Zgodbe

Hudiči v angelskih pižamah ali spoznanja z neke kolesarske poti

Tit Gorenc
10. 7. 2024, 18.04
Deli članek:

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje. Tovarišice in tovariši! Na poletni vikend sem se namenil s kolesom prevoziti nekaj čudovitih kraško-primorskih poti na naši in italijanski strani meje. Sežano sem si izbral za izhodiščno točko in kraj prenočevanja na kolesarskem sproščanju. Temeljno povabilo na pot pa je bila nedavno odprta kolesarska povezava med Sežano in Komnom. Zamislil sem si še obisk Glinščice, Trsta, Sesljana, izvira in izliva reke Reke v morje. Pa nazaj grede še jama Velikanka (Grotta gigante) ter idilični in poduhovljeni Repentabor.

Tit Gorenc
Znamenje, ki naj za vse čase pove zatiralcem, da je ta zemlja slovenska!

V Sežano sem se pripeljal z vlakom. Novi vlaki Slovenskih železnic so bolj prijazni do nas kolesarjev, v skrajnih okoliščinah sprejmejo kakih dvajset koles. In sem okoli enajste ure krenil na pot. A že po treh ali štirih kilometrih vožnje sem s kolesom zapeljal v prvo vasico, kjer se je na osrednjem »trgu«, kjer je bil nekoč kal za napajanje živine, dogajala slovesnost. Moja nenehna radovednost me je iz občudovanja narave in biciklistične telovadbe kaj hitro preklopila v lenobno opazovanje ljudi. In če mi je bilo dano, da se v prvo vasico zapeljem ob zvokih plehgodbe, kot da sem osvojil etapo »toura«, ni vrag, da ne bi postal in prisluhnil. Moj princip kolesarjenja je namreč daleč od hitrosti in tekmovanja z drugimi kolesarji ali samim seboj. Prislonil sem torej svoje kolo ob pravo kraško suhozidno steno in sedel v travnato zaplato v senci. Našpičil sem oči in ušesa.

Pesem in srce slovensko

Kilometri, kalorije, višinska razlika in čas na moji kolesarski navigaciji so obstali. A vklopil se je čut za besede, pesem, zgodovinska dejstva. Zastor se je dvignil in hitro sem doumel, da mineva sedemdeset let, odkar so domačini iz bližnje kraške jame, iz večne teme in tišine, na svetlobo dneva potegnili ogromen stalagnit in ga sredi vasi zabili v tla, da bo stal in obstal za zmeraj. Žar v očeh domačinov sedemdeset let pozneje ne pojenjuje. Potem ko so preživeli strašna leta fašizma, iztrebljanja kulture, jezika, dostojanstva, pa nepredvidljivega razvoja dogodkov v času, ko se skoraj desetletje ni in ni odločilo, kje bo zarezala meja med vzhodom in zahodom, so sami prebodli zemljo z znamenjem, ki naj za vse čase pove zatiralcem, da je ta zemlja slovenska, jezik slovenski, pesem slovenska in srce slovensko, slovansko!

Gre za veliko, iskreno, a obenem malček naivno dejanje. Če bi bil jaz v tistem času kot mladec tam, bi brez besed tudi sam pomagal k uresničitvi takšnega dejanja. A leta 1954 me še ni bilo. Je pa bil takrat, v obdobju razkazovanja vzhodnih in zahodnih mišic, nekaj mesecev v nekem jarku blizu Sežane moj oče, ki je leta 1951 in 1952 služil JNA v Zagrebu. A vrnimo se na to soboto letos. Slavnostni govorniki, potomci preminulih, povezovalca in izbor vsebin so sledili ter osvetljevali dejanje upora. Primorci so pogumni in srčni Slovenci. Mnogo bolj kot mi iz notranjščine. V Ljubljani bi morda zapeli kako sporno melodijo in tekst. Na Primorskem ni dileme. Pesem in beseda sta bili ena sama svoboda, mir, prijateljstvo in tovarištvo. Solidarnost.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 28, 9. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast