© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ali ste vedeli, da lahko cvetove host uporabite v kuhinji?


Uredništvo revije Rože & VRT
2. 8. 2025, 11.30
Posodobljeno
15:41
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hoste so sedaj v polnem razcvetu. Njihovi elegantni cvetovi v nežnih odtenkih vijoličaste in bele niso le paša za oči, temveč tudi zanimiva kulinarična sestavina. Mnogi ne vedo, da so cvetovi host užitni – in to ne le varni za uživanje, temveč tudi nežno aromatični, rahlo sladkasti in nadvse dekorativni.

profimedia-0623751820.jpg
Profimedia
Z nežnim, rahlo sladkastim okusom in svilnato teksturo so cvetovi host presenetljivo vsestranski: uporabite jih lahko za dekoracijo sladic, v zeliščnem maslu, solatah ali kot drobno poletno kulinarično posebnost – ocvrti v hrustljavem testu.

Kako jih uporabiti v kuhinji?

shutterstock_1680194950.jpg
Shutterstock
Japonci iz hostinih cvetnih popkov pripravljajo tempuro – pomočijo jih v mešanico riževe moke in ledeno hladne vode, nato pa na hitro ocvrejo pri visoki temperaturi, da ostanejo hrustljavi in lahki.
  • Dodamo jih lahko v zeliščno maslo ali skuto – tako za okus kot za barvo. Nekaj cvetov sesekljamo, druge pa pustimo cele za okrasitev kanapejev.
  • Ste že poskusili cvetno maslo na popečenem kruhu? Cvetove (tudi z malo lističi mete ali drobnjaka) umešamo v mehko maslo, oblikujemo valjček, ohladimo in narežemo na rezine.
  • Uporabite jih lahko kot nežno popestritev solat, še posebej sadnih – skupaj z borovnicami, breskvami ali malinami.
  • Poskusite jih ocvreti – najboljši so popki in polodprti cvetovi. Pomočite jih v redko maso iz moke, jajca in ščepca soli ter na hitro ocvrite v olju. Tako dobimo presenetljivo lahko poletno prilogo ali prigrizek.
  • Z njimi lahko okrasimo domače sirupe, ledene kocke, tortice in sadne kupe. Lepo se podajo tudi na rob kozarca z limonado ali gin tonikom.

Ali so vsi deli hoste užitni?

V kulinariki se največ uporabljajo cvetovi in mladi listni poganjki. Liste je najbolje nabirati spomladi, ko so še mehki – takrat jih v Aziji marsikje pražijo kot špinačo ali blanširajo za solate. Poleti pa so zaradi večje vsebnosti oksalatov že precej bolj trpki, zato je cvetje varnejša izbira.

PREBERITE TUDI:

Kaj moramo vedeti pred nabiranjem?

Če želimo hoste uporabiti v kulinariki, jih nikoli ne škropimo s sredstvi za zaščito rastlin. Nabiramo le zdrave, čiste rastline, najbolje zjutraj, ko so cvetovi najbolj čvrsti in sočni. Lahko jih shranimo v hladilniku, zavite v vlažen papir, vendar je njihov okus najboljši, če jih uporabimo sveže.

20250802_151348 a.jpg
Špela Korinšek Kaurin
Cvetove režemo pri dnu cvetnega stebla, torej ob vznožju, kjer se cvetno steblo združi z rozeto listov.

Cvetno steblo odrežemo čim nižje – idealno kar pri vznožju, kjer izrašča iz rozete listov. Uporabimo oster nož ali škarje, da ne poškodujemo tkiva. Če po rezi ostane štrleč del stebla, ga lahko brez skrbi odstranimo še bližje zemlji, najbolje zvečer ali zgodaj zjutraj, ko je rastlina suha. Rastlina se bo hitro obnovila, saj so hoste izredno trpežne in dobro zacelijo tudi večje reze. Če steblo pustimo, se bo v nekaj dneh naravno posušilo in ga bomo lahko odstranili ročno.

Za uporabo so primerni vsi kultivarji host, ki jih najdemo v okrasnih vrtovih. Svetlejši cvetovi imajo nežnejši okus, temnejši so lahko nekoliko izrazitejši. Če imate na vrtu velike, bujne sorte, jih raje uporabite za toplotno obdelavo, saj so njihovi cvetovi bolj mesnati.

20250802_112513.jpg
Špela Korinšek Kaurin
V začetku avgusta je večina host še v polnem razcvetu, do konca meseca pa bodo cvetenje ohranile le še pozne sorte in tiste, ki so na izrazito senčnih legah. Cvetenje običajno traja od 2 do 4 tedne na posamezni rastlini – ko posamezno cvetno steblo odcveti, se začne sušiti, novih pa rastlina v tej sezoni praviloma več ne požene.

Zaključna misel

Hoste so ena tistih rastlin, ki že desetletja veljajo za nezahtevne senčne okrasne trajnice – redko pa jih povezujemo z uporabnostjo v kuhinji. A ravno poleti, ko je zelenjave v izobilju, si je lepo privoščiti nekaj drugačnega, svežega in presenetljivega. Če imamo hoste, imamo pravzaprav tudi užitno cvetje – in z nekaj ustvarjalnosti ga lahko spremenimo v izjemen poletni detajl na krožniku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.