Redukcija vode

Po katastrofalnih poplavah se zdaj soočajo s sušo in pomanjkanjem vode

D.K.
17. 9. 2023, 16.31
Posodobljeno: 17. 9. 2023, 19.33
Deli članek:

V dveh koroških občinah, ki so jih v začetku avgusta doletele katastrofalne poplave, se v teh dneh soočajo s pomanjkanjem vode.

Nebojša Tejić/STA
Ogled uničenega leškega mostu na Prevaljah.

Medtem ko voda na Prevaljah po avgustovskih poplavah ni pitna in je še zmeraj uporabna le za sanitarno uporabo, je voda v sistemu javnega vodovoda na Ravnah na Koroškem že skladna z uredbo o pitni vodi, torej je pitna. Je pa v obeh občinah v zadnjih tednih primanjkuje. 

Na Ravnah pozvali k skrajni varčni rabi pitne vode

»Uporabnike pitne vode v celotni Občini Ravne na Koroškem obveščamo, da je zaradi pomanjkanja pitne vode in suše prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje zelenic, polnjenje bazenov, polivanje cestišč in poti, pranje avtomobilov na domu ter polnjenje gasilskih cistern brez soglasja upravljavca vodovoda. Prepoved velja do preklica,« so v zadnjih štirinajstih dneh že večkrat pozvali na ravenski občini. 

Ob tem vse uporabnike prosijo za skrajno varčno in odgovorno rabo pitne vode, ker že prihaja do prekinitev njene dobave. Svetujejo jim in jih pozivajo, da naj ne uporabljajo pitne vode, kjer to ni nujno (npr. pranje avtomobilov, dovozov, zalivanje zelenic ...), da naj po vsaki uporabi tesno zapirajo pipe, popravijo puščajoče pipe in kotličke, pomivalni stroj in pralni stroj uporabljajo samo, ko sta polna in poskusijo skrajšati čas pranja. Dodajajo, da vodo, ki so jo uporabili za spiranje zelenjave, sadja in mesa, lahko ponovno uporabijo za zalivanje, za tajanje zamrznjenih izdelkov naj ne uporabljajo tekoče vode iz pipe. 

Na Prevaljah redukcija vode

»Zaradi vedno nižjega vodostaja bomo na Prevaljah primorani izvajati redukcijo. S tem bomo poskušali zagotoviti vodo tudi na mestih, kjer je trenutno ni. Poskusili smo z vsemi možnimi ukrepi, a vode je žal premalo,« pa so danes zapisali na straneh Občine Prevalje, kjer so tudi v pričakovanju novega vodovoda, potem ko je narasla reka Meža uničila stari vodovod in prekinila oskrbo prebivalcev s pitno vodo. »Pozitivna novica je, da novi vodovod dobro napreduje, saj smo že preko polovice položenih cevi," so navedli na občini. 

Kot je nam danes po telefonu pojasnil župan dr. Matic Tasič, bo to pomenilo, da bodo občani za nekaj ur na dan ostali brez vode. Glede gradnje vodovoda pa je dejal, da so do zdaj položili že več kot štiri kilometre novih cevi. 

Dr. Matic Tasič - župan občine Prevalje
Začetek gradnje vodovoda na relaciji Mežica-Prevalje

Na pomanjkanje vode na območju Prevalj je pred tednom opozorilo tudi tamkajšnje komunalno podjetje JKP LOG d.o.o., ki je v sporočilu za javnost pojasnilo, da se vodnatost vodnih virov zaradi daljšega sušnega in toplega vremena zmanjšuje. 

Prevzem pitne vode možen na več lokacijah

Sicer pa imajo občani na Ravnah na Koroškem možnost, da pitno vodo do preklica prevzemajo iz zalogovnikov na šestih lokacijah, ki so razporejene po vsej občini. 

Enako velja za Prevalje, kjer si prav tako lahko občani pitno vodo prevzamejo iz zalogovnikov, v dom starejših pa jo posebej dovažajo s cisternami.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov