Zgodbe

Žive naj vsi labodi!

Vasja Jager
16. 5. 2024, 05.00
Deli članek:

Znameniti mariborski krilatci, brez katerih si ni moč zamisliti nabrežja Drave, hrepene po dnevu, ko jim kradljivci ne bodo več izmikali jajc iz gnezd, ko jim nepazljivi vozniki in objestneži na električnih skirojih ne bodo več drobili vretenc v dolgih vratovih, ko jim spuščeni psi ne bodo več žrli zaroda in ko se ne bodo več davili z ribiškimi vrvicami in trnki. Na srečo Srečka, Ramba, Grete, Vdovčka, Vilija in drugih so njihove žalostne zgodbe spodbudile ljudi, da so se pod vodstvom mariborske Labodje matere organizirali v rastočo skupnost, ki prepoznava labode kot neprecenljiva bitja, ki si v svojih krčevitih prizadevanjih, da bi obstala v mestu, ob mestu in mestu navkljub, zaslužijo vso pomoč.

Šimen Zupančič
Malček Srečko z mamico.

Sanjske koprene se dvigajo iz reke, temne in gladke kakor obsidian; jutro še ni prišlo in obronki gozdov se še niso posvetlili s slutnjo zore, ptiči si še niso začeli snemati srebrenih verig s prsi, ko od brega v meglico zareže snop medle, bledične svetlobe. Postava z lučko na čelu odveže razdrapan čolnič in se lahno požene nad krotko reko; samo nekaj zavesljajev je dovolj, da zadene ob otoček nekaj metrov od nabrežja. Na svodu se svetlikajo redke zvezde, proti vzhodu se na vijolično nabrekli golši neba zlovešče rišejo obrisi svetlobnega tumorja, gmota mesta, ki spi in sanja, da se prebuja. Oblački izdihane sape se mešajo s svežim dihom reke; krhka postava priveže čoln, a nekdo že željno čaka nanjo: iz kope, prekrite z zemljo in dračjem, se nerodno primajeta dve veliki ptici, da bi pozdravili svojo prijateljico. Sabina Fartelj, mariborska labodja mama, kot ji rečejo, se jima približa z vrečko solate v rokah. Rambo in Greta, kakor pravi svojima pernatima zakoncema, hvaležno stegujeta vrat. Ura še ni pet zjutraj.

Šimen Zupančič
Sabina Fartelj alias labodja mati pred umetnim otočkom, na katerega se še pred zoro vsak dan odpravi v majhnem čolnu, da nahrani Srečkovo družino.

Mariborski labodi so večna, prezrta in samoumevna znamenitost mesta ob Dravi. Ko se pridejo japonski turisti fotografirat pred Hišo stare trte, jim je na obrazih moč brati razočaranje spričo običajnosti znamenite žametovke, ki se vzpenja po fasadi in razvija svoje vitice prav kakor vsaka druga trta. Ko pa zagledajo labodko, ki vodi procesijo puhastih mladičkov, hej, tedaj se lica daljnovzhodnih lovcev na dopamin brž razjasnijo, obiskovalci se raznežijo, roke se stegnejo po mobilnikih, selfiji hitijo beležit atrakcijo. Kajti da bodo labodi mariborska atrakcija, je pač jasno; v mestu je le malo reči – če sploh katera – ki bi se zmogle z njimi kosati po lepoti, dovršenosti, eleganci, preprostem veselju, ki ga zbujajo. V množicah domorodnih kofetkarjev in sprehajalcev na Lentu sicer ne manjka takšnih, ki mogočne ptiče zmerjajo z onesnaževalci vsega tega naravnost prekrasnega betona, s katerim da je mesto tako lično okrasilo svojo naravo in tako ljubko okovalo svojo reko. A kakec tukaj ali tam je majhna cena za sobivanje s tako živaljo; kvečjemu lahko rečemo, da so v ukročeni, ponižani, zasvinjani reki mariborski labodi plavajoči otočki neukročenosti, ponosa in čistosti prvinske duše – duše narave. In to končno prepoznava tudi vse več Mariborčanov in Mariborčank.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 14. maj, 2024.

Šimen Zupančič
Čez kolesarske steze, dovoze in cesto, mimo sprehajalcev in lajajočih psov, med hišami – vsakodnevna odisejada labodke, ki pelje mladičke do reke in nato nazaj v gnezdo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste