Zgodbe

Ravenska vas: kjer sosed sosedu ni tujec

Vesna Meško
10. 7. 2024, 17.40
Deli članek:

V objemu zelenih hribov, gozdov in prostranih travnikov, od koder se poti stekajo v Zagorje in Trbovlje, leži Ravenska vas, dom marljivih in družabnih ljudi, kjer se že več kot pol stoletja tkejo vezi, ki v dobrem in slabem prepletajo njihova življenja. Zgodba o Ravenčanih je zgodba o navdihu. Medtem ko sodobna družba skrbi zlasti za lastno ugodje, vaščani negujejo domače korenine in svet, ki so ga začeli graditi njihovi predniki.

Miloš Hudarin
Ravenska vas

Meščansko in vaško življenje je kakopak že poprej slikalo velike razlike v sobivanju in odnosih, pa vendar dandanes utrip sožitja ugaša tudi na podeželju. Ena izmed skupnosti, v kateri iz leta v leto brsti vse več navdihujočega povezovanja, je zagotovo v Ravenjski vasi. Okoli 250 prebivalcev šteje, izvem. Sosedje in prijatelji so že pred desetletji ničkolikokrat pljunili v dlani in z lastnimi rokami poskrbeli za udobnejše življenje na vasi. Udarniško, z nasmehom na licih in jasnim ciljem v prsih. Rdečo nit povezovanja, skrbi za sočloveka in naravo vseskozi prenašajo na mlajše generacije in tako leto za letom po poteh ter stezicah Ravenske vasi prelivajo žarke upanja, da bo enako tudi v prihodnje. Glede na to, kako vneto poganjajo kolesje, verjamemo, da bodo spisali še veliko zgodb.

Miloš Hudarin
Cvetka in Igor Bučevec sta z nami delila zgodbo o Ravenski vasi.

Seme povezovanja po naključju zasejano leta 1939

Vsrkavala sem vonj po senu, ki se je v dolgih zlatih zavesah razprostiralo pod kozolcem, ko se je nebo stemnilo in z grmenjem napovedalo slovo sončnega dne. Da bo šla nevihta mimo, sta ocenila Cvetka in Igor Bučevec ter me ob kozarcu hladne pijače popeljala na sprehod po preteklosti.

Seme povezovanja vaščanov je bilo posejano povsem po naključju, sta razložila in predme postavila črno-beli fotografiji Franca Tominška in Franca Tomca, ki sta leta 1939 v duhu 1. maja vzela pot pod noge ter se z rdečim nageljnom na prsih podala med ljudi. »Kot zavedna Slovenca sta hodila od hiše do hiše in vabila vaščane, naj se jima pridružijo na pohodu po hribu, ki se je takrat imenoval Sv. Urh. Bilo je povsem spontano, marsikdo ju je čudno pogledoval, češ, kaj se gresta, a sta kljub temu vztrajala,« je povzel Igor ustno izročilo in nadaljeval, da sta soimenjaka naslednje leto svoj podvig ponovila, zatem pa je zaradi vojne sledila prekinitev.

Osebni arhiv
Začetki povezvanja segajo v leto 1939

Ideja o povezovanju se je začela uresničevati 1. maja 1946, ko se je mladina po druženju na kmečki paradi odpravila na pohod po poteh Ravenske vasi. Druženje, ki je bilo znova spontano, je padlo na plodna tla in se prevesilo v tradicionalni prvomajski pohod od hiše do hiše, ta pa se je v nadaljnjih desetletjih razvil v pomemben dan za prebivalce Ravenske vasi. S postavitvijo spomenikov v vojni padlim Ravenčanom se je srečanje razvilo v spominski pohod od spomenika do spomenika, hkrati pa je 1. maj postal praznik njihove krajevne skupnosti. Pohod že skoraj pol stoletja zaključujejo z druženjem in rajanjem ob jedači in pijači, njihov slavni piknik, kjer pečejo daleč najboljše čevapčiče, pa zelo radi obiskujejo tudi prebivalci okoliških mest. »Luštno je pri nas. Kadar se dela, se dela, kadar je čas za sprostitev, pa se znamo imeti zelo fajn,« se je smejala Cvetka in omenila, da Igor pred jutranjim pohodom k vsaki hiši prinese šopek travniškega cvetja.

Osebni arhiv
Prostovoljno gasilsko društvo Ravenska vas povezuje vaščane po vsem hribu.

Udarniško do kakovostnejšega življenja na vasi

Da pravi Ravenčan zaviha rokave, pljune v roke in se loti dela, pripoveduje tudi zgodba o tem, kako so v vasi uredili vodovod. »Obdobje med letoma 1989 in 1994 nas je močno povezalo. Potrebovali smo vodovod, ki bi ga sicer od države pridobili, a bi to zagotovo trajalo še vrsto let. Tako smo ob podpori današnjega zagorskega župana Matjaža Švagana organizirali gradnjo vodovoda s pomočjo delovnih brigad. Pri delu smo udarniško sodelovali vsi iz Ravenske vasi, pri uresničevanju projekta pa sta pomagali tudi dve delovni brigadi iz Zagreba in Kosova,« je obujal spomine Igor in razložil, da je vsak vaščan opravil sto delovnih ur na leto ter prispeval finančni delež, ki bi danes znašal okoli deset evrov na mesec.

To pa seveda ni bila edina akcija marljivih Ravenčanov. Tako kot vodovod so denimo na lastno pobudo razširili in asfaltirali tudi vse krajevne poti po Ravenski vasi. »Zdaj nimamo zaselka, kjer ne bi bil položen asfalt, prav tako ni hiše, ki ne bi imela vode in telefona. Vse to smo izvedli udarniško, za telefonsko napeljavo smo sami naredili traso, postavili drogove in napeljali kable, ponudniki storitve so prišli edino izvest zaključno montažo in fina dela.«  Vseskozi jim je naklonjena Občina Zagorje ob Savi, ki jih je ob samoiniciativnih predlogih finančno podprla.

Nadaljevanje zgodbe o navdihujoči skupnosti si lahko preberete v reviji Jana,   št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Miloš Hudarin
Ravenska vas

Miloš Hudarin
Ena izmed skupnosti, iz katere iz leta v leto brsti vse več navdihujočega povezovanja, so zagotovo Ravenčani.

Miloš Hudarin
Cerkvica sv. Urha pred zeleno modro kuliso prelepe zasavske pokrajine.

Miloš Hudarin
Duši in Jerca, mama in hči na klopci, ki se nahaja na griču pred cerkvico sv. Urha.

Miloš Hudarin
Ravenčani so nam predstavili utrip življenja na zasavskem podeželju.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast