na tej lokaciji, v kateri bi bila izpostavljena problematika, iz katere bi izhajalo, da posamezno stanovanje ni primerno za uporabo.«

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste